Εφαρμογή των συστάσεων Γενικού Ελεγκτή για Cyta ζητά η ΕΠΟΕΤ

Η Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες (ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ-ΣΕΚ) «δεν θα υποκύψει σε πιθανές πιέσεις ή εκφοβισμούς ή εκδικητικές νοοτροπίες» μετά τα πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για τη Cyta, «αλλά απαιτεί να εφαρμόζονται όσα αναφέρονται στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή ότι χρήζουν άμεσης διόρθωσης»

Σε ανακοίνωσή της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) αναφέρει ότι «η Cyta ως οργανισμός Δημοσίου Δικαίου ελέγχεται κάθε χρόνο από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και είναι μετά λύπης μας που έχουμε διαβάσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που αφορά τον Οργανισμό μας για το 2016».

Προσθέτει ότι πρόκειται «για μια έκθεση η οποία δυστυχώς επαναφέρει διαχρονικά ευρήματα, των οποίων έπρεπε ο Οργανισμός μας και οι εκάστοτε Διοικήσεις και Διευθύνσεις να τα επιλαμβάνονταν, με σκοπό να τα επιλύσουν ή να τα δικαιολογήσουν με τρόπο που θα έπειθε τον Γενικό Ελεγκτή ότι δεν προκύπτει ενδεχόμενη διαπλοκή ή/και αμέλεια ή/και κατάχρηση εξουσίας».

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), σεβόμενη τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, «καλεί ακόμη μια φορά τη νέα Διοίκηση της Cyta, να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για επίλυση ή τεκμηρίωση όλων των ευρημάτων που καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής».

Παράλληλα, εκφράζει εκ νέου ετοιμότητα «να συζητήσει τον Κώδικα Συνδικαλιστικών Διευκολύνσεων και να υπάρξει επιτέλους από πλευράς της Διεύθυνσης ισότιμη, δίκαιη και διαφανής προσέγγιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος».

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο «θα προχωρήσει στη λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα δώσουν το μήνυμα προς το προσωπικό, αλλά και γενικότερα προς την κυπριακή κοινωνία, ότι δεν χαρίζεται σε κανένα».

«Αν και εφόσον προκύπτουν ατασθαλίες, παρατυπίες, παρανομίες ή/και καταχρήσεις να προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανση τους με στόχο την κατανομή της ανάλογης ευθύνης, πειθαρχικής ή/και ποινικής δίωξης» αναφέρει η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ).

Πιστεύουμε, καταλήγει, «ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θα είναι προπομπός της πλήρης διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, γεγονός που μας καθιστά βέβαιους, αξιολογώντας τη μέχρι τώρα στάση του».