Εργοδότες τη βγάζουν «τζάμπα» εκμεταλλευόμενοι τα σχέδια της ΑνΑΔ – Δημόσιο κατηγορώ από πρώην υπάλληλο εταιρίας

Νέα δημόσια καταγγελία φέρνει στο προσκήνιο το 24h.


Η ανεργία στην χώρα μας, είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει τους νέους μας τα τελευταία χρόνια, όχι τόσο γιατί δεν μπορούν να βρουν θέση εργασίας, αλλά για τον τρόπο που τους εκμεταλλεύονται οι «μεγαλοκαρχαρίες», προσλαμβάνοντας τους στις εταιρίες και τις επιχειρήσεις τους με πολύ χαμηλό μισθό.

Όμως τα «δυνατά πορτοφόλια» της αγοράς, δεν αρκούνται μόνο στο να εκμεταλλεύονται τους νέους εργαζόμενους προσφέροντας τους χαμηλό εισόδημα, αλλά πλέον κάποιοι από αυτούς βρήκαν τρόπους να καταχράζονται το σχέδιο της ΑνΑΔ για στελέχωση αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις. Το σχέδιο της ΑνΑΔ έχει ως στόχο την εργοδότηση των νέων, καλύπτοντας για τους πρώτους 6 μήνες με χορήγηση από την κυβέρνηση, ολόκληρο η ένα σημαντικό ποσοστό του μισθού του εργαζόμενου.

Αφορμή γι’ αυτό μας τον προβληματισμό, είναι μια δημόσια τοποθέτηση, ενός νέου εργαζόμενου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έπεσε «θύμα» σε μία από αυτές τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται το σχέδιο της ΑνΑΔ, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Για ευνόητους λόγους δεν θα θίξουμε το όνομα της εν λόγω εταιρίας.

Στην ανάρτηση του, κάνει λόγο για συγκεκριμένη εταιρία η οποία εργοδοτεί υπαλλήλους «υπό το καθεστώς εκπαίδευσης» χωρίς να τους βάζει κοινωνικές ασφαλίσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά, και μέχρι τους 6 μήνες όταν σταματήσει η χορήγηση από την κυβέρνηση, τους απολύει, για να βρει νέους υπαλλήλους για μερικούς μήνες για να «επωφεληθεί» ξανά από το σχέδιο της ΑνΑΔ.

Αυτούσια η Ανάρτηση:

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που συμφώνησαν μαζί του όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία, αλλά και για άλλες εμπειρίες που είχαν σε άλλες εταιρίες.

Δείτε μερικά σχόλια:

Πάρα το γεγονός ότι τα σχέδια της ΑνΑΔ προνοούν μεν χαμηλούς μισθούς, εν τούτοις δεν παύουν να αποτελούν ένα μέτρο για μείωση της ανεργίας.

Αυτό που πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους στην ΑνΑΔ, είναι αν οι εργοδότες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σχέδιο με τον σωστό τρόπο για αντιμετώπιση της ανεργίας ή αν το εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν την πληρωμή των μισθών, για μέγιστη περίοδο 6 μηνών, όπως προνοεί το σχέδιο.

Ρωτήθηκαν ποτέ άτομα που εργοδοτήθηκαν σε πάμπολλες εταιρίες μέσω του σχεδίου της ΑνΑΔ, γιατί έφυγαν στους 2 ή στους 3 μήνες;

Έγινε ποτέ έλεγχος αν οι εργοδότες καταβάλλουν σε αυτά τα άτομα κοινωνικές ασφαλίσεις, όπως προνοεί η ισχύουσα νομοθεσία;

Εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται διαβάζοντας τόσο το σχετικό δημοσίευμα αλλά κυρίως τα πάμπολλα σχόλια περί τούτων, κάτω από αυτό.

Δεν ασπαζόμαστε τα γραφόμενα του οποιουδήποτε, όποια εταιρία και αν αφορούν, εκτός και αν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία. Παρόλο τούτο δεν παύει να αποτελεί έρισμα για προβληματισμό.