Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για προσέγγιση στη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ χωρίς αποκλεισμούς κρατών μελών

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller για τη συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ, χωρίς αποκλεισμούς κρατών μελών της ΕΕ, που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του κατά τη σχετική συζήτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τα σχόλια της κ. Rose Gottemoeller για την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ και εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών, τονίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιείται στη βάση των γνωστών αρχών και παραμέτρων, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της ΕΕ και όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας.

Επεσήμανε δε ότι το Επίπεδο Φιλοδοξίας της Παγκόσμιας Στρατηγικής ΕΕ προϋποθέτει τη διατήρηση αυτόνομων μηχανισμών ανάλυσης και αντιμετώπισης των απειλών ασφαλείας, προς όφελος της ΕΕ και των πολιτών της.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το μεταναστευτικό, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, τόνισε δε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Επεσήμανε δε ότι η προσοχή μας στρέφεται στις μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τις ροές από τον ανατολικό δρόμο. Ο Ι.Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για αριθμό μεταναστών που αφίχθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο από τα νότια τουρκικά παράλια. Ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου έχει μειωθεί αλλά επεσήμανε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέα αύξηση.

Στο περιθώριο εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Boris Johnson, και τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της Διάσκεψης στην Ελβετία.

Αύριο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 – 23 Ιουνίου, καθώς επίσης το 18μηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει συνάντηση των «27» όπου θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με το Brexit και συγκεκριμένα η διαδικασία επιλογής των νέων εδρών για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Πηγή:ΚΥΠΕ