Οι δημόσιες μεταφορές είναι ένα αγαθό που οφείλουμε ως κράτος να παρέχουμε στους πολίτες μας δήλωσε ο Υπ.Μεταφορών

Οι δημόσιες μεταφορές είναι ένα αγαθό που οφείλουμε ως κράτος να παρέχουμε στους πολίτες μας, είναι μια υπηρεσία που πρέπει να παρέχεται στον κόσμο και πρακτικά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο συνέχισης παροχής της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα των υπερπληρωμών και της διακοπής υπηρεσίας που προέκυψε σχετικά με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ).

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός ανέφερε ότι «το θέμα που προέκυψε με την καταδίκη του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕΛ είχε προκύψει την Πέμπτη και είχα δώσει οδηγίες να προχωρήσουμε άμεσα και να ζητήσουμε νομική γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία και ετοιμάστηκαν σχετικές επιστολές που αποστάληκαν την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, είχε έρθει βεβαίως και επιστολή του Γενικού Ελεγκτή την οποία είδε το πρωί πριν μεταβεί στο Παραλίμνι για τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το θέμα που σημειώνεται στην επιστολή σε σχέση με το θέμα των υπερπληρωμών και της διακοπής υπηρεσίας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «βεβαίως ο Γενικός Ελεγκτής του οποίου οι απόψεις είναι απολύτως σεβαστές, εισηγείται και ο ίδιος να ζητήσουμε νομική γνωμάτευση».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «για το θέμα της ανάκτησης ή για το θέμα των υπερπληρωμών, ενδεχόμενες υπερπληρωμές έχουν προκύψει μετά από τον έλεγχο που έγινε από το ίδιο το Υπουργείο, τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων. Ήταν ένα θέμα το οποίο είχα θέσει ως προτεραιότητα όσον αφορά το θέμα των Συμβάσεων από την πρώτη στιγμή που είχα αναλάβει, να ελέγξουμε τις οικονομικές καταστάσεις. Αυτό δεν είχε γίνει για διάφορους λόγους κυρίως ότι δεν είχαν υποβληθεί οικονομικές καταστάσεις από τους ανάδοχους, εκτός από το 2010. Ξεκίνησαν οι έλεγχοι το 2015 και έχουν προκύψει κάποια θέματα ενδεχόμενων υπερπληρωμών όχι μόνο για τον ΟΣΕΛ αλλά και για άλλες εταιρείες».

Σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χειριζόμαστε στο Υπουργείο εδώ και κάποιους μήνες και προσπαθούμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε. Και λέω ενδεχόμενες υπερπληρωμές διότι υπάρχουν κάποια ανοικτά θέματα με τις εταιρείες, θέματα τα οποία έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης δηλαδή «ακόμη και αν κριθεί ότι για τον οιονδήποτε λόγο θα πρέπει να διακοπεί η παροχή υπηρεσίας από οποιοδήποτε ανάδοχο, οι δημόσιες μεταφορές είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο οφείλουμε ως κράτος να παρέχουμε στους πολίτες μας. Αυτό το αγαθό το χρησιμοποιούν συμπατριώτες μας οι οποίοι λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν να έχουν δικό τους αυτοκίνητο, άνθρωποι ηλικιωμένοι, άνθρωποι άρρωστοι, άνθρωποι που μένουν σε απομακρυσμένα χωριά στις Επαρχίες και θέλουν να πηγαίνουν στο γιατρό».

Οπότε συνέχισε «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, είναι μια υπηρεσία που πρέπει να παρέχεται στον κόσμο και πρακτικά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο συνέχισης παροχής αυτής της υπηρεσίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