«Όλοι ψεύτες» (!) για την Elena Duca

Διαβήτης με το…έτσι θέλω και δίκη εντός δίκης, για ισχυριζόμενη αστυνομική βία εναντίον της

Του Μάριου Δημητρίου

«Ψεύτες» αποκάλεσε η 53χρονη κατηγορούμενη Ρουμάνα Elena Duca, πέντε μάρτυρες κατηγορίας (ένα από τους γιατρούς των Κεντρικών Φυλακών, την πρώην δικηγόρο της, δύο αστυνομικούς και μια Ρουμάνα διερμηνέα, συνεργάτρια της Αστυνομίας), στη συνεχιζόμενη στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, εκδίκαση υπόθεσης συνωμοσίας για τέλεση παράνομων, εικονικών γάμων Πακιστανών φοιτητών στην Κύπρο, με Ρουμάνες θύματα εμπορίας προσώπων.

Η Elena Duca, «κατάφερε» πάλι, όπως σε προηγούμενα στάδια της δίκης, να μονοπωλήσει τις δύο τελευταίες δικάσιμους της υπόθεσης, στις 12 και 13 Ιουνίου 2017, που αποτελούσαν έκτακτη διαδικασία, δηλαδή δίκη εντός δίκης, σε σχέση με τις συνθήκες λήψης των καταθέσεών της. Αντεξέτασε η ίδια τους μάρτυρες (αφού έχει…απολύσει τον ένα μετά τον άλλο, τους τρεις δικηγόρους που ανέλαβαν διαδοχικά την υπεράσπισή της), στην προσπάθειά της να αποδείξει τους ισχυρισμούς της ότι οι τρεις ανακριτικές καταθέσεις της στην Αστυνομία στις 8, 10 και 12 Ιουλίου 2016, λήφθηκαν με αντικανονικό τρόπο. Στη δικάσιμο της 8ης Ιουνίου 2017, είχε ισχυρισθεί ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου, με Πρόεδρο την Έλενα Εφραίμ και Παρέδρους τον Νίκο Γερολέμου και την Στέλλα Χριστοδουλίδου Μέσσιου, ότι έδωσε τις καταθέσεις, εν μέσω απειλών και εκφοβισμού της από τον αστυνομικό ανακριτή Διονύσιο (Σάκη) Διονυσίου, (πράγμα που διαψεύστηκε από τον ίδιο και από τους άλλους εμπλεκόμενους μάρτυρες) και χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι η κατάσταση της υγείας της είναι βεβαρημένη, λόγω του ότι πάσχει με διαβήτη (με τον γιατρό των Φυλακών Δρα Χρίστο Χρίστου, να διαψεύδει ότι ήταν, ή είναι διαβητική)…Η κατηγορούμενη εκτόξευσε κατηγορίες ότι «η Αστυνομία την απειλούσε και τότε και τώρα, κάθε μέρα». Στο τέλος της διαδικασίας στις 13 Ιουνίου 2017, είπε κλαίγοντας απευθυνόμενη στους Δικαστές, ότι «δεν θέλει να ξανάρθει εδώ στο Δικαστήριο» και επέμεινε ότι έχει διαβήτη, ζητώντας να δώσει μαρτυρία για την περίπτωσή της, ένας ειδικός Διαβητολόγος.

