Παυλόπουλος σε Γιλντιρίμ: Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο λύντονται όλα τα προβλήματά μας

«Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα – και το αποδεικνύουμε εμπράκτως – σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Και πάντα πιστεύουμε ότι εκείνα τα οποία μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα απ’αυτά που μας ενώνουν. Ή να το πω διαφορετικά: Μας ενώνουν πολύ περισσότερα πράγματα απ’όσα μπορεί να μας χωρίσουν».

Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο
Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα ήταν από παλιά και είναι και τώρα «ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» υπό δύο προϋποθέσεις: «να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του και, βεβαίως, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορούν να λυθούν και τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, υπέδειξε ο Έλληνας πρόεδρος. «Ό,τι είναι εκείνο το οποίο μας χωρίζει, έχουμε έναν και μόνο τρόπο να το λύσουμε. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ειρηνικά, σύμφωνα με τους κανόνες εκείνους οι οποίοι διασφαλίζουν την ειρηνική μας συνύπαρξη. Είμαστε έτοιμοι εμείς, οι Έλληνες, να το πράξουμε αυτό» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία σκεπτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο αυτά που μας ενώνουν, τα θέματα για το οποία έχουμε κοινή προσέγγιση, είναι πολυάριθμα». Ο κ. Γιλντιρίμ μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο την επιθυμία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους.
Πηγή:ΚΥΠΕ