Ο Νεόφυτος Φακοντής Κοινοτάρχης Ορόκλινης στην «24»:«Όραμά μας μια Ορόκλινη καθαρή, οικολογική και ανθρώπινη!»

Της Γιώτας Δημητρίου 

Με αφορμή την πανήγυρη στην κοινότητα Βορόκλινης, στη Λάρνακα, στις 20 Ιουλίου (Προφήτη Ηλία), αλλά και τις αναπτύξεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας – Δεκέλειας (καινούρια ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής), συνομιλήσαμε με τον κοινοτάρχη Ορόκλινης, κύριο Νεόφυτο Φακοντή ο οποίος Προεδρεύει του Κοινοτικού Συμβουλίου τους τελευταίους 7 μήνες. Ο κοινοτάρχης ο οποίος εκλέγηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ) δηλώνει αισιόδοξος και τονίζει πως ήδη η Ορόκλινη έχει μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης.

Κύριε Φακοντή, αναλάβατε κοινοτάρχης της Ορόκλινης στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα;

– Καταρχάς ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να δώσω συνέντευξη σε μια έγκυρη εφημερίδα στην Κύπρο. Όντος έχω αναλάβει κοινοτάρχης μετά την εκλογή μου που έγινε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το Δεκέμβρη του 2016. Ήμουν στρατιωτικός και υπηρέτησα για 38 χρόνια στην Εθνική Φρουρά. Το 2013 αφυπηρέτησα πρόωρα με δική μου θέληση. Τον τελευταίο χρόνο όταν είδα πως ήταν τα πράγματα στην κοινότητα σκέφτηκα να θέσω υποψηφιότητα θέτοντας τους προβληματισμούς μου, την όρεξη που είχα και έχω πάντα για δουλειά, αλλά και τις ικανότητες που πιστεύω ότι διαθέτω, έτσι ώστε να βοηθήσω την Ορόκλινη από τα πάμπολλα προβλήματα που είχε και εξακολουθεί να έχει.

Άρα όταν ξεκινούσατε γνωρίζατε ότι έχει προβλήματα η Ορόκλινη. Αλήθεια, ποια είναι τα σημαντικότερα που έχει να αντιμετωπίσει;

– Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Η κοινότητα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που προηγήθηκε και η οποία επηρέασε την οικοδομική ανάπτυξη μειώθηκαν τα έσοδα κατά 60% και αυτό σε σχέση με τους δανεισμούς, η Ορόκλινη βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

Ωστόσο αρκετοί επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται την ομορφιά της περιοχής και επενδύουν (παραλιακό μέτωπο δρόμου Λάρνακας Δεκέλειας). Η κοινότητα δεν αξιοποιεί αυτές τις επενδύσεις, έτσι ώστε να επωφελείται με κάποιο τρόπο οικονομικά;

– Είναι αλήθεια πως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον επένδυσης στην Ορόκλινη πρωτίστως, όπως έχετε ήδη αναφέρει στην τουριστική περιοχή. Αν και η κοινότητα, ο πυρήνας μέσα στο χωριό έχει επίσης αλλάξει και αναπτυχθεί με καινούρια καταστήματα, κέντρα αναψυχής κτλ. Στο τουριστικό λοιπόν μέτωπο αναβαθμίζονται δύο παλαιά ξενοδοχεία τα οποία θα είναι στολίδι στην περιοχή. Το ένα είναι το Lenios και το άλλο είναι το πρώην Michael, δίπλα απ’ το Palm Beach. Εκτός απ’ αυτά τα δύο που ανακαινίζονται, υπάρχει ένα τρίτο ξενοδοχείο που θα αναγερθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, ήταν παλιά διαμερίσματα και τώρα θα μετατραπούν σε ξενοδοχείο πέντε ορόφων. Επίσης κάθε μέρα ανοίγονται εστιατόρια και κέντρα αναψυχής. Έχω την ελπίδα και πιστεύω πως σιγά σιγά θα γυρίσουμε στην καλή (οικονομικά) εποχή της δεκαετίας του ’80. Τότε που η περιοχή έσφυζε από ζωή και τουρισμό.

Σας βλέπω πολύ αισιόδοξο….

