Ένας ωκεανός, μέσα σου

Του Μάριου Δημητρίου

Ήταν σημαντική η νύχτα της 14ης Ιουνίου 2017, για όσους παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση των βιβλίων του Στέλιου Κωμοδρόμου και της Δέσποινας Νικόλα, οργανωμένη από τα Κέντρα Πρόληψης «Μεσόγειος», στον υπαίθριο χώρο παραλιακής καφετέριας της Λάρνακας. Έγινε επίσης διάλεξη από τη ψυχολόγο Μιχαέλα Βασιλείου, με θέμα «Η ψυχολογία της εξάρτησης». Ούτε ο θόρυβος από το ασταμάτητο πηγαινέλα των τροχοφόρων στον δρόμο μπροστά από την καφετέρια, ούτε η απουσία στερεοφωνικής εγκατάστασης, επηρέασαν στο ελάχιστο, το ενδιαφέρον μας για όσα οι δύο συγγραφείς, είπαν στις τοποθετήσεις τους – ο Στέλιος Κωμοδρόμος για το βιβλίο του «Pearl» και η Δέσποινα Νικόλα για το βιβλίο της «Τόλμησε και ζήσε – Η ευτυχία ξεκινά».

Μόλις 21 χρόνων, με μέντορα τον νευρολόγο ψυχίατρο Δρα Κυριάκο Βερεσιέ, ο Στέλιος αποδεικνύεται ένας πολλά υποσχόμενος νέος συγγραφέας, πολύ πιο ώριμος για την ηλικία του, με πλούσια εκφραστικά μέσα, τουλάχιστον στην αγγλική γλώσσα, που κατέχει καλύτερα από την ελληνική, όπως είπε, και στην οποία είναι γραμμένο το βιβλίο. «Ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο στα 19 μου, ενώ αντιμετώπιζα ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε στην παρουσίασή του «και ήταν για μένα ένα τεράστιο βήμα, γιατί έπρεπε να καταγράψω πολλά ακατέργαστα συναισθήματα, που βγήκαν από τα βάθη της καρδιάς μου. Αυτό που προσπάθησα να κάνω με το βιβλίο, ήταν να κοιτάξω τον εαυτό μου, μέσω των χαρακτήρων που περιγράφω σε αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, που ανέγνωσε στους παρευρισκόμενους, ο συγγραφέας: «Δεν έχει σημασία για το ποιος είμαι, όταν κάνω κάτι. Υπάρχει απλώς ένα άμεσο συναίσθημα που δεν φαίνεται ποτέ ότι θα κρατήσει και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα. Δεν υπάρχει τίποτε από μένα που να δεσμεύεται σε κάτι και έτσι δεν υπάρχει σκοπός στη ζωή. Απλώς περνώ το χρόνο μου με όσο πιο καταστροφικό τρόπο γίνεται, ελπίζοντας ν’ αφήσω ίχνη πίσω μου, όπως τα ίχνη που έχω στα μπράτσα μου. Κάθε τρύπα στις φλέβες μου, αντιπροσωπεύει το διάστημα που ένιωθα πραγματικά κάτι, που μπορούσα να κάνω κάτι απλό για κάποιον, κάτι που ανέπνεε μέσα μου, με μια συνεχή ροή συναισθημάτων, όταν τα πράγματα βρίσκονταν σε ένα πλαίσιο, διαμορφωμένο στο ποιος είμαι. Αλλιώς δεν υπάρχει τίποτε, ενώ κάτι άλλο μέσα μου, που το αποκαλώ ωκεανό, με κατατρώει συνεχώς και ξέρω ότι σύντομα δεν θα έχει μείνει τίποτε από μένα».

Ο συγγραφέας αποδίδει τα λόγια αυτά σε έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου, τον Milo, που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση, για διάπραξη φόνου. «Δημιούργησα τον Milo», είπε ο Στέλιος, «με πρότυπο έναν άντρα που είχε σκοτώσει τον πατέρα του και τον οποίο συνάντησα πραγματικά. Ήταν μια πολύ περίεργη γνωριμία, σε μια περίοδο που όλο το νευρικό μου σύστημα κατέρρεε – και γράφοντας αυτό το βιβλίο, με βοήθησε πραγματικά να εκφράσω αυτά τα συναισθήματα. Κάποιοι άλλοι χαρακτήρες στο βιβλίο, είναι επίσης μέρος από εμένα».

Ο Στέλιος Κωμοδρόμος τέλειωσε την παρουσίασή του, διαβάζοντας στα ελληνικά, ένα μικρό ποίημα που μετάφρασε από τα αγγλικά και που αποτυπώνει όπως είπε, τα συναισθήματα και τον πόνο των χρηστών: «Εσύ είσαι ο καμβάς στον οποίο σχεδιάζω τα πράγματα, που χρειάζομαι τόσο απεγνωσμένα. Με αυτά τα σπασμένα μάτια, θα συνεχίσω αναζητώντας εκείνο που θα έχει νόημα»…

Ο νεαρός συγγραφέας με τη μητέρα του.

