Γιούνκερ: Η Τουρκία έχει ολοκληρωτική ευθύνη για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων

Την πάγια θέση της Κομισιόν, πως “η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ με γιγάντια βήματα”, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα το πρωί σε διάσκεψη Ευρωπαίων Διπλωματών που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ωστόσο ότι “ολόκληρη η ευθύνη για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πάνω σε αυτή” και πως με τη στάση της καθιστά τις διαπραγματεύσεις αδύνατες.

“Πρέπει να δούμε το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να εξετάσουμε αν πρέπει να συνεχίσουμε, αλλά αυτό είναι απλά θεωρητικό, διότι δεν γίνονται προς το παρόν διαπραγματεύσεις”, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν στους διπλωμάτες.

“Θυμάμαι ότι είχα φιλικές σχέσεις με τον κ. Ερντογάν και ακόμα έχω, αλλά θέλει να είναι η ΕΕ αυτή που θα πει ότι θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, και να ρίξει το φταίξιμο στην ΕΕ. Εγώ θέλω να κάνουμε διαπραγματεύσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι που καθιστά τις διαπραγματεύσεις αδύνατες”, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, o Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε ότι “δεν επιθυμώ να σταθώ σε μεγάλο βαθμό σε αυτό γιατί αυτό είναι εν εξελίξει. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διστάζει να δείξει όλες τις κάρτες της”.

“Αλλά θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος ότι έχω διαβάσει με την απαιτούμενη προσοχή όλα τα έγγραφα που παρήγαγε η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας και κανένα από αυτά δεν είναι πραγματικά ικανοποιητικό”, ξεκαθάρισε.

“Συνεπώς, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες θεμάτων που παραμένουν προς επίλυση. Όχι μόνο στα προβλήματα των συνόρων σχετικά με την Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, κάτι που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το οποίο δεν είχαμε οριστική απάντηση, αλλά έχουμε και το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ήπειρο”, τόνισε.

Επανέλαβε δε ότι “πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση, ιδιαίτερα τις νέες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, προτού επιλυθούν όλα αυτά τα ζητήματα … δηλαδή το διαζύγιο μεταξύ της ΕΕ και ΗB.”

“Δεν μπορούμε να αναμειγνύουμε αυτά τα θέματα”, είπε. “Γνωρίζω ότι υπάρχει κάποια μερική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των θεμάτων, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από την πρόταση της Κομισιόν, ήταν ξεκάθαρο ότι πρώτα θα λύσουμε όλα για το παρελθόν πριν δούμε το μέλλον”.

Πηγή: ΚΥΠΕ