– Είμαι απόλυτα αισιόδοξος διότι καθημερινά βλέπω τα αιτήματα, είτε από άτομα είτε από επιχειρηματίες, που ζητούν έκδοση άδεια οικοδομής ή για να αναγείρουν διαμερίσματα, είτε οικίες, είτε να διαχωρίσουν οικόπεδα κτλ.

Πέρα απ’ τους τουρίστες έχετε και αρκετούς ξένους συνταξιούχους οι οποίοι επιλέγουν την Ορόκλινη για να αγοράσουν μόνιμη κατοικία;

– Αυτό είναι αλήθεια και οι περισσότεροι είναι Άγγλοι. Μεγάλος αριθμός των κατοίκων της Ορόκλινης είναι ξένοι οι οποίοι όπως έχετε πει έχουν αγοράσει εδώ κατοικία.

Με όλη αυτή τη επένδυση ιδιωτών το κοινοτικό συμβούλιο δεν αξιοποιεί τις επενδύσεις αυτές για αύξηση των εσόδων του;

– Σίγουρα τα έσοδα του κοινοτικού συμβουλίου βλέπουμε ότι είναι αυξημένα ήδη απ’ τους πρώτους έξι μήνες του νέου χρόνου. Στόχος μας δεν είναι μόνο να αυξήσουμε τα έσοδα αλλά και να μειώσουμε τα έξοδα κυρίως τα λειτουργικά. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εργαστεί και τα αποτελέσματα απ’ τους πρώτους έξι μήνες είναι πολύ θετικά.

Ναι αλλά από κάθε ξενοδοχείο η κοινότητα έχει κάποια έσοδα…

– Ναι σίγουρα. Τα δύο καινούρια ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν τώρα θα φέρουν έσοδα στην κοινότητα (συλλογή σκυβάλων, κοινοτικές υπηρεσίες, επαγγελματικό φόρο, άδειες λειτουργίας, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας κτλ)

Είναι καλές οι αναπτύξεις αλλά έχει και κόσμο που βλέπει αρνητικά αυτές που γίνονται πάνω στην παραλία. Τελικά οι παραλίες θα γεμίσουν κτίρια (ξενοδοχεία); Μιλώ συγκεκριμένα για μια καινούρια ανάπτυξη που ξεκίνησε τώρα στο παραλιακό μέτωπο, πάνω στην παραλία…

– Για το συγκεκριμένο τεμάχιο στο οποίο αναφέρεστε, ο ιδιώτης δικαιούται να το εκμεταλλευτεί όπως θέλει με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Υπάρχει ζώνη προστασίας της παραλίας γι αυτό και δεν χτίζει βεβαίως πάνω στην παραλία αλλά προς τον δρόμο. Αυτά είναι κανονισμοί τους οποίους βλέπει η πολεοδομία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η παραλία δεν ανήκει σε κανένα ιδιώτη. Ακόμα και αν κάποιος έχει ξενοδοχείο ή σπίτι μπροστά απ’ την παραλία, η παραλία δεν ανήκει σε κανέναν ιδιώτη. Η παραλία είναι δημόσια για οποιοδήποτε πωλητή. Όπου υπάρχουν κρεβατάκια είναι οργανωμένη παραλία που ανήκει στην τοπική αρχή η οποία μέσα από διαφανείς προδιαγραφές και προσφορές ενοικιάζει σε κάποια εταιρεία ή ιδιώτη και επιφέρουν έσοδα στην κοινότητα. Αλλά, αν κάποιος ιδιώτης δεν θέλει το κρεβατάκι και θέλει να πάρει την δική του ομπρέλα ή κρεβατάκι δικαιούται να το κάνει. Δεν παρεμποδίζεται.

Βλέπουμε κατά καιρούς να ανακοινώνονται έργα για τη γνωστή λίμνη της Ορόκλινης. Έχουμε ακούσει για διαβάσει μέχρι και για Disney Land κτλ. Τελικά υπάρχουν τέτοιες βλέψεις για μεγάλα σχέδια και αναπτύξεις στην λίμνη της Ορόκλινης;