Από τον Ιανουάριο 2017

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η πολύ σοβαρή και πολύπλοκη υπόθεση, με συνολικά επτά κατηγορούμενους – τρεις Πακιστανούς, τρεις Ρουμάνους και ένα Κύπριο – άρχισε να εκδικάζεται τον Ιανουάριο 2017 και η «24» την παρακολουθεί και την καταγράφει, αδιάλειπτα. Μια από τις 18 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αναφέρει ότι «σε άγνωστη ημερομηνία, μεταξύ των ημερομηνιών 3 Μαρτίου 2016 και 21 Μαρτίου 2016, στην Κυπριακή Δημοκρατία συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν ενοχή, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου. Να υπενθυμίσουμε ότι για τον κατηγορούμενο Κρις Χριστοδουλίδη, παρουσιάζεται ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, για τον Ρουμάνο γαμπρό του Χριστοδουλίδη, Samuel Scripcariouc o δικηγόρος Ροβέρτος Βραχίμης, για τη Ρουμάνα Christina Iordaeche και για τους δύο Πακιστανούς φοιτητές στο Americanos College, Shoaib Afzal και Talha Farooq, ο δικηγόρος Ευάγγελος Χειμώνας και για τον Πακιστανό αιτητή ασύλου Zohaib Aslam, ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος. Όπως προαναφέρθηκε, η Elena Duca παρουσιάζεται αυτοπροσώπως, έχοντας απαλλάξει διαδοχικά από την υπεράσπισή της, τους δικηγόρους Μόνικα Δαμιανού, Ανδρέα Καρεκλά και Σωτήρη Αργυρού. Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είναι η δικηγόρος της Γενικής Εισαγγελίας, Έλλη Φλωρέντζου. Η Elena Duca, η οποία μέσα στο 2016 καταζητείτο από την κυπριακή Αστυνομία και τελικά εκδόθηκε από την πατρίδα της και μεταφέρθηκε στην Κύπρο για τη δίκη, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είναι υπόδικη στις Κεντρικές Φυλακές, όπως και ο Πακιστανός Zohaib Aslam, σε αντίθεση με τους συγκατηγορούμενούς τους, που είναι ελεύθεροι με όρους.

Η μαρτυρία της διερμηνέως

Στη δίκη εντός δίκης της 12ης Ιουνίου 2017, σε σχέση με τις συνθήκες λήψης τριών ανακριτικών καταθέσεων της Elena Duca στις 8, 10 και 12 Ιουλίου 2016, παρουσιάστηκε πρώτη μάρτυρας κατηγορίας η Ρουμάνα διερμηνέας Ντανιέλα Ολντεάνου Ιωσήφ, η οποία μετάφραζε στα ελληνικά, τα λεγόμενα της κατηγορούμενης, στη διάρκεια των ανακριτικών καταθέσεων. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Φλωρέντζου, ανέφερε ότι πριν καταθέσει η Elena Duca, ζήτησε να μιλήσει με τη δικηγόρο Μόνικα Δαμιανού η οποία κλήθηκε τηλεφωνικά από την Αστυνομία και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πελάτισσά της. Σε ερώτηση κατά πόσο ο αστυνομικός ανακριτής (Σάκης Διονυσίου), συμπεριφέρθηκε σε οποιοδήποτε σημείο της ανάκρισης, άσχημα στην κατηγορούμενη, ή κατά πόσο την απείλησε, η κυρία Ιωσήφ απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι αντίθετα, ο αστυνομικός ήταν «ευγενικός» σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ότι η κατηγορούμενη δεν φαινόταν φοβισμένη και ότι η ίδια δεν θυμόταν να ανέφερε η κατηγορούμενη, οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.

Η… γροθιά του κυρίου Σάκη

Η Elena Duca αντεξέτασε τη Ντανιέλα Ιωσήφ και της υπέβαλε μεταξύ άλλων, ότι «όταν οι κοπέλες, (σ. σ. οι τρεις παραπονούμενες Ρουμάνες Raluca Alexandra Oprea, Adina Florentina Neascu και Elena Constantina Patrascu), παραδέχτηκαν ότι ήρθαν εδώ να παντρευτούν για τα λεφτά και εγώ έκλαιγα, εσύ μου είπες να γράψω τα αρχικά μου και να μην κλαίω άλλο. Δεν ένιωθα καλά και πήγα στο νοσοκομείο. Ο κύριος Σάκης άρχισε να μου φωνάζει και να με απειλεί, επειδή εσύ δεν μετάφραζες καλά. Μου είπες εσύ ότι δεν θα με δείρει, απλώς με εκφοβίζει». Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Ιωσήφ, διέψευσε όλους τους πιο πάνω ισχυρισμούς της Elena Duca, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του», ότι η κατηγορούμενη «δεν έφυγε ποτέ από το γραφείο της Αστυνομίας για να πάει στο νοσοκομείο», ότι η ίδια «δεν είπε ποτέ στην κατηγορούμενη να υπογράψει» και ότι «ο κύριος Διονυσίου ήταν πάντα πολύ ευγενικός και δεν έγινε ποτέ αυτό που είπε η κατηγορούμενη, ότι της φώναζε ή την απειλούσε». Επίσης ανέφερε ότι «οι κοπέλες δεν είπαν ποτέ, ότι ήρθαν να παντρευτούν για λεφτά». Η Elena Duca επανήλθε, λέγοντας στη μάρτυρα, «λες ψέματα, με πήρες στο νοσοκομείο και ήσουν παρούσα όταν ο κύριος Σάκης με απείλησε και κτύπησε τη γροθιά του στο γραφείο».

