Κάλεσμα στους Τ/κ να αντιδράσουν για επανένωση, απηύθυνε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Μήνυμα στις τ/κ δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας, όπως αντιδράσουν σε όλες τις ενέργειες που γίνονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα και που αποσκοπούν στην απομάκρυνση Ε/κ και Τ/κ, έστειλε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης


Σε δηλώσεις του από τον Δωρό της Επαρχίας Λεμεσού και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” για προσπάθεια παραγκωνισμού του Τ/κ ηγέτη από την Τουρκία , η οποία επιχειρεί να παρουσιαστεί έτοιμη για διάλογο με χρονοδιαγράμματα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “είναι ένδειξη της δύσκολης θέσης που βρίσκεται η τουρκική πλευρά σε σχέση με το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων”.

” Οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα που είναι σε όλους γνωστό, στο Κράν Μοντανά, λόγω των θέσεων της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άρα και αυτή τη στιγμή, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την προσέγγιση της Τουρκίας και μόνο”, είπε.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές, διαμήνυσε πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί και αξιολογεί καθημερινά και πολύ προσεκτικά “χωρίς δημόσιες δηλώσεις” και υπέδειξε πως αυτή η αξιολόγηση και παρακολούθηση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση “και κινούμαστε ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο”.

Έστειλε δε μήνυμα προς τις τ/κ δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας ότι “είναι η ώρα να αντιδράσουν σε όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, κινήσεις οι οποίες αποσκοπούν να απομακρύνουν τους Ε/κ και τους Τ/κ”.

Κληθείς να αναφερθεί στην επίσκεψη Τ/κ στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως η απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “και εμείς σεβόμαστε την απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και θα κινηθούμε ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο”.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να κινηθούμε στη λογική που απαγορεύθηκε η λειτουργία στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι “εμείς δεν είμαστε ψευδοκυβέρνηση. Εμείς είμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της ΕΕ και δεν θα ακολουθήσουμε τακτικές μιας λεγόμενης κυβέρνησης που στόχο έχει την απομάκρυνση των Τ/κ από τους Ε/κ”.

” Έχω την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των Τ/κ επιθυμούν ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος μέλος της ΕΕ και όχι ένα μέλλον μαζί με την Τουρκία μαζί με όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά να γίνονται στην γειτονική χώρα”, συμπλήρωσε.