– Όχι δεν υπάρχουν. Πρέπει να πούμε ότι κατά καιρούς λέγονται διάφορα και έχω την προσωπική άποψη ότι αυτό γίνεται για σκοπιμότητες όταν πχ κάποιος θέλει να πουλήσει γη το αναφέρει αυτό για να κερδίσει. Αλλά, η λίμνη της Ορόκλινης ειναι ένας φυσικός πλούτος, υπάρχει η ζώνη προστασίας που δεν σε αφήνει να χτίσεις κοντά σε αυτή την περιοχή, την ελέγχει το τμήμα δασών και ο πτηνολογικός σύνδεσμος που παρατηρεί τα πουλιά που ζουν εδώ. Οφείλουμε να πούμε ότι εδώ στη λίμνη της Ορόκλινης ζουν σήμερα 139 είδη πουλιών και τα δύο από αυτά είναι μοναδικά στον κόσμο!

Εδώ στη λίμνη της Ορόκλινης με κάποιο ευρωπαϊκό κονδύλι έχει περιφραχτεί ο χώρος και έχουν στηθεί δύο παρατηρητήρια. Υπάρχουν πληροφορίες για τα πουλιά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η λίμνη σήμερα έχει ενταχθεί στις επισκέψεις πολλών οργανισμών, σχολείων κτλ Και εδώ στο κοινοτικό συμβούλιο έχουμε cd προβολής όπου έρχονται σχολεία απ’ όλη την Κύπρο για να ενημερωθούν για την λίμνη της Ορόκλινης και τα πουλιά. Για ανάπτυξη όμως στην περιοχή, όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η περιοχή είναι Νατούρα.

Και βεβαίως η Ορόκλινη έχει και πολλά αρχαία κτίσματα…

– Η Ορόκλινη έχει τον Προφήτη Ηλία, έχει ακόμα ένα ξωκλήσι του Αγίου Θωμά, έχει την παλιά εκκλησία του Αρχαγγέλου και μια εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα. Αυτές οι εκκλησίες συντηρούνται και η κοινότητα προσφέρει για να διατηρούνται αυτά τα μνημεία, αυτές οι εκκλησίες. Η κοινότητα έχει τοποθετήσει φωτισμό σε όλες αυτές τις εκκλησίες και φωτίζονται κάθε βράδυ, αν δείτε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία με την πανοραμική θέα στο βουνό πραγματικά είναι κάτι το πανέμορφο.

Στις 20 Ιουλίου είναι και η γιορτή του Προφήτη Ηλία.

– Ναι και η κοινότητα μας γιορτάζει με μια όμορφη πανήγυρη.

Αλήθεια, ποιο ήταν το όραμα σας όταν αναλαμβάνατε τη θέση του κοινοτάρχη και ποιο είναι το όραμα σας σήμερα, 7 μήνες μετά;

– Το όραμα μου είναι και όραμα όλου του κοινοτικού συμβουλίου Βορόκλινης. Να παραδώσουμε μια κοινότητα πιο ανθρώπινη, πιο καθαρή, πιο οικολογική, με μεγαλύτερη ανάπτυξη, με μείωση των δανείων που έχει η κοινότητα με αναβάθμιση των χώρων μας με δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στων κατοίκων και δημιουργία χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας και πιστεύω πως θα πετύχουμε το όραμα μας. Μιλώ με κόσμο και μου λένε ότι η διαφορά που έχουν δει αυτούς τους 7 μήνες μοιάζει με διαφορά χρόνων. Είμαι λοιπόν πεπεισμένος επειδή όλοι μας με γνώσεις και εμπειρίες θα το πετύχουμε. Θα σας πω ότι πριν αλλάξει η εποχή ερχόμουν στο γραφείο κατά τις 6 το πρωί και έμενα μέχρι να φύγει και ο τελευταίος υπάλληλος. Σήμερα και λόγω του καύσωνα οι υπάλληλοι έρχονται απ’ τις 5μιση δουλειά και έρχομαι και εγώ απ’ τις 5μιση μαζί τους. Μέχρι τις 3 το απόγευμα και τα βράδια σε εκδηλώσεις κτλ. Σας λέω κατηγορηματικά ότι η Ορόκλινη άλλαξε, αλλάζει και θα γίνει κάτι μοναδικό γιατί το αξίζει. Η περιοχή μας είναι προνομιούχα με ωραίες θάλασσες, βουνό, ιστορία και πάνω απ’ όλα με πολύ καλό, προοδευτικό και φιλήσυχο κόσμο.