Καραγιάννης: «Πακτωλός χρημάτων για έργα σε Αγία Νάπα, Παραλίμνι και ασαφείς αναφορές έως ψίχουλα για το Δήμο Δερύνειας!»

Της Γιώτας Δημητρίου

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 σε επίσκεψη του στην Επαρχία Αμμοχώστου, ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε έργα ύψους 33.4 εκατομμυρίων για την περιοχή.

Μάλιστα ο Δήμος Αγίας Νάπας, μετά την επίσκεψη του ΠτΔ σε μια ένδειξη ικανοποίησης για τις εξαγγελίες, έστειλε γραπτά μηνύματα στους δημότες του αναφέροντας «Ο Δήμος Αγίας Νάπας ενημερώνει ότι το οικονομικό όφελος για το Δήμο από τις χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πέραν των επτά (7) εκατομμυρίων ευρώ όπως επίσης σημαντική είναι η εξαγγελία, ότι η Κυβέρνηση είναι θετική για τη δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Αγία Νάπα».

Συγκεκριμένα ο ΠτΔ εξήγγειλε έργα πέρα των 7 εκατομμυρίων για την Αγία Νάπα συν τη Μαρίνα Αγίας Νάπας (αξίας δεκάδων εκατομμυρίων), ενώ για το Παραλίμνι οι εξαγγελίες του ήταν γύρω στα 14 εκατομμύρια συν η Μαρίνα Παραλιμνίου (αξίας 150 – 200 εκατομμυρίων).

Δυσαρέσκεια εκφράζει ο Δήμος Δερύνειας – Για ασάφειες κάνει λόγο ο Δήμαρχος κ. Καραγιάννης
Σε δηλώσεις του στην «24» ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Καραγιάννης κάνει λόγο για ασάφειες αναφορικά με τις εξαγγελίες του Προέδρου ενώ ρίχνει τα πυρά του προς την Κυβέρνηση πως για ακόμη μια φορά «έχει αφήσει την ενδοχώρα στο περιθώριο»
Συγκεκριμένα ο κ. Καραγιάννης σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην «24» ανέφερε:
«Ο Δήμος Δερύνειας στο σημείωμα που είχε στείλει στον ΠτΔ πολύ έγκαιρα, (τον Απρίλιο του 2017, αφού αρχικά ο Πρόεδρος θα ερχόταν στις 12 Μαϊου, αλλά μετά άλλαξε τα σχέδια του με αποτέλεσμα να έρθει πριν λίγες μέρες), είχε θέσει τρία θέματα τα οποία αφορούν όχι μόνο το Δήμο Δερύνειας αλλά και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου. Το πρώτο ήταν το οδικό δίκτυο, το δεύτερο αφορούσε στην αίθουσα πολιτισμού και συνεδριακού κέντρου και στη λαϊκή αγορά του Δήμου Δερύνειας και το τρίτο ήταν το περιφερειακό κολυμβητήριο Αμμοχώστου.
Δυστυχώς, ο Πρόεδρος ήρθε και έδωσε έμφαση στους παραλιακούς Δήμους. Παραλίμνι και Αγία Νάπα και στην Σωτήρα που εντάσσεται πλέον στους παραλιακούς Δήμους. Η Δερύνεια που έχασε το παραλιακό της κομμάτι, λόγω κατοχής,  είναι ξεχασμένη και παραγκωνισμένη».

Όπως έχω ήδη αναφέρει και στον ίδιο τον ΠτΔ, συνέχισε ο Δήμαρχος Δερύνειας, οι εξαγγελίες του έχουν ασάφειες. Και συνέχισε:
«Πριν διευκρινίσω τις ασάφειες να μου επιτρέψετε να εκφράσω την άποψη μου, πως η απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου (19ης Ιουλίου) σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια άδικη απόφαση. Πρόκειται για μια μεγάλη διάκριση. Δηλαδή θα ανταμείψουν αυτούς που έκαναν έργα χωρίς να πληρώνουν τα δάνεια τους, ενώ όσοι κάναμε σωστή οικονομική διαχείριση και κάναμε έργα ως εκεί που έφτανε ο προϋπολογισμός μας,  θα αδικηθούμε!
Οι παραλιακοί Δήμοι της περιοχής θα πάρουν κι από μία Μαρίνα πολλών εκατομμυρίων πέραν όλων των άλλων έργων που έχει ανακοινώσει ο ΠτΔ.
Ο Πρόεδρος έχει πει ότι «Σημαντική για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η συμφωνία που επετεύχθη με την Βρετανική Κυβέρνηση για τις Ζώνες Ανάπτυξης των κοινοτήτων που εμπίπτουν εντός των κυρίαρχων περιοχών των Βρετανικών Βάσεων με την οποία ευνοούνται 4 δήμοι και 21 κοινότητες, εκ των οποίων εντός της Επαρχίας Αμμοχώστου είναι ο Δήμος Δερύνειας και οι Κοινότητες Άχνας, Λιοπετρίου, Αυγόρου, Φρενάρους και Αχερίτου».

« Σας λέω λοιπόν ότι ο Δήμος μας, ο Δήμος Δερύνειας, δε θα επωφεληθεί από αυτή τη συμφωνία διότι η περιοχή Στροβιλίων που γειτνιάζει με τις βρετανικές βάσεις είναι κόκκινο πανί για τους Βρετανούς. Οι Βρετανοί δεν δέχονται ουδεμία ανάπτυξη στην περιοχή γιατί, λένε πως πρόκειται για στρατηγικής σημασίας γι αυτούς περιοχή. Ως εκ τούτου, όπως ήδη έχω πει και στον Πρόεδρο, αυτή η εξαγγελία είναι ένα δώρο άδωρο για την  Δερύνεια.
Όσον αφορά το τοπικό σχέδιο Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Δερύνειας που ο Πρόεδρος είπε ότι θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση τον Μάρτιο του 2018 εμείς εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας γιατί ζητήσαμε όπως στον σχεδιασμό να συμπεριληφθεί και η κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας κάτι το οποίο δυσκολεύει τους εμπλεκόμενους φορείς.
Για τον Δήμο Παραλιμνίου αν κάνουμε τα μαθηματικά (έργα εξαγγελίες του 2015 και έργα εξαγγελίες πριν λίγων ημερών) φτάνουν το ύψος των δεκάδων εκατομμυρίων συν το έργο της Μαρίνας (γύρω στα 100 εκατομμύρια). Για τον δε Δήμο Αγίας Νάπας με τα λίγα μαθηματικά που ξέρουμε φτάνει τα 15 εκατομμύρια συν πάλι τα δεκάδες εκατομμύρια (150-200 εκατομμύρια) για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας. Για το δεν ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αγία Νάπα δεν μας είπε ο Πρόεδρος σε τι Πανεπιστήμιο αναφέρεται. Ξενοδοχειακό; Ναυτηλιακό;»

Θα ήθελα όμως να αναφερθούμε ιδιαίτερα στο Δήμος σας, στο Δήμο Δερύνειας και να δούμε  αναλυτικά τι είπε και που παρατηρούμε ασάφειες:
« Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «ανέγερση λέσχης ηλικιωμένων δαπάνης ύψους 850 χιλιάδων ευρώ». Η πραγματικότητα είναι πως το έργο πήρε το πράσινο φως επί διακυβέρνησης Χριστόφια (από τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης 7/13), ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και οι άνθρωποι είναι ήδη μέσα, είναι σε λειτουργία η λέσχη. Και μας στοίχισε  670 χιλιάδες.
Ο Πρόεδρος μίλησε για «καταβολή στο Δήμο Δερύνειας του ποσού των 250 χιλιάδων ευρώ για την επίστρωση δρόμων». Μας τις έδωσε ήδη αλλά ακόμη να τις αξιοποιήσουμε, αφού πρόσφατα παραλάβαμε το έργο του αποχετευτικού Το ποσό των 250 χιλιάδων το είχαμε πάρει και το 2015. Είναι ένα ποσό που δίνεται για τους δρόμους, δεν μας έδωσε κάτι επιπλέον.
Ο Πρόεδρος μίλησε  για την αναβάθμιση του Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας και έκανε λόγο για δαπάνη ύψους 140 χιλιάδων. Τα λεφτά αυτά δόθηκαν και τα έργα (βάψιμο κτλ) έχουν ήδη  γίνει.
Μίλησε για «ανέγερση νηπιαγωγείου» (εννοούσε προδημοτική σχολή) κόστος 400 χιλιάδων ευρώ. Αυτό το θέμα εκκρεμεί εδώ και δέκα χρόνια και θα γίνει στο Β Δημοτικό. Ελπίζουμε ότι όντος θα γίνει. Ο Δήμος έκανε πολλούς αγώνες (με την σχολική εφορία)  γι αυτό το έργο.
Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ποσό ύψους 176  χιλιάδων ευρώ για βελτίωση οδικού δικτύου. Αυτό είναι ένα ποσό που εξασφαλίσαμε μετά από αγώνες μας, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν στους δρόμους τα μηχανήματα κατά τη διάρκεια του αποχετευτικού. Αφού κατάστρεψαν τους δρόμους, ζητήσαμε να κοστολογηθούν οι ζημιές (από τα δημόσια έργα) και να μας τις καλύψουν. Όπως και θα γίνει, αλλά δυστυχώς για μερική αποκατάσταση (δύο χιλιομέτρων).
Ο Πρόεδρος είπε πως «για την αναβάθμιση της κλειστής αίθουσας αθλοπαιδιών του Δήμου, δαπάνης