Να αναζητήσει σωστές λύσεις, προτρέπει τη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας

Να αναζητήσει σωστές λύσεις στο θέμα της ψήφισης αντισυνταγματικών νόμων προτρέπει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, εξ αφορμής των δύο τελευταίων αποφάσεων σήμερα από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το πακέτο των 16 αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας που είχαν καταχωρηθεί για νομοθετήματα τα οποία είχε ψηφίσει κατά την τελευταία της Ολομέλεια πριν τις βουλευτικές εκλογές, πέρσι, η Βουλή.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου σήμερα με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά τα δύο τελευταία νομοθετήματα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε πράγματι σήμερα ο κύκλος των 16 συνολικά αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον της Βουλής των Αντιπροσώπων σε σχέση με ισάριθμα νομοθετήματα τα οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε θεσπίσει κατά τον περασμένο Απρίλιο σε μία και μόνο συνεδρία της Ολομέλειας».

Από τις 16 αναφορές, πρόσθεσε, «το Ανώτατο Δικαστήριο, η πλήρης Ολομέλεια, στις γνωματεύσεις που έδωσε κήρυξε 15 νομοθετήματα ως πάσχοντα, αντισυνταγματικά, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν ως άκυρα».

Ο Γενικός Εισαγγελέας συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό κατά την άποψή μου αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με το γεγονός ότι προτάσεις νόμου ανέλεγκτα όσον αφορά τη συνταγματικότητά τους υποβάλλονται προς την Ολομέλεια και θεσπίζονται σε νόμο».

Καθώς επίσης, είπε, «το γεγονός ότι κάποιες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που εγείρονται και εγκρίνονται κατά τις συνεδρίες της Ολομέλειας φαίνονται να περιέχουν πρόνοιες που δημιουργούν πρόβλημα συνταγματικότητας και κατ’ αυτόν τον τρόπο, αχρείαστα, να δημιουργούνται προβλήματα, να απασχολείται το Ανώτατο Δικαστήριο και να προκαλούνται έξοδα και σπατάλη χρόνου και ταλαιπωρία».

«Η Βουλή θα πρέπει να αγγίξει σ’ αυτό θέμα και να αναζητήσει σωστές λύσεις», επισήμανε ο Κώστας Κληρίδης.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