Β.Παπαδόπουλος: «Ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος είπε την αλήθεια»

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαπραγματεύτηκε με πραγματική βούληση στο Κραν Μοντανά, ότι συνάντησε πραγματικό τοίχο αδιαλλαξίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς και ότι είπε ολόκληρη την αλήθεια στον κυπριακό λαό κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, δηλώνει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε γραπτή του απάντηση σε κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου».

«Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά κατά την 5η και 6η Ιουλίου ανταποκρινόμενος στο πλαίσιο που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, καταδεικνύει ότι έγιναν υπό την ξεκάθαρη προϋπόθεση και όρο πως αν η Τουρκία δεν αποδεχόταν τις εισηγήσεις του κ. Γκουτέρες για άμεσο τερματισμό των όποιων εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού καθώς και την επιστροφή εδαφών που απαιτούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε αυτές οι προτάσεις θα ήταν πλέον άκυρες και μη υποβληθείσες», τονίζει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη γραπτή του απάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, από το δημοσίευμα καταρρίπτονται επίσης «οι ισχυρισμοί μερίδας της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε «δώρα» στην τουρκική πλευρά, στα οποία μάλιστα κατά τους ισχυρισμούς έμειναν στο τραπέζι των συνομιλιών», καθώς και «οι επικρίσεις άλλης μερίδας της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχα δεν εκμεταλλεύτηκε και δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος σημειώνει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο στον όποιον καλόπιστο και αντικειμενικό παρατηρητή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «διαπραγματεύτηκε με πραγματική πολιτική βούληση, εντός των ορίων που έχει θέσει διαχρονικά η ελληνοκυπριακή πλευρά, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό που θα καθιστούσε την Κύπρο ένα κανονικό, ανεξάρτητο και χωρίς εξαρτήσεις από τους οποιουσδήποτε τρίτους, κράτος». Αντ’ αυτού, προσθέτει, «συνάντησε πραγματικό τοίχο αδιαλλαξίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς».

Είπε, αναφέρει καταληκτικά, «ολόκληρη την αλήθεια στον κυπριακό λαό κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, τόσο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όσο και σε άλλες συνεντεύξεις και δηλώσεις, για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά και για τις προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε».

Πηγή: ΚΥΠΕ