«Έβαλες την Adina να με δείρει»

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Φλωρέντζου, κάλεσε ως μάρτυρα κατηγορίας τον αστυνομικό Διονύσιο Διονυσίου, του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων (ΓΚΕΠ), που επιβεβαίωσε ότι στις προαναφερόμενες ημερομηνίες, πήρε τρεις ανακριτικές καταθέσεις από τη Elena Duca, στην παρουσία της διερμηνέως Ντανιέλας Ιωσήφ και της συναδέλφου του Γεωργίας Νεοκλέους. Ανέφερε ότι η κατηγορούμενη μεταφέρθηκε στην Κύπρο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την επόμενη μέρα, 8 Ιουλίου 2016, παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο, με αίτημα για προφυλάκισή της. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, την ίδια μέρα, μεταφέρθηκε στο γραφείο του. «Μου ζήτησε να τηλεφωνήσω στη δικηγόρο Μόνικα Δαμιανού, που την εμπιστεύεται, όπως είπε και της τηλεφώνησα – ήρθε η κυρία Δαμιανού, τις άφησα να μιλήσουν μόνες τους και όταν τέλειωσαν, η δικηγόρος, μου είπε ότι η πελάτισσά της είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας». Σε ερώτηση της Έλλης Φλωρέντζου, κατά πόσο ήταν εκνευρισμένος σε οποιοδήποτε σημείο της λήψης των καταθέσεων από την κατηγορούμενη, ο κ. Διονυσίου απάντησε αρνητικά. Είπε ότι στην πρώτη κατάθεση, η Elena Duca, «δήλωσε κουρασμένη και ζήτησε να σταματήσουμε, πράγμα που έγινε και της πήραμε τη δεύτερη κατάθεση, δύο μέρες αργότερα». Σε ερώτηση κατά πόσο η κατηγορούμενη, «έθεσε θέμα διαβήτη», ο μάρτυρας απάντησε, «όχι στο στάδιο της λήψης των τριών καταθέσεων». Πρόσθεσε ότι «μετά το Κακουργιοδικείο, με κάλεσε και την επισκέφθηκα στη φυλακή και μου είπε ότι έχει διαβήτη». Αντεξεταζόμενος στη συνέχεια από την Elena Duca, ο αστυνομικός Διονυσίου, είπε ότι «μίλησα με τον γιατρό Δρα Χρίστο Χρίστου των Φυλακών, που μου είπε ότι μετά από πολλές εξετάσεις, εργαστηριακούς ελέγχους και υπερήχους, διαπιστώθηκε ότι η κατηγορούμενη δεν έχει τίποτε». Η Elena Duca, του υπέβαλε ότι «κτύπησες το χέρι σου στο γραφείο και είπες ότι θα χάσεις τη δουλειά σου, αν δεν υπέγραφα. Όταν έγινε η αναγνωριστική παράταξη, έβαλες την Adina να με δείρει. Η Αστυνομία με απειλούσε τότε και με απειλεί και τώρα, κάθε μέρα». Απαντώντας ο κ. Διονυσίου είπε ότι «όχι, δεν έγινε κάτι τέτοιο, δεν σε απείλησα ποτέ, εξάλλου ήξερα από πριν τι θα πεις, γιατί όσα κατέθεσες, τα έλεγες σε συνεντεύξεις στη Ρουμανία, πριν έρθεις στην Κύπρο».

