Κυβέρνηση: “Μηδενίζουν τις μεταρρυθμίσεις για την υγεία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ενόψει προεδρικών”

Κάποιοι στο βωμό των επικείμενων προεδρικών εκλογών δεν διστάζουν να εμπλακούν σε προσπάθειά πλήρους μηδενισμού της σημασίας των μεταρρυθμίσεων που επέφερε η παρούσα διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε σημερινές ανακοινώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σ.Κ. ΕΔΕΚ για τα θέματα της υγείας και προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αναφέρει, η Κυβέρνηση δια του Νίκου Χριστοδουλίδη σημειώνει πως οι μεταρρυθμίσεις της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ είναι τετελεσμένο γεγονός, παραθέτοντας ταυτόχρονα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και όσα έχουν δρομολογηθεί με στόχο την απάμβλυνση των προβλημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει πως «η πραγματοποίηση της μελέτης εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για τον οικονομικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, στην οποία αναφέρεται το ΔΗΚΟ, έτυχε της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με τις ψήφους και του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι άξιον απορίας γιατί το ΔΗΚΟ θυμήθηκε ξαφνικά σήμερα το θέμα αυτό, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ψήφισε υπέρ της πραγματοποίησης αυτής της μελέτης. Το πλαίσιο της μελέτης είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ενώ οι όροι του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση της μελέτης έτυχαν της έγκρισης του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, ως αρμόδιας Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις».

Προσθέτει πως «οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας (αυτονόμηση και ΓεΣΥ) είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν τελούν υπό οποιαδήποτε αίρεση. Αποτελούν, πλέον, τετελεσμένο γεγονός» και συμπληρώνει πως «η Κυβέρνηση, ενεργούσα με την απαραίτητη υπευθυνότητα, προχωρεί στην εν λόγω μελέτη οικονομικού αντίκτυπου όχι για να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά για να τις θωρακίσει».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «τα στάδια της υλοποίησης της αυτονόμησης έχουν καθοριστεί στη μελέτη των McKinsey, την οποία παρήγγειλε η Κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και η οποία παραδόθηκε το 2009, αντίγραφο της οποίας έχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η Κυβέρνηση προχωρεί με βάση τις εισηγήσεις των εν λόγω Συμβούλων, οι οποίες έχουν επικαιροποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2015».

Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των δημοσίων νοσηλευτηρίων, μέχρις ότου αποδώσουν καρπούς οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις, η Κυβέρνηση, σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «έχει προβεί ήδη και έχει δρομολογήσει σειρά μέτρων απάμβλυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τόσο οι ασθενείς όσο και οι επαγγελματίες υγείας».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «κάποιοι στο βωμό των επικείμενων προεδρικών εκλογών δεν διστάζουν να εμπλακούν σε προσπάθειά πλήρους μηδενισμού της σημασίας των μεταρρυθμίσεων που επέφερε η παρούσα διακυβέρνηση» και τους καλεί να αναλογιστούν ότι «με τη μηδενιστική τους ρητορική πλήττουν την αξιοπιστία των νοσοκομείων μας. Εκτός και αν στοχεύουν συγκεκριμένα στην απαξίωση της δουλειάς που επιτελείται καθημερινά στα δημόσια νοσηλευτήρια με στόχο την αποδυνάμωσή τους. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στον στόχο των μεταρρυθμίσεων στο τομέα της υγείας και της εισαγωγής του ΓεΣΥ» αναφέρει ο κ. Χριστουδουλίδης.

Στη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου επισυνάπτεται κατάλογος με τις δράσεις που έχουν γίνει στον τομέα της υγείας, καθώς και με τους επικείμενους σχεδιασμούς.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ

Προκήρυξη προσφορών για αγορά υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Τομέα

Το Υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε διαδικασία αποζημίωσης ιατρικών πράξεων για αποστολή ασθενών στον Ιδιωτικό Τομέα, για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται από τα Δημόσια Νοσηλευτήρια καθώς και υπηρεσίες που υπάρχουν λίστες αναμονής σε αυτά, παραχωρώντας στους ασθενείς το δικαίωμα επιλογής ιατρικού κέντρου και αποζημίωση αυτών, όπου ο ασθενής επιδοτείται από το κράτος τη συμφωνημένη αποζημίωση και η διαφορά που προκύπτει από την επιλογή του την επιβαρύνεται ό ίδιος (διαδικασία της συμπληρωμής)

