Το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας θυμίζει τριτοκοσμική χώρα! Φωτογραφίες

Απαράδεκτες και θλιβερές είναι οι εικόνες στο Παλαιό νοσοκομείο Λάρνακας και θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Σπασμένα τζάμια, εγκαταλειμμένοι χώροι, καθόλου ικανοποιητική προσβασιμότητα για ΑμεΑ, (μάλιστα πέρσι είχαν γίνει επίσημες καταγγελίες για το θέμα αυτό), χώροι υγιεινής που αποτελούν προσβολή για κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, βανδαλισμοί, κλοπές και ζημιές που γίνονται με ευκολία, αφού ο χώρος δεν φρουρείται.

Της Γιώτας Δημητρίου
Φωτο: “24h”

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κήπος του νοσοκομείου με τους φοίνικες στον περιβάλλοντα χώρο είναι παραμελημένος και οι υπάρχουσες φοινικιές έχουν λιώσει από μικρόβιο που προσβλήθηκαν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Η επικινδυνότητα των δέντρων αυτών με το ενδεχόμενο κατάρρευση τους, είναι το κερασάκι στην τούρτα, σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να αποτελεί ντροπή για το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο.

«Είναι ντροπή για όλους μας αυτή η κατάσταση. Τα κανάλια θα έπρεπε να ήταν εδώ να προβάλουν αυτές τις εικόνες ντροπής. Υπάρχουν όροφοι που έχουν μετατραπεί σε φωλιά πουλιών και νυφιτσών!» δήλωσε στην «24h» άντρας ο οποίος εργάζεται στο παλιό νοσοκομείο.


Σχετικές επιστολές για την απαράδεχτη κατάσταση που επικρατεί στο παλιό νοσοκομείο Λάρνακας, έχει στείλει η επαρχιακή γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας, Χρυστάλλα Αντωνίου, στο Υπουργείο Παιδείας, τον Μάιο 2017, αλλά και η Βουλευτής Λάρνακας Ευανθία Σάββα τον περασμένο Ιανουάριο (2017). Ωστόσο καμιά βελτίωση δεν έχει γίνει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Η “24” εξασφάλισε την επιστολή του Υπουργείου Παιδείας (24 Μαΐου 2017) μέσα απ’ την οποία απαντά στην επαρχιακή γραμματεία ΑΚΕΛ Λάρνακας για το ζήτημα του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας. Μέσα απ’ την επιστολή διαφαίνεται ότι το Υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αλλά και ούτε παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι άθλια και τραγική (ίσως μια απλή επίσκεψη του Υπουργού να έπειθε το Υπουργείο).

Μέρος της επιστολής:

“…. α)Προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες. Παρόλο που τα κτίρια του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας είναι παλιά, εντούτοις τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές βελτιωτικές εργασίες στα Εξωτερικά Ιατρεία Γενικής Ιατρικής, στο Οδοντιατρείο, στο κτήριο που στεγάζει τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας κτλ. Πέραν τούτου, κάθε χρόνο εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις. Στα πιο πάνω Τμήματα υπάρχουν ράμπες για την προσβασιμότητα των αναπήρων και οι ελάχιστοι καθορισμένοι χώροι στάθμευσης αναπήρων.

β) Όσον αφορά το τηλεφωνικό κέντρο, χρειάζεται να γίνει η ελάχιστη δυνατή συντήρηση πράγμα το οποίο τροχιοδρομήθηκε να γίνει εντός του 2017,από το Επαρχιακό Γραφείο Τμήματος Δημοσίων Έργων Λάρνακας. Το πρόβλημα που περιγράφει η βουλευτής Λάρνακας στην επιστολή της προς τον Διευθυντή του Γ.Ν Λάρνακας ημερομηνίας 24/1/2017, και αφορά το τηλεφωνικό κέντρο, (και η οποία δεν απαντήθηκε από τον Διευθυντή του Νοσοκομείου) σας πληροφορούμε ότι όταν καλεί κάποιος και η συσκευή δείχνει ελεύθερη ενώ είναι κρατημένη, αυτό δεν οφείλεται στην συσκευή αλλά στο τηλεφωνικό σύστημα το οποίο είναι παλιάς τεχνολογίας.

γ) Το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπως και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας Παγκύπρια, δεν διαθέτουν φρούρηση και κατά καιρούς γίνονται κλοπές, είτε χρηματοκιβωτίου ή άλλων βανδαλισμών. Στην υπηρεσία μας δεν υπάρχει η δυνατότητα φρούρησης και δεν είχαμε καμιά καταγγελία για κλοπή φαρμάκων. Παλαιότερα, είχαμε κλοπή χρηματοκιβωτίου, αλλά από την στιγμή που γίνονται καθημερινά καταθέσεις χρημάτων περιορίστηκαν οι κλοπές.

δ) Όσον αφορά την επισήμανση ότι το μουσείο, αρχαίων ιατρικών μηχανημάτων έχει αναστείλει τη λειτουργία του, σας ενημερώνουμε ότι ο χώρος βρίσκεται στον όροφο του παραδοσιακού κτηρίου(πάνω από το φαρμακείο) και είναι ο χώρος αυτός που έχει δοθεί με Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 στο Δήμο Λάρνακας για τη μεταστέγαση του, αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές εργασίες. Σημειώστε ότι σε ένα παλαιό κτήριο, όσες και όποιες βελτιωτικές εργασίες συντήρησης γίνουν δεν θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του
κτηρίου. Πέραν από τις πιο πάνω χρονιαίες συντηρήσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης καινούριων κτιρίων»

 

Φαίνεται πως το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει επισκεφτεί το Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας να δει τα σπασμένα τζάμια, τους εγκαταλελειμμένους χώρους που έγινα “κατοικία” ζώων, τα δέντρα που είναι έτοιμα να πέσουν και να θρηνήσουμε κόσμο, τους βανδαλισμούς, τις τουαλέτες που δεν μπορεί να τις επισκεφτεί άνθρωπος, τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν και που τα τελευταία 3-4 χρόνια θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα.

Μια άλλη παράμετρος του θέματος, την οποία η “24” μελετά, είναι η σχέση του κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδου με τη σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου. Προσφέρονται τα λεφτά απ’ το κληροδότημα (ενοικίαση απ’ κτήριο της Ευανθίας Πιερίδου στις Φοινικούδες) για συντήρηση του Παλιού Νοσοκομείου, έτσι όπως ορίζει η αείμνηση Πιερίδου στην διαθήκη της; Αν ναι, πώς έφτασε σήμερα σε αυτή την τραγική και άθλια κατάσταση το παλιό νοσοκομείο Λάρνακας; Θα επανέλθουμε σύντομα για το θέμα αυτό που αφορά το κληροδότημα.