Ο ΑΠΟΕΛ επιστρέφει στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Balla θυμάται τα… τρελά έσοδα επί προεδρίας Πετρίδη

Της Ειρήνης Σπυροπούλου

Από το θρυλικό «Μπερναμπέου» ξεκινά το οδοιπορικό του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου συμμετέχει για τέταρτη φορά στην ιστορία του!

Μία διάκριση που μεγαλώνει το μύθο του, μία διάκριση που αντανακλά στο πρεστίζ του, αλλά και στο… ταμείο του.

Ήδη από τη μέχρι τώρα ευρωπαϊκή παρουσία του ο ΑΠΟΕΛ έχει βάλει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στα ταμεία του. Μία ακόμη σεζόν θα κλείσει με πλεόνασμα για τους «γαλακίτρινους» κι αυτό το γνωρίζουν από το… καλοκαίρι και δεν χρειάζεται και να αγχωθούν μέσα στη χρονιά.

Η σούμα επί προεδρίας Πετρίδη είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή για τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος στο τέλος της σεζόν θα έχει βάλει στα ταμεία του 70-80 εκατ. ευρώ από τη μέρα που ανέλαβε η νυν διοίκηση.

Ξεκίνησε με έλλειμμα

Μία διοίκηση που ανέλαβε με έλλειμμα στο ταμείο, έλλειμμα που εκείνη τη σεζόν καλύφθηκε από τους μετόχους. Η εικόνα άλλαξε ριζικά την επόμενη σεζόν με την συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η Εταιρία έχει παρουσιάσει κέρδη ύψους €2.548.828 σε σύγκριση με ζημιά ύψους €6.281.600 για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή της Εταιρίας στη κερδοφορία έπαιξε η επιτυχία της ομάδας να συμμετέχει για τρίτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών εσόδων της Εταιρίας στα €19.010.164 σε σύγκριση με €8.050.135 για το αντίστοιχο περσινό έτος», είχε πει στον απολογισμό της διοίκησης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τον Μάιο του 2015 ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ.

Και μετά…. αμέτρητα λεφτά

Πιο συγκεκριμένα το 2014 ο ΑΠΟΕΛ παρουσίασε έσοδα της τάξης των 19 εκατ. ευρώ και έξοδα 14.7 εκατ. ευρώ, υπήρχε δηλαδή σημαντικό πλεόνασμα για την επόμενη χρονιά.
Το 2015 ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, τερμάτισε όμως στην τελευταία θέση και στο τέλος της… μέρας υπήρχε ζημιά στο ταμείο λόγω του υψηλού μπάτζετ του ρόστερ. «Η καθαρή ζημιά για το έτος 2015 φτάνει στο €1.975.652, με τις υποχρεώσεις να υπερβαίνουν τα στοιχεία ενεργητικού κατά €856.881», είχε πει ο Πρόδρομος Πετρίτης στη Γενική Συνέλευση τον Μάιο του 2016.

Η Ευρώπη φέρνει και ευρώ

Το 2016 έκλεισε με μεγάλα κέρδη για τον ΑΠΟΕΛ, αφού η ομάδα έφτασε στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, πορεία που εξαργύρωσε και οικονομικά. Μόνο από την Ευρώπη οι «γαλαζοκίτρινοι» κέρδισαν 14 εκατ. ευρώ! Τα συνολικά έσοδα για το 2016 μαζί με τις χορηγίες, τα τηλεοπτικά, τις πωλήσεις παικτών και τις λοιπές πηγές εσόδων άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ! Το πλεόνασμα, αφαιρώντας τα έξοδα, ήταν σχεδόν 5 εκατ. ευρώ.

Ακόμη καλύτεροι οι οιωνοί για τη φετινή σεζόν, αφού η ομάδα επέστρεψε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τα έσοδα θα είναι ακόμη περισσότερα. Ήδη οι πρωταθλητές έβαλαν στα ταμεία τους 15 εκατ. ευρώ και έρχονται στους ομίλους ματσάρες που σημαίνουν κι άλλα έσοδα από εισιτήρια και όχι μόνο.

Τα κέρδη του ΑΠΟΕΛ είναι κα παράπλευρα, αφού οι συνεχείς επιτυχίες φέρνουν διαρκώς νέους χορηγούς, τη στιγμή που η διοίκηση Πετρίδη διαπραγματεύεται το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για το πρωτάθλημα, ένα συμβόλαιο που θα αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας.