Σεμινάρια εκπαίδευσης αστυνομικών της γειτονιάς από το Hope for Children

Δύο διήμερα σεμινάρια εκπαίδευσης 76 αστυνομικών της γειτονιάς σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Judex+: Towards a friendly justice in cases of sexual violence against children”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργάνωσε ο Διεθνής, Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children’’ CRC Policy Center.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου κατόπιν πρόσκλησης της Αστυνομίας Κύπρου και αποτελούν συνέχεια εκπαιδεύσεων στις οποίες συμμετείχαν επαγγελματίες «πρώτης γραμμής» που εργάζονται με παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας.

Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του Οργανισμού, Βασιλική Κουρρή (κλινική ψυχολόγος), Μάριος Νικολάου (κοινωνικός λειτουργός) και Βαγγέλης Γέττος (νομικός) προσκάλεσαν τους αστυνομικούς, εκ των οποίων πολλοί προέρχονται από την Κοινοτική Αστυνόμευση, να επεξεργαστούν βασικές έννοιες της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών κανονισμών, να εξοικειωθούν με την έγκαιρη ανίχνευση ενδείξεων σεξουαλικής βίας, με πτυχές της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας με παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

Οι εκπαιδευτές παρουσίασαν επίσης τις νέες διαδικασίες του «Σπιτιού του Παιδιού», του κέντρου που σύντομα θα συγκεντρώσει υπό κοινή στέγη όλες τις εμπλεκόμενες στη διερεύνηση περιστατικών σεξουαλικής βίας υπηρεσίες. Το “Σπίτι του Παιδιού” θα διαχειρίζεται το “Hope For Children” CRC Policy Center υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Τα σεμινάρια προσαρμόστηκαν ειδικά στις ανάγκες των αστυνομικών και της κοινοτικής αστυνόμευσης καθώς και στο ρόλο που οι αστυνομικοί καλούνται να επιτελέσουν εντός των διαδικασιών ανίχνευσης ενδείξεων και διερεύνησης περιστατικών σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών.

Αναφέρεται, τέλος, ότι οι αστυνομικοί επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις της νομοθεσίας καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης του παιδιού που έχει υποστεί σεξουαλική βία με αποτέλεσμα να προκύψει ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Πηγή:ΚΥΠΕ