«Μπούκαρε» η Αστυνομία στα γραφεία της ΟΠΑΠ Κύπρου

Η Κυπριακή Αστυνομία εξασφάλισε δικαστικό ένταλμα για την έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας στις 6 Μαρτίου 2017

Της Αλεξίας Καφετζή

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΠΑΠ Κύπρου, κ. Δημήτρη Αλετράρη προς τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «24», η Αστυνομία «μπούκαρε» την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, στα γραφεία της ΟΠΑΠ Κύπρου στην Λεωφόρο Λεμεσού απροειδοποίητα, προκειμένου να μαζέψει τα απαραίτητα έγγραφα για την αστυνομική έρευνα που είναι ήδη σε εξέλιξη κατόπιν της εντολής του Γενικού Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Αστυνομία επέλεξε να μπει απροειδοποίητα στα γραφεία της ΟΠΑΠ Κύπρου ακριβώς για να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, προτού συμβούν «περίεργες» απώλειες, ειδικά μετά την επανειλημμένη άρνηση των στελεχών της ΟΠΑΠ Κύπρου να επιτρέψουν την είσοδο στα γραφεία τους και κυρίως στα βιβλία τους από το γραφείο της Γενικής Λογίστριας, Ρέας Γεωργίου, η οποία είναι και η κατά νόμον υπεύθυνη για να ελέγξει εάν και κατά πόσο η ΟΠΑΠ Κύπρου αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία το σωστό ποσοστό από τις εισπράξεις του από τα τυχερά παιχνίδια.

Να σημειώσουμε ότι οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για παρέμβαση της Αστυνομίας στα βιβλία του ΟΠΑΠ για έλεγχο, δόθηκε στις 6 Μαρτίου 2017. Το χρονικό διάστημα των 3+ μηνών που χρειάστηκε, για να γίνουν οι δέουσες παρεμβάσεις από πλευράς Αστυνομίας, πιθανό να έδωσε την ευκαιρία στους αξιωματούχους της ΟΠΑΠ Κύπρου να αλλοιώσουν ή/και να «εξαφανίσουν» αμαρτωλά έγγραφα και ισολογισμούς.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου με επίσημη αντίδραση αλλά και ο ίδιος ο κ. Αλετράρης μέσω «διαρροών» είχε φροντίσει να ανακοινώσει ότι δεν έχει πρόβλημα με την οποιαδήποτε έρευνα από την Γενική Λογίστρια, αλλά θέλει να διασφαλιστεί η «εμπιστευτικότητα», δηλαδή δεν ήθελε να επιτρέψει στην Γενική Λογίστρια να μοιραστεί τα στοιχεία με τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος εξάλλου είναι και ο άνθρωπος που απέτρεψε την – εν κρυπτώ – ανανέωση της παράνομης σύμβασης υπέρ του ιδιωτικού ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία το κυπριακό κράτος χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της και για όσο συνεχίζεται παράνομα η λειτουργία της. Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, του κ. Αλετράρη, τελικά οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας μπήκαν στα γραφεία της ΟΠΑΠ Κύπρου απροειδοποίητα προκειμένου να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία σε συνδυασμό με τις καταθέσεις που έχουν ήδη ληφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα της έρευνας που θα ετοιμάσουν για τον Γενικό Εισαγγελέα.

Τι έγινε κ. Αλετράρη;

Προφανώς δεν «έπιασε τόπο» η επίσκεψή σας στο Προεδρικό…

Προφανώς το μονοήμερο ταξιδάκι με τον επιφανή δικηγόρο της πρωτεύουσας και το Μέλος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων να μην ευωδίασαν καρπούς…

Προφανώς οι «υπόγειες» και σπασμωδικές κινήσεις του ΟΠΑΠ και των προστατών του να μην έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα…

Προφανώς ο Γενικός Εισαγγελέας και η Αστυνομία δεν εξαγοράζονται με διαφημιστικά πακέτα…

Προφανώς… τώρα αρχίζει το πρόβλημα!

Η αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο νομοσχέδιο που ετοίμασαν λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών και ο ίδιος ο Χάρης Γεωργιάδης κατά… παραγγελία του ΟΠΑΠ με τις ίδιες προκλητικά ετεροβαρείς προβλέψεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ ενός ιδιωτικού οργανισμού από το 2013. Τελικά, ο υπουργός Οικονομικών και οι λειτουργοί «αναγκάστηκαν» να διαμορφώσουν διαφορετικά το νομοσχέδιο, το οποίο όμως και πάλι προέβλεπε την απευθείας ανάθεση της λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών από την ΟΠΑΠ Κύπρου με «φωτογραφικές» διατάξεις, δίνοντας την τελική ευθύνη της επιλογής στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Οι παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη με επίσημο τρόπο τόσο προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όσο και προς τον Γενικό Εισαγγελέα έφεραν την αντίδραση της Νομικής Υπηρεσίας για τις βαρύτατες απώλειες που σημειώνονται επί σειρά ετών από τα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γραφείο της Γενικής Λογίστριας ζήτησε επανειλημμένα να του επιτραπεί να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο στα γραφεία της ΟΠΑΠ Κύπρου για να ελέγξει κατά πόσο η ΟΠΑΠ Κύπρου αποδίδει το 24% επί του τζίρου GGR που προβλέπει η διακρατική συμφωνία, η οποία συνεχίζεται παράνομα μέχρι και σήμερα και κατά πόσο επιβεβαιώνονται οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή στις επιστολές του για τα «φουσκωμένα» έξοδα που καταγραφεί ο ΟΠΑΠ στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το ποσό που αποδίδει η ΟΠΑΠ Κύπρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρόλα αυτά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής χρόνο για να «παρέμβει» ανάμεσα στον Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργείο Οικονομικών για να «γεφυρώσει» τις διαφορές, κάτι που δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο και κανέναν κανονισμό της Βουλής. Το αποτέλεσμα είναι επί σειρά μηνών, η Επιτροπή να μην έχει εξετάσει το θέμα του νομοσχεδίου, ενώ ο κ. Αλετράρης προσπαθεί «παρασκηνιακά» να επηρεάσει τους βουλευτές της Επιτροπής με διαρροές και την αύξηση της πίεσης από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ προς τους βουλευτές.

Με διαγωνισμό το ποσοστό μπορεί να φτάσει ακόμη και το 35%

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που πολυεθνικές «κολοσσοί» έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν το συμβόλαιο των τυχερών παιχνιδιών σε ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό που θα πρέπει να γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έχει αποκαλύψει η «24».

Ο ένας είναι ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του ΟΠΑΠ, η Intralot, η οποία έστειλε επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι σε περίπτωση διαγωνισμού θα ενδιαφερόταν να καταθέσει πρόταση και ο άλλος είναι εταιρεία με διεθνή εμπειρία σε παρόμοιες αγορές όπως της Κύπρου με έδρα την Άπω Ανατολή.

Ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση πλειοδοτικού διαγωνισμού, το ποσοστό που θα προσφερθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 35% του GGR (Τζίρος = Σύνολο στοιχημάτων – επιστροφές των κερδών των παικτών). Την ίδια ώρα και οι εκτιμήσεις της KPMG που έκανε την ανάλυση των επιπτώσεων της ιδιωτικοποίησης του κρατικού λαχείου για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν ότι τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που «λυθεί» το ασφυκτικό νομοσχέδιο με το παράνομο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ θα φτάσουν ακόμη και τα 500 εκ. ευρώ σε βάθος 15ετίας.