Απαιτεί να μην ελέγχεται οικονομικά από κανένα η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας (ΛΙΛ)

Την εξαίρεση της από το Νόμο περί Σωματείων και Ιδρυμάτων του 2015 αιτείται η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας

Της Αλεξίας Καφετζή

Την εξαίρεση της Λέσχης Ιπποδρομιών από τις πρόνοιες του νόμου που προβλέπει την πάταξη της διαφθοράς, την αντιμετώπιση ύποπτων οικονομικών συναλλαγών και τον έλεγχο όλων των λεσχών, των σωματείων και των ιδρυμάτων, αξιώνει ή καλύτερα απαιτεί η Λέσχη Ιπποδρομιών, με επιστολή της προς τη Βουλή, μέσω του νομικού της συμβούλου κ. Αλέκου Μαρκίδη.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το Νομοσχέδιο (που ψηφίστηκε σε νόμο) περί Σωματείων και Ιδρυμάτων του 2015, προωθήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Εθελοντισμού και Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με στόχο και σκοπό την πάταξη της διαφθοράς, την αντιμετώπιση ύποπτων οικονομικών συναλλαγών και τον έλεγχο όλων των λεσχών, των σωματείων και των ιδρυμάτων.

Η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας είναι η μοναδική Λέσχη η οποία αιτήθηκε εξαίρεση από το νομοσχέδιο. Ένσταση που αφορά στην αίτηση εξαίρεσης της ΛΙΛ υπέβαλαν οι Σύνδεσμοι Ιδιοκτητών και Προπονητών Δρομώνων Ίππων και ο Σύνδεσμος Ιπποπαραγωγών, επιχειρηματολογώντας πως μέσω της συγκεκριμένης νομοθεσίας προκύπτει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και έλεγχος στη Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, όπως σε όλα τα υπόλοιπα σωματεία, λέσχες, ιδρύματα .

Ας δούμε όμως το ιστορικό της όλης υπόθεσης

Η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας ιδρύθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες περί τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Απαρτίζεται από κλειστό εκατονταμελές σύνολο, που διατηρούν την εγγραφή τους μέχρι θανάτου. Υπάρχει επίσης το «εταιρικό μέλος» που δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είναι όμως ο προθάλαμος για επιλογή νέων μελών. Ουσιαστικά διοικείται από δυο με τρεις οικογένειες εδώ και 60 χρόνια. Η ΛΙΛ είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών, έχοντας το μονοπωλιακό δικαίωμα διεξαγωγής στοιχήματος τόσο για τις Κυπριακές Ιπποδρομίες αλλά και για ξένες ιπποδρομίες, με κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ με 1 εκατομμύριο ζημιές, όπως έγινε αναφορά στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής!

Η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, έχει στην ιδιοκτησία της, από τον καιρό της Αγγλοκρατίας, ακίνητη περιουσία που ανέρχεται σήμερα στα 70 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα μέλη της ΛΙΛ επικαλούνται ότι η ακίνητη αυτή περιουσία τους ανήκει, και ότι σε περίπτωση διάλυσης θα την μοιραστούν. Σημείο αναφοράς το γεγονός ότι η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας έλαβε νομικά μέτρα εναντίον του κράτους για το συγκεκριμένο θέμα. Η προσφορά των μελών της ΛΙΛ ανέρχεται σε δυόμιση ευρώ ετησίως και ποτέ δεν έχουν αναλάβει οποιανδήποτε οικονομική υποχρέωση. Η ΛΙΛ μονομερώς αποφασίζει για τα όσα διαδραματίζονται στον Κυπριακό Ιππόδρομο, όπως αμοιβές, κανονισμούς, και συναφή θέματα που άπτονται της Λέσχης.

Οι ιδιοκτήτες αλόγων, οι ιπποπαραγωγοί και οι προπονητές αλόγων, είναι αυτοί που ξοδεύουν εκατομμύρια ετησίως για τη συντήρηση τόσο των αλόγων όσο και των υποστατικών τους. Το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι συνεχόμενες μειώσεις στα χρηματικά έπαθλα που έφτασαν στο 45% τα τελευταία πέντε χρόνια και οδήγησαν τους πλείστους σε απόγνωση και φυγή. Ισχυρίζονται έλλειψη ορθού προγραμματισμού, οράματος και απάθειας από τους διοικούντες που οδήγησαν τον Ιππόδρομο σε μαρασμό, χωρίς ίχνος ελπίδας για ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία ότι η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, οδηγεί με πρόγραμμα τον ιππόδρομο σε μαρασμό ώστε να διεξάγει λιγότερες ιπποδρομιακές συναντήσεις, λιγότερες ιπποδρομίες που αυτό συνεπάγει και τεράστιες μειώσεις στα έπαθλα για τα μέλη των συνδέσμων. Ισχυρίζονται, εντονότατα, ότι η ΛΙΛ ενδιαφέρεται μόνο για το εισαγόμενο στοίχημα.