Μέτρα για μείωση των λιστών αναμονής

Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου για Πρόγραμμα Παροχής Κινήτρων για αύξηση της Παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα περιελάμβανε δύο πυλώνες:

α) Παροχή κινήτρων στο προσωπικό των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για αύξηση της παραγωγικότητας με τη διενέργεια συγκεκριμένων χειρουργικών επεμβάσεων εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακή απασχόληση), στα πλαίσια του οποίου υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις/ εξετάσεις 271 ασθενείς το 2016 και 1770 μέχρι σήμερα για το 2017

β) την αγορά υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Τομέα με τη μέθοδο της κατ΄ επιλογή συμπληρωμής (κουπονιού). Από το Μάιο 2016, ημερομηνία έναρξης της αποστολής στον Ιδιωτικό Τομέα παραπέμφθηκαν για επεμβάσεις/ εξετάσεις 11239 ασθενείς.

γ) Υπουργική Απόφαση το Μάϊο 2015 για μείωση των λιστών αναμονής για MRI που εκκρεμούσαν από το 2011. Εξυπηρετήθηκαν 13.770 παραπεμπτικά.

Το νέο Πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την 1η Μαρτίου 2017, αφορά επεμβάσεις και εξετάσεις που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής και περιλαμβάνει επίσης του δύο πυλώνες. Η νέα Απόφαση της 1ης Μαρτίου 2017 αφορά στη διενέργεια 7,100 χειρουργικών επεμβάσεων/εξετάσεων εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακή απασχόληση) και στην αποστολή 14,830 χειρουργικών επεμβάσεων/εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη από τις 20 Μαρτίου 2017 σε παγκύπρια κλίμακα και θα λήξει στις 31/12/2017.

Μέτρα για βελτίωση της παραγωγικότητας των δημοσιών νοσηλευτηρίων

Η κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση κινήτρων για παραμονή του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και προσέλκυση νέου μέχρι τη λειτουργία της αυτονόμησης (Συνολικό κόστος €3 εκατομμύρια)

Ενίσχυση της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό για το έτος 2017 των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων (αύξηση του ανώτατού ορίου πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στον Προϋπολογισμό του 2017 κατά 25 επιπλέον έκτακτων ιατρικών λειτουργών)

Παραχώρηση για το έτος 2017 μιας προσαύξησης στους ιατρικούς λειτουργούς, ως πρώτη φάση της μισθολογικής αναβάθμισής τους στο πλαίσιο του αυτόνομου οργανισμού.

Παραχώρηση Επιδόματος Ευθύνης σε όσους ιατρικούς λειτουργούς εκτελούν χρέη Διευθυντή Κλινικής/ Τμήματος

Παραχώρηση διευκολύνσεων για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων/σεμιναρίων στο εξωτερικό και εσωτερικό

Υπογραφή συμφωνίας της Κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Ιατρών για αναβάθμιση της μισθολογικής τους Κλίμακας

Υπογραφή συμφωνίας της Κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Νοσηλευτών για αναβάθμιση της μισθολογικής τους Κλίμακας και εισαγωγής του θεσμού των Φροντιστών Υγείας.

Αναβάθμιση Παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας :

Λειτουργία Πνευμονολογικής Κλινικής με 10 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Μεταστέγαση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και Λειτουργία Παγκύπριου Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Λακατάμειας

Δημιουργία και εγκατάσταση νέων λογισμικών συστημάτων κλήσεων ασθενοφόρων, για αντιμετώπιση νέων αναγκών

Λειτουργία 4 νέων σταθμών ασθενοφόρων (Κλήρου, Πάχνα, Πέγεια, Κέντρο Λεμεσού)

Διαχωρισμός και αναβάθμιση της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Γ. Νοσοκομείου Λευκωσίας και δημιουργίας ξεχωριστής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής.

