Ελεύθερη, αλλά και φυλακισμένη…

Του Μάριου Δημητρίου

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR Cyprus), δημοσίευσε πρόσφατα, την ιστορία μιας αιτήτριας ασύλου στην Κύπρο, στο πλαίσιο της δημοσίευσης μιας σειράς ιστοριών που παρουσιάζουν την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής ορισμένων αιτητών ασύλου. Να σημειωθεί ότι το όνομα της γυναίκας άλλαξε, για σκοπούς προστασίας της. Πρόκειται για νεαρή από το Καμερούν που ζει μόνη της στην Κύπρο, αφού κατέφυγε στο νησί, για ν’ αποφύγει αναγκαστικό γάμο.

Ο φόβος και η ανασφάλεια, καθώς και οι υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης στα υποστατικά που κατά κανόνα διαμένουν αιτητές ασύλου, αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, στη σημερινή ιστορία. Η Λάουρα, 20 χρονών σήμερα, σπούδαζε μηχανικός στη γενέτειρά της, είχε έφεση στις επιστήμες από το Γυμνάσιο, απ’ όπου αποφοίτησε με πολύ καλoύς βαθμούς. Ονειρεύεται να συνεχίσει τις σπουδές της κι ενδιαφέρεται ν’ ασχοληθεί με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων με φυτικές πρώτες ύλες, όπως το ελαιόλαδο και το φοινικέλαιο. Είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο της, ενώ εκκρεμεί η εξέταση της αίτησής της για άσυλο, που υπέβαλε αρχές του χρόνου, όταν έφθασε στην Κύπρο.

«Αισθάνομαι ελεύθερη, αλλά και φυλακισμένη ταυτόχρονα», εκμυστηρεύεται η Λάουρα, η οποία παρακολουθεί μαθήματα Αγγλικών και Ελληνικών. Στη Λευκωσία όπου ζει σήμερα, έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά, με σημαντικές προκλήσεις επιβίωσης, αλλά και προσωπικής ασφάλειας. Ζει με κουπόνια και μένει σ’ ένα δωμάτιο ενός εγκαταλελειμμένου υποστατικού, το οποίο λειτουργούσε παλαιότερα ως νηπιαγωγείο. Μετατράπηκε σε χώρο διαμονής με την προσθήκη πρόχειρων διαχωριστικών, ώστε να δημιουργηθούν δωμάτια, χωρίς ωστόσο να γίνουν οι αναγκαίες αναπροσαρμογές. Το παράθυρο και η κλειδαριά του δωματίου της, είναι σπασμένα, η κουζίνα και οι χώροι υγιεινής σε άθλια κατάσταση, ενώ τα έπιπλα, φθαρμένα και βρώμικα…Στο σπίτι αυτό, μένουν ακόμα δώδεκα άντρες. «Φοβάμαι και δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια», αναφέρει. Αν και σε ξεχωριστά δωμάτια, η Λάουρα δεν νιώθει ασφάλεια, με μια σπασμένη κλειδαριά και συχνά δεν μπορεί να κοιμηθεί από το θόρυβο που κάνουν οι συγκάτοικοί της. Ενώ οι συνθήκες του σπιτιού, είναι επιεικώς υποτυπώδεις, το ενοίκιο είναι 100 ευρώ και καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη, απευθείας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Το επίδομα των 70 ευρώ για τους λογαριασμούς του νερού και ηλεκτρισμού – οι οποίοι παραμένουν συνήθως στο όνομα του ιδιοκτήτη – καταβάλλεται ξεχωριστά στο δικαιούχο, ωστόσο με καθυστερήσεις. Αν απομείνουν λεφτά, αγοράζει και φαγητό αφού τα κουπόνια δεν αρκούν. Η Λάουρα έχει πάθος με τη μουσική, αφού τραγουδά και συνθέτει. Παρά τις προκλήσεις που έχει ν’ αντιμετωπίσει καθημερινά, διατηρεί μια θετική στάση και αντλεί κουράγιο κι ελπίδα για το μέλλον «Όταν αναζητώ κάτι, το πετυχαίνω πάντα», λέει με αποφασιστικότητα.

Φωτό: Ο χώρος όπου διαμένει η Λάουρα, για 100 ευρώ το μήνα.