Ξαναζήτησε να αφεθεί ελεύθερη

Να σημειώσουμε ότι στο τέλος της διαδικασίας της 12ης Ιουνίου 2017, η Elena Duca ζήτησε από το Δικαστήριο για δεύτερη φορά στη διάρκεια της δίκης, να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση, όπως οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, όμως έφερε ένσταση η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής και το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της. Είχε ζητήσει για πρώτη φορά να αφεθεί ελεύθερη, στη δικάσιμο της 13ης Μαρτίου 2017, μετά και το αίτημα για απόλυση, του Πακιστανού κατηγορούμενου Zohaib Aslam, που βρίσκεται επίσης υπό κράτηση. Εκείνη την ημέρα, η Elena Duca είχε για πρώτη φορά αναφέρει στο Κακουργιοδικείο, ότι «αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας». Στην προηγούμενη δικάσιμο της 8ης Μαρτίου 2017, το Δικαστήριο είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα του τότε δικηγόρου της Ανδρέα Καρεκλά και η κατηγορούμενη είχε μεταφερθεί αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας του Δικαστηρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξετάσεις, σε σχέση με τον ισχυριζόμενο διαβήτη της.

Η πρώτη δικηγόρος της Elena Duca, Μόνικα Δαμιανού.

Με τη δικηγόρο της, στο ΓΚΕΠ

Στη δίκη εντός δίκης, της 13ης Ιουνίου 2017, για τη θεληματικότητα των καταθέσεων της Elena Duca, κλήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή ως μάρτυρας κατηγορίας, η πρώτη δικηγόρος της κατηγορούμενης, Μόνικα Δαμιανού. (Νομικοί με τους οποίους μιλήσαμε, σχολίασαν ότι από όσο γνωρίζουν, αυτό γίνεται για πρώτη φορά, να επιτρέψει το Δικαστήριο να κλητευθεί από την Κατηγορούσα Αρχή, ο δικηγόρος ενός κατηγορούμενου για να δώσει μαρτυρία εναντίον του!). Αρχικά η κυρία Δαμιανού επιβεβαίωσε ότι μετά από τηλεφώνημα αστυνομικού, επισκέφθηκε την Elena Duca στο Γραφείο της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων και τους επιτράπηκε να μιλήσουν ιδιαιτέρως για 20 λεπτά περίπου». Ανέφερε ότι ήταν σε τηλεφωνική επαφή μαζί της, πριν τη σύλληψη της, ενώ η κατηγορούμενη ήταν στη Ρουμανία και ότι εκπροσώπησε και την κόρη της (σ. σ. Beatrice Chisilau), η οποία κρατείτο στον Αστυνομικό Σταθμό Πέρα Χωρίου Νήσου. Αντεξετάζοντας τη Μόνικα Δαμιανού, η Elena Duca, της υπέβαλε μεταξύ άλλων ότι «μετά που μου πήρε κατάθεση ο κύριος Σάκης, πήγα μαζί σου σε ένα δωμάτιο και σου είπα ότι ο κύριος Σάκης, με απειλούσε και κτυπούσε τη γροθιά του στο γραφείο και εσύ μου είπες να σιωπήσω και να μην πω τίποτε. Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία και σου είχα εμπιστοσύνη. Ήθελα να έρθω εδώ να παραδοθώ μόνη μου, αλλά μου είπες να μην έρθω και σου είπα είμαι αθώα και ότι δεν έκανα τίποτε. Πρέπει να ντρέπεσαι, λες ψέματα». Στο σημείο αυτό, παρενέβη η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Έλενα Εφραίμ, τονίζοντας ότι «δεν γίνονται δεχτοί χαρακτηρισμοί και εκφράσεις, όπως “να ντρέπεσαι”» και κάλεσε σε τάξη την κατηγορούμενη. Απαντώντας η Μόνικα Δαμιανού, διέψευσε τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η Elena Duca, με ρώτησε κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας και της είπα ότι αυτό, μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να το αποφασίσει». Πρόσθεσε ότι ο αστυνομικός Διονυσίου, «ποτέ δεν κτύπησε το χέρι του στο γραφείο» και ότι «ήταν πολύ καλό το κλίμα», στη διάρκεια της λήψης των καταθέσεων. Είπε επίσης ότι «ποτέ δεν είπα στην κατηγορούμενη να σιωπήσει», ενώ ανέφερε ότι μιλούσε με την κατηγορούμενη τηλεφωνικά, όταν η κόρη της ήταν υπό κράτηση στον Αστυνομικό Σταθμό Πέρα Χωρίου και ότι η Elena Duca, «αγωνιούσε» για την κράτηση της κόρης της. Σε ερώτηση της Έλλης Φλωρέντζου, σε ποια γλώσσα μιλούσε με την κατηγορούμενη, η δικηγόρος απάντησε «ρουμάνικα, γιατί η μητέρα μου είναι Ρουμάνα», με την κυρία Φλωρέντζου να σχολιάζει, «άρα υπήρχε οικειότητα μεταξύ σας, λόγω γλώσσας».