Σταδιακή επέκταση της υπηρεσίας Κατ΄ οίκον Νοσηλείας της Γενικής Νοσηλευτικής σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αστικές και αγροτικές προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα της τρίτης ηλικίας και άτομα με μηχανική υποστήριξη

Λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας 6 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Εμβολιασμός με εμβόλιο HPV: Εντός του 2016 έγινε εισαγωγή του εμβολίου HPV στο σχήμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγειάς και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017 ξεκίνησε το πρόγραμμα χορήγησης του εμβολίου στα κορίτσια της 1ης και 2ης Τάξης Γυμνασίου που φοιτούν σε σχολεία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Εξασφάλιση Σύγχρονου Εξοπλισμού και Αναβάθμιση Υποδομών μέσω Αναπτυξιακών Έργων:

Αγορά νέων αξονικών τομογράφων στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας: Έχει εγκατασταθεί νέος αξονικός τομογράφος στη Λευκωσία από το Δεκέμβριο του 2016 έγινε η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Στη Λεμεσό έγινε επίσης η εγκατάσταση του νέου αξονικού τομογράφου στις 09.02.2016 έγινε η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα Φεβρουαρίου 2017.

Αγορά συνεδρίων αιμοκάθαρσης με συνοδό εξοπλισμό και επέκταση της Μονάδας Αιμοδιάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας:

Αντικατάσταση Συστήματος Διαχείρισης και Αποστολής Εικόνας (Picture Archiving Communication System -PACS) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ολοκλήρωση πλάνου PACS σε όλα τα κρατικά

Ολοκλήρωση εργασιών νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γ.Ν. Λευκωσίας

Εξειδικευμένες Μονάδες φροντίδας

Λειτουργία Εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού Λευκωσίας: Με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου 2014, συστάθηκε ad-hoc επιτροπή που ετοίμασε μελέτη για τη λειτουργία εξειδικευμένου κέντρου μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το έργο ολοκληρώθηκε με τα Εγκαίνια του να τελούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 01/11/2016.

Λειτουργία Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Ιατρική Σχολή λειτούργησε το Σεπτέμβριο του 2013 και έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη χρήση του Σιακόλειου κτιρίου και την υπογραφή Συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας..

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Ανακαίνιση Θαλάμων Νοσοκομείου Αθαλάσσας: Έναρξη των διαδικασιών ανακαίνισης, για εκτιμώμενο κόστος €700.000. Οι διαδικασίες ανακαίνισης έχουν ήδη ξεκινήσει.

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

Αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας, με τη συμπλεγματοποίηση του με τα Κέντρα Υγείας Αγρού, Πεδουλά, Πλατρών και Ευρύχου.

Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Πάχνας με τη συμπλεγματοποίηση του με τα Κέντρα Υγείας Ομόδους και Αυδήμου.

Η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία τους και τις απογευματινές ώρες, την ανάπτυξη δύο νέων σταθμών ασθενοφόρων στην περιοχή Ευρύχου και Πάχνας για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, την επέκταση της κοινοτικής νοσηλευτικής και την εφαρμογή συστήματος διασφάλισης της ποιότητας.

Αναβάθμιση Παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας

Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Κατηγορίας 2.II. στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Έχουν ολοκληρωθεί οι σχεδιασμοί καθώς και η δρομολόγηση για εξασφάλιση του εξοπλισμού

Αναβάθμιση υφιστάμενης μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Παίδων στο ΝΑΜ ΙΙΙ

Παραχώρηση Κινήτρων στους ιατρικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ

Παραχώρηση Κινήτρων στους ιατρικούς λειτουργούς που Υπηρετούν στις Ακριτικές Περιοχές

Επέκταση και Ολοκλήρωση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων με τη δημιουργία νέων σταθμών ασθενοφόρων

Επέκταση του προγράμματος μείωσης λιστών αναμονής για διενέργεια 20.000 οφθαλμολογικών εξετάσεων και 5.000 εξετάσεων MRI

Επέκταση του προγράμματος για παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας εκτός ωρών εργασίας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια με συμπερίληψή νέων ιατρικών πράξεων (μη χειρουργικές ειδικότητες)

Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και τις απογευματινές ώρες σε αριθμό αστικών κέντρων υγείας κυρίως στη Λευκωσία για αποφόρτιση των ΤΑΕΠ

Λειτουργία εξωτερικού ιατρείου στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας για αποφόρτιση του ΤΑΕΠ Λευκωσίας.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