Το εισαγόμενο στοίχημα είναι αυτό που διατηρεί τον ιππόδρομο ζωντανό…

Για του λόγου το αληθές το 2007 η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, διενεργούσε τζίρο περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως μόνο από τις Κυπριακές ιπποδρομίες. Το 2012-2013 ο τζίρος μειώθηκε στα 60-70 εκατομμύρια ευρώ, και όταν εισήγαγαν το ξένο στοίχημα, ο τζίρος επί των Κυπριακών Ιπποδρομιών μειώθηκε περεταίρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά το ξένο στοίχημα που εισήγαγε η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τον τζίρο παρά μόνο ότι η ΛΙΛ κερδίζει περί τα 5 εκατομμύρια ετησίως. Τόσο ο ακριβής τζίρος όσο και οι συμφωνίες με τις ξένες εταιρείες παραμένουν επτασφράγιστα μυστικά, με ένα τεράστιο ποσό να φεύγει εκτός Κύπρου για τις ανάλογες πληρωμές.

Το υπό αναφορά νομοσχέδιο απασχολεί την Βουλή εδώ και δύο χρόνια, και στις 26 Μαΐου, 2017, ενώ οδηγήθηκε ενώπιον της ολομέλειας για ψήφιση, αναβλήθηκε για περίοδο δύο εβδομάδων λόγω τροπολογίας που κατέθεσε ο ΔΗ.ΣΥ για εξαίρεση των Λεσχών «των οποίων οι δραστηριότητες ή η φορολόγηση τους διέπονται από ειδικό νόμο» από το νομοσχέδιο.
Μετά από έρευνα ανακαλύπτουμε ότι μόνο η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας διέπεται από τέτοιο ειδικό νόμο φορολόγησης! Πληροφοριακά, ζητήθηκε αναβολή και από βουλευτή του ΔΗ.ΚΟ.

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται τα πιο κάτω ερωτήματα:

1. Γιατί ο ΔΗ.ΣΥ ζητά την εξαίρεση της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας, από ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διαφάνεια, στη χρηστή διοίκηση και στην αντιμετώπιση τυχόν ύποπτων οικονομικών συναλλαγών, την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζουν το νομοσχέδιο ως έχει;

2. Μήπως υπάρχουν οικονομικά, κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα;

3. Μήπως αυτά τα συμφέροντα είναι περισσότερης βαρύνουσας σημασίας από τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από τον ιππόδρομο;

Η εξέλιξη του θέματος

Μετά την πρώτη δεκαπενθήμερη αναβολή του θέματος, ακολούθησε δεύτερη αναβολή, ίδιου χρονικού διαστήματος. Ο λόγος; Κατατέθηκαν πάμπολλες τροπολογίες. Πέρα από την προαναφερθείσα τροπολογία που κατέθεσε ο ΔΗ.ΣΥ. σημαντική είναι και η τροπολογία που κατέθεσε η ΕΔΕΚ, η οποία ισχυρίζεται ότι, η μετατροπή Λεσχών σε Σωματεία, είναι αντισυνταγματική.

Η θέση της Γενικής Εισαγγελίας

Η Νομική Υπηρεσία του κράτους, έκρινε το νομοσχέδιο καθόλα συνταγματικό. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρουσιάστηκε ενώπιων της ολομέλειας για να ψηφιστεί. Σε συνεδρία δε της Επιτροπής Εσωτερικών στις 6 Φεβρουαρίου 2017, οι ισχυρισμοί του κ. Αλέκου Μαρκίδη, Νομικού Συμβούλου της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας, περί αντισυνταγματικότητας του Νομοσχεδίου, αντικρούστηκαν έντονα από τους εκπροσώπους της Γενικής Εισαγγελίας, υποβάλλοντας του, ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Στην ίδια Συνεδρία, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκαν κατά πόσο η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, τυγχάνει Ελέγχου, η απάντηση τους ήταν ξεκάθαρη. Ποτέ δεν διεξήγαγαν οποιασδήποτε μορφής έλεγχο στην ΛΙΛ.

Καταρρίφθηκε λοιπόν ο μύθος ότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας, υπόκεινται σε ελέγχους.

Να σημειώσουμε ότι, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να γνωματεύσει επί του προκειμένου, λόγω του ότι δεν λειτουργεί ως Νομικός Σύμβουλος του Σώματος, ήτοι της Βουλής, αλλά του Κράτους.

Να τονίσουμε επίσης ότι, όποιος χειρίζεται δημόσιο χρήμα πρέπει να ελέγχεται. Χωρίς τον έλεγχο αυτό, δεν θα μπορεί να γίνεται ενημέρωση των πολιτών, λογοδοσία, διαφάνεια για τυχόν κακοδιαχειρίσεις ή παρατυπίες τις οποίες θα μπορούσε να κάνει μια Διοίκηση, η παρούσα ή μελλοντική της Λέσχης.