Προχωρά το έργο για το Δρόμο Δερύνειας – Σωτήρας

Χριστάκης Τζιοβάνης: “Είναι ένα έργο άμεσης προτεραιότητας”

Της Γιώτας Δημητρίου

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουλίου για το θέμα του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας παρευρέθηκαν o Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, οι Δήμαρχοι των Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας, οι Βουλευτές Χριστάκης Τζιοβάνης, Σκεύη Κουκουμά, και Κυριάκος Χ’Γιάννης καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ενώ το έργο έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα των δύο δήμων εντούτοις προκύπτουν δύο καίρια ζητήματα:

(α) η χρηματοδότηση του αγωγού ύδρευσης, ο οποίος περνά δια μέσου του δρόμου της Δερύνειας και είναι από αμίαντο και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Για το θέμα αυτό το κόστος ανέρχεται γύρω στο €1εκ.

(β) όσον αφορά τα όμβρια ύδατα πρέπει να γίνουν τέτοια έργα που να οδηγούν τα νερά στην λίμνη Παραλιμνίου.

Το τμήμα Δημοσίων Έργων ανέφερε ότι αφορά τα θέματα ύδρευσης και άρδευσης θα αναλάμβαναν οι δύο δήμοι να εκπονήσουν μελέτη και να την παραδώσουν στο Τμήμα έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στο έργο εντός του Σεπτέμβρη. Για το θέμα των όμβριων υδάτων θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος και περιβαλλοντική μελέτη. Επίσης πρέπει να γίνει δέουσα μελέτη από ιδιώτη η οποία θα πάρει χρόνο.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων εισηγήθηκε όπως βρεθεί χαλίτικο τεμάχιο γης στο οποίο θα γίνει τεχνητή Λίμνη. Ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί χαλίτικη γη ή να γίνει επίταξη κάποιου τεμαχίου σε περίπτωση που το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν παραχωρήσει άδεια έτσι ώστε τα όμβρια ύδατα να μπαίνουν στην Λίμνη.

Όσον αφορά το κόστος του αγωγού ο Υπουργός φάνηκε πρόθυμος να εντάξει το κόστος του αγωγού στο έργο και ζήτησε όπως ετοιμαστούν επιστολές από τα αρμόδια τμήματα και από τους Δήμους και να σταλούν στο Υπουργείο

Οικονομικών για έγκριση του κόστους και έπειτα στο Υπουργικό για να δοθεί τελική έγκριση. Επίσης ζήτησε όπως διευθετηθεί εντός της ερχόμενης βδομάδας συνάντηση για το ίδιο θέμα με την παρουσία του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Χριστάκης Τζιοβάνης: «Πρόκειται για ένα έργο άμεσης προτεραιότητας»

Σε δηλώσεις του στην «24» ο Βουλευτής Ελεύθερης Αμμοχώστου κ. Χριστάκης Τζιοβάνης μας είπε:

“Στη πρόσφατη συνάντηση μας με τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων είχαμε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ανακατασκευή του δρόμου Δερύνειας- Σωτήρας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο δρόμος Σωτήρας – Δερύνειας είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει τους δύο Δήμους, και έχει μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Είναι ένα Πολεοδομικό έργο που έχει εξαγγελθεί ουκ ο λίγες φορές. Το έργο χρονολογείτε από το 1996, ενώ η τελευταία φορά που είχε γίνει επίστρωση της επιφάνειας ήταν το 1998. Ενώ μόλις το 2002 είχε εγκριθεί, ως Πολεοδομικό έργο. Δυστυχώς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Επαρχία Αμμοχώστου είναι μια επαρχία δύο ταχυτήτων, από την μια έχουμε ένα ανεπτυγμένο παραλιακό μέτωπο και από την άλλη μια ξεχασμένη και απομονωμένη ενδοχώρα. Το κονδύλι για την υλοποίηση του έργου ήταν στους προϋπολογισμούς του κράτους τα τελευταία χρόνια όμως η έναρξη του καθυστερούσε. Μετά από πιέσεις των τοπικών παραγόντων και των βουλευτών της περιοχής το έργο αναμένεται να αρχίσει εντός Ιανουαρίου 2018. Πρόκειται για ένα έργο άμεσης προτεραιότητας. Ευελπιστούμε ότι αυτή την φορά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πράξεις και δεν θα είναι ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα”.