Την είδε, ή δεν την είδε;

Σύντομη αποδείχτηκε η παρουσία της αστυνομικίνας του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας Έλενας Νικολάου, ως δεύτερης μάρτυρος κατηγορίας, στη διαδικασία της 13ης Ιουνίου 2017. Η κυρία Νικολάου επιβεβαίωσε ότι η δεύτερη από τις τρεις ανακριτικές καταθέσεις της Elena Duca, στις 10 Ιουλίου 2016, έγινε στην παρουσία της και είπε ότι οι συνθήκες λήψης της κατάθεσης, ήταν φιλικές. «Λες ψέματα, δεν ήσουν εκεί, εγώ δεν σε είδα», της είπε αντεξετάζοντάς την, η Elena Duca, ενώ η Έλενα Νικολάου επέμενε ότι «ναι, ήμουν εγώ εκεί».

Φάρμακα και εργαστηριακοί έλεγχοι

Ο Γενικός Γιατρός των Κεντρικών Φυλακών Δρ Χρίστος Χρίστου, είπε από το βήμα του μάρτυρα κατηγορίας, ότι είδε την κατηγορούμενη για πρώτη φορά, στις 24 Μαϊου 2017, όταν η Elena Duca πήγε στο ιατρείο των Φυλακών, «για να δούμε ένα αποτέλεσμα υπερηχογραφήματος που έκανε την προηγούμενη μέρα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας». Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έλλης Φλωρέντζου, είπε επίσης ότι η κατηγορούμενη, «μου ανέφερε ότι δεν ήθελε να λαμβάνει δισκία ως φαρμακευτική αγωγή, αλλά να ξεκινήσει να λαμβάνει ινσουλίνη και γι’ αυτό την παρέπεμψα στον Διαβητολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ταυτόχρονα, μου έκανε εντύπωση αυτό το γεγονός και άρχισα να ψάχνω στο αρχείο μου, γιατί δεν δουλεύει η φαρμακευτική αγωγή που παίρνει και τι μπορούσα να κάνω. Αποτέλεσμα της μικρής μου έρευνας, είναι ότι δεν είναι διαβητική και κακώς παίρνει τα φάρμακα που παίρνει». Σύμφωνα με τον Δρα Χρίστου, η κατηγορούμενη «αντιδρούσε», όταν της έλεγε ότι δεν έχει διαβήτη και ότι ο ίδιος, «ξεκίνησε μια διεργασία εργαστηριακών ελέγχων, για να το αποδείξει». Πρόσθεσε ότι «οι εργαστηριακοί έλεγχοι, σύμφωνα και με διεθνή πρωτόκολλα, δείχνουν ότι δεν έχει και δεν είχε διαβήτη, ούτε πριν συλληφθεί και κρατηθεί στη φυλακή». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν μπορεί να απαντήσει, γιατί η κατηγορούμενη παίρνει τα φάρμακα που παίρνει, αφού τα δήλωσε η ίδια, κατά την εισαγωγή της στις Κεντρικές Φυλακές». Σε άλλη ερώτηση, απάντησε ότι «τα ίδια φάρμακα, παίρνουν ασθενείς με πολυκυστικές ωοθήκες».