Τον λόγο πήρε για πολύ λίγο και η μητέρα του Στέλιου, Λίζα Κωνσταντίνου, που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δρα Βερεσιέ, «αυτόν τον πολύ ξεχωριστό άνθρωπο», όπως είπε. «Ως μητέρα του Στέλιου, θέλω να πω πόσο υπέροχο είναι να στέκομαι εδώ και να βλέπω τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα ο γιος μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στα αγγλικά, που είναι η πρώτη της γλώσσα, όπως ανέφερε, μίλησε και η Δέσποινα Νικόλα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία, από Ελληνοκύπριους γονείς. Γράφει στο βιβλίο της (που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά), ότι «αφού τελείωσε το πτυχίο της στην Αγγλική φιλολογία, ταξίδεψε στην Κύπρο για να ξεκινήσει τη ζωή και την καριέρα της. Παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, όμως ο γάμος της δεν έμοιαζε με αυτό που ονειρευόταν και έτσι μετά από δέκα χρόνια, πήρε την απόφαση να πάρει διαζύγιο, όποιες και αν ήταν οι επιπτώσεις αυτού. Τα επόμενα χρόνια ήταν δύσκολα γι’ αυτή, γιατί έπρεπε να μεγαλώσει τις δύο κόρες της σωστά, να αφοσιωθεί στην επιχείρησή της και πετύχει τον στόχο της ως μάνα, αλλά και ως επαγγελματίας. Τα βιώματα καθώς και οι στόχοι της, την έμαθαν να κρατά ισορροπίες ανάμεσα σε δουλειά, οικογένεια, σχέσεις και απολαβές. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Δέσποινα πήρε την απόφαση και πήγε πίσω στα θρανία, ολοκληρώνοντας με επιτυχία ένα άλλο πτυχίο στον τομέα της Ψυχολογίας. Αυτό το εγχειρίδιο, αποτελεί την πείρα δεκαοκτώ χρόνων παρατήρησης ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και συμβουλές για να αναλάβει κάποιος τη ζωή του ξανά και να επιτύχει». Σε προσωπική της σημείωση εξάλλου, αναφέρει στο βιβλίο ότι έχει ολοκληρώσει ένα πτυχίο στη Ψυχολογία και στα Παιδαγωγικά και διδάσκει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια. Επίσης ασχολείται με το lifecoaching (συμβουλευτική ζωής).

Η Δέσποινα Νικόλα παρουσιάζει το βιβλίο της.

Γράφει και τα εξής, στο βιβλίο της: «Ζούσα μια ανιαρή καθημερινότητα, πιστεύοντας ότι η ζωή με είχε στιγματίσει. Ωστόσο όταν πήρα την απόφαση να πάρω τον έλεγχο της ζωής στα χέρια μου ξεπερνώντας τα όριά μου, κατάλαβα τον σκοπό της ύπαρξής μου. Έκτοτε η ζωή μου πήρε ανοδική πορεία. Μέσα από αυτό το ταξίδι κατάλαβα ότι ποτέ δεν υπάρχει τέλος στην άνοδό μας ως όντα, καθώς οι ευκαιρίες στον δρόμο μας είναι πολλές. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι επιλογές που κάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο σε μένα – αν επιλέξω να πληγώνομαι, τότε οι κακουχίες θα επικεντρωθούν σε μένα. Επέλεξα λοιπόν να αγαπώ τη ζωή μου, καθώς αυτό είναι η αρχή, η προστασία και η ελπίδα μου. Η ζωή θα μου το ανταποδώσει, με οποιοδήποτε τρόπο μου αξίζει. Αυτό το εγχειρίδιο, σου δίνει τα εργαλεία προκειμένου να ξεπεράσεις τα όρια του εαυτού σου, όπως επίσης και να μπορείς να ξεκινήσεις μια ολοκληρωμένη και επιθυμητή ζωή, μετά από ένα διαζύγιο. Το βιβλίο αυτό, θα σε διδάξει πώς να πάρεις την ευθύνη της ζωής στα χέρια σου μετά από έναν χωρισμό. Θα ανακαλύψεις πως παίζοντας τον ρόλο του θύματος, ο ίδιος ο εαυτός σου, είναι ικανός να σε κατασπαράξει, με τις σκέψεις, τις πράξεις και τις φοβίες του. Με αυτό το βιβλίο θα μπορέσεις βήμα προς βήμα να μαζέψεις αυτά τα κομμάτια και να διαχειριστείς σωστά τις σχέσεις, την οικογένεια, τη δουλειά και την υγεία σου. Η ευτυχία τώρα ξεκινά».

Η Δέσποινα Νικόλα, είπε μεταξύ άλλων στη βιβλιοπαρουσίαση: «Ήρθα σήμερα εδώ να μιλήσω για το φόβο. Είμαι διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών και ένιωσα πολύ φόβο στη ζωή μου. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς και το βιβλίο μου είναι ένας πρακτικός οδηγός για να ξεφύγεις από τον πόνο, να φροντίσεις την οικογένεια, την καριέρα και τις σχέσεις σου, με ένα υγιή τρόπο. Όλοι είμαστε εδώ για να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Και το μόνο που μας σταματά, είναι ο φόβος μας. Κάποτε περιορίζουμε τον εαυτό μας, τον θεωρούμε μικρότερο από όσο μπορούμε να γίνουμε. Πετάξτε τα αρνητικά συναισθήματα και θεραπευτείτε. Δεν είμαστε κατάδικοι του παρελθόντος μας, μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από αυτό. Με το να κουβαλούμε το παρελθόν, το φόβο, την ενοχή, τη θλίψη και την αυτολύπηση, δεν θα μας βοηθήσει να γιατρευτούμε. Πρέπει να ξεπλύνουμε τον εαυτό μας από την αρνητική ενέργεια. Πρέπει να σκεφτόμαστε τρόπους να ξεπεράσουμε το οδόφραγμα του φόβου, να ονειρευόμαστε, να εργαζόμαστε σκληρά και θα πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας για επιτυχία στη ζωή».

Φωτό: Ο Στέλιος Κωμοδρόμος μιλά για το «Pearl».