Υπ. Δικαιοσύνης: Οι προσπάθειες για λύση θα παραμείνουν ανεπηρέαστες προεκλογικά

Δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για κατάληξη επί ενός συμπεφωνημένου περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν, είναι και θα παραμείνουν ανεπηρέαστες από τις όποιες προεκλογικές ξιφουλκίες εύλογα ή άλογα, κάποιοι επιθυμούν να μας συμπαρασύρουν.

Στην ομιλία του στο μνημόσυνο στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων, δολοφονηθέντων και αγνοουμένων του Νέου Χωριού Κυθρέας το 1974, ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι υπό το βάρος που δημιουργεί η επαίσχυντη παρουσία 40.000 και πλέον, τούρκικων στρατευμάτων, οφείλουμε σήμερα να αναλογιστούμε όσο ποτέ, τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες.

“Χρεωμένοι έναντι της θυσίας των τιμώμενων σήμερα ηρώων, δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας. Τις προσπάθειες για κατάληξη μέσω της επιθυμητής επανέναρξης των συνομιλιών, επί ενός συμπεφωνημένου περιγράμματος λύσης του Κυπριακού”. Σίγουρα, πρόσθεσε, όχι της οποιασδήποτε λύσης, αλλά ενός ισορροπημένου σχεδίου, το οποίο θα απαντά στα δίκαια συμφέροντα και ανησυχίες της πλευράς μας και θα συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να καταστεί πλειοψηφικά αποδεκτό. Άμεσα λειτουργισμό, όπως πρόσθεσε, και απαλλαγμένο από αναχρονιστικά συστήματα ασφάλειας και εγγυήσεων ιδίως υπό τη συμμετοχή αναξιόπιστων εγγυητών. “Εγγυητών που καταχράστηκαν και παραβίασαν τις καλώς νοούμενες και έγγραφες τους δεσμεύσεις”.

Μέσα από την πρόσφατη ιστορία, την εθνική καταστροφή του ’74, ας κατανοήσουμε επιτέλους στην πράξη, την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής συσπείρωσης του λαού μας, σημείωσε. “Αντιλαμβανόμενοι τις εθνικά ολέθριες συνέπειες της περιόδου, από την τελευταία φορά που σταθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο. Αντιλαμβανόμενοι λόγω και της περιόδου προ των εκλογών, ότι τα όρια μεταξύ της τεχνητής κομματικής όξυνσης και της πολιτικής διάσπασης που αποπροσανατολίζει από τις εθνικές επιδιώξεις, είναι πέραν για πέραν, λεπτά και συνεπώς επικίνδυνα”, κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