Παραγγέλνοντας Φαρίν Λακτέ…

Απαντώντας σε ερώτηση της Έλλης Φλωρέντζου, για τις διατροφικές συνήθειες της κατηγορούμενης στις Φυλακές, ο Δρ Χρίστου είπε ότι «η κατηγορούμενη έλεγε και στην προηγούμενη γιατρό των Φυλακών, ότι είχε κάποιες ενοχλήσεις, ότι ήταν διαβητική. Όμως παρατήρησα ότι κάποτε, παράγγελνε μόνη της, Φαρίν Λακτέ, δεν ξέρω γιατί». Πρόσθεσε ότι αν η κατηγορούμενη είναι διαβητική όπως ισχυρίζεται, «θα εκτόξευε το ζάχαρό της στα ύψη», αν λάμβανε το τρόφιμο αυτό. Είπε ακόμα ότι «οι αναλύσεις που κάναμε μετά, θα έδειχναν ψηλό ζάχαρο, ενώ δεν έδειχναν κάτι τέτοιο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Έλλης Φλωρέντζου, ο Δρ Χρίστου είπε ότι η κατηγορούμενη μιλούσε επίσης για «πρόβλημα με το συκώτι της» και ότι στις 23 Μαϊου 2017, «έγινε υπέρηχος στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, που δεν ανάφερε κάτι παθολογικό». Πρόσθεσε ότι «όταν η κατηγορούμενη ήρθε στη φυλακή, έγινε ανάλυση για ηπατίτιδα και το αποτέλεσμα ήταν ότι, όχι μόνο δεν νοσούσε, αλλά ότι είναι και εμβολιασμένη και έχει αντισώματα».

«Κύριε Δικαστά, αν θέλει να έχει διαβήτη»…

Στην αντεπίθεση πέρασε η Elena Duca, με το που άρχισε να αντεξετάζει τον Δρα Χρίστου. Τον ρώτησε από πότε είναι γιατρός στις Κεντρικές Φυλακές και όταν αυτός της απάντησε, «από την 1η Μαρτίου 2017», η κατηγορούμενη σχολίασε, «εγώ είμαι πιο παλιά σου»…Συνέχισε λέγοντας στον γιατρό, «λες ψέματα, δεν μου έκανες καμιά ανάλυση. Για ένα μήνα, κάθε μέρα με τρυπούσαν στο δάκτυλο, για να πάρουν αίμα. Θέλω να έρθει εδώ γιατρός Διαβητολόγος. Λες ψέματα. Ό,τι φάω κάνω εμετό. Γιατί μου δίνουν αυτά τα χάπια, να τα παίρνω κάθε μέρα;». απαντώντας ο Δρ Χρίστου, είπε ότι της δίνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, «γιατί δήλωσε η ίδια ότι είναι διαβητική». Η Elena Duca, τον ρώτησε, «γιατί δεν τα σταματήσατε, αφού δεν έχω διαβήτη;» και ο γιατρός απάντησε, απευθυνόμενος στο Δικαστήριο, «αυτό προσπαθώ κάθε μέρα και δεν δέχεται, δεν με αφήνει. Κύριε Δικαστά, αν θέλει να έχει διαβήτη, εγώ δεν έχω πρόβλημα».

*Επόμενη δικάσιμος, στο πλαίσιο της ακρόασης της υπόθεσης, ορίσθηκε η 20η Ιουνίου 2017, αφού το Κακουργιοδικείο ακύρωσε τις δύο δικάσιμους που είχαν προκαθορισθεί για τις 14 και 15 Ιουνίου 2017.

Φωτό:Φωτογραφία που η κυπριακή Αστυνομία κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου 2016, όταν καταζητούσε για την υπόθεση, την Elena Duca και την κόρη της Beatrice Chisilau. Η 22χρονη νεαρή, συνελήφθη αργότερα και κρατήθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό, αλλά τελικά δεν κατηγορήθηκε. Η μητέρα της εκδόθηκε στην Κύπρο από τη Ρουμανία, στις 7 Ιουλίου 2016.