Οικολόγοι – Στήθηκαν κάλπες για την εκλογή του υποψήφιου προέδρου που θα στηρίξει το Κίνημα (Φωτό)

Στην κατάμεστη Δημοσιογραφική Εστία πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 6 Ιουνίου, το Έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν, τόσο για τις καταστατικές αλλαγές, όσο και για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές και συγκεκριμένα, για τον υποψήφιο που προκρίνουν να στηριχτεί από το Κίνημα. Το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου “Ανανεωνόμαστε – Προχωράμε Δυναμικά” επαναβεβαιώθηκε τόσο από την εναρκτήρια τοποθέτηση του Προέδρου κ. Γιώργου Περδίκη, όσο και από το σύνολο των συνέδρων που τοποθετήθηκαν. Οι αλλαγές του καταστατικού αναμενόταν να ολοκληρωθούν και να ψηφιστούν επί του συνόλου αργά το απόγευμα.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό μνήμης για τις περσινές πυρκαγιές στη Σολιά, αλλά και τη διαρκή δράση δενδροφυτεύσεων του Κινήματος, στο πλαίσιο του Εθνικού Στόχου να ξεπεράσουμε τις 16.909 δενδροφυτεύσεις, όσος ήταν και ο αριθμός των ψήφων που έλαβε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε προς τιμή των πυροσβεστών Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριο Αριστοτέλους, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Εκτενής συζήτηση, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, έγινε αναφορικά με το ζήτημα του υποψηφίου που θα στηρίξει το Κίνημα στις Προεδρικές Εκλογές. Η πλειονότητα των τοποθετήσεων, συνέκλιναν στην ανάγκη στήριξης μια υποψηφιότητας, βάσει των προγραμματικών συγκλίσεων και όχι βάσει “προσώπου”. Με δεδομένη την προγραμματική προεργασία που έχει προηγηθεί, μεταξύ του Κινήματος και των επιτελείων των δύο υποψηφίων προέδρων που θα τεθούν στην κρίση του διευρυμένου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό, διεξάγεται δημοσκόπηση για να εκφραστεί κατά το δυνατό δημοκρατικότερα, η βούληση των μελών, τόσο μεταξύ των κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και κ. Γιώργου Λιλλήκα, όσο και μεταξύ ενδεχόμενου τρίτου προσώπου.

Για το λόγο αυτό μάλιστα στήθηκαν κάλπες οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, προκειμένου όλοι και όλες να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Το αποτέλεσμα της μέτρησης αυτής, θα λειτουργήσει ως οδοδείκτης για τις περαιτέρω αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος.

Στο συνέδριο έδωσε το παρόν το σύνολο της ηγεσίας και των στελεχών του Κινήματος, μεταξύ των οποίων, ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, βουλευτής Λευκωσίας, η κα Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο κ. Σάββας Φιλίππου, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Άδωνις Γιάγκου Αντιπρόεδρος Α’, η κα Έφη Ξάνθου, Αντιπρόεδρος Β’.

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, ελήφθησαν αποφάσεις για το νέο καταστατικό. Η πρόταση προς το σώμα του Συνεδρίου προέβλεπε την εισαγωγή της δυνατότητας εκπροσώπησης οργανωμένων συνόλων, εντός του Κινήματος, αλλά και το δικαίωμα έκφρασης πιθανής διαφωνίας, χωρίς -όπως είθισται στην Κύπρο- αυτή να συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία στο Έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση της δομής του Κινήματος. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μετατροπή του, από ένα παραδοσιακό, μονοδιάστατης δομής Κίνημα, σε ένα φορέα πλουραλισμού και συνένωσης διαφορετικών απόψεων. Σε μια πολυμορφική πλατφόρμα πολιτών. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, γίνεται το πρώτο κόμμα της Κύπρου, που καταστατικά θα επιτρέπει τη δημόσια διαφωνία, λειτουργώντας στη βάση ευρειών πλειοψηφιών.

Έντονη κριτική άσκησε προς την περίοδο διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, αναφερόμενος σε έλλειψη στρατηγικής και συνεχείς υπαναχωρήσεις, αναφορικά με το Κυπριακό. Για το λόγο αυτό, έκρινε αναγκαίο το συντονισμό δράσης που έχει προηγηθεί μεταξύ των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Αναφορικά με τον Προεδρικό Υποψήφιο, ο κ. Γιώργος Περδίκης τόνισε πως για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, ενώ και πως όταν θα γίνει η επιλογή του υποψηφίου που θα στηριχτεί, αυτή δε θα έχει τη μορφή της λευκής επιταγής. Αντίθετα, συμπλήρωσε, προτεραιότητά μας είναι η προγραμματική σύγκλιση και σε αυτό το επίπεδο εργαζόμαστε με τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων με τους οποίους συζητούμε. Ταυτόχρονα, τόνισε προς το σώμα του συνεδρίου, πως η σημερινή μέτρηση γνώμης θα είναι ο βασικός οδοδείκτης για τις προσεχείς αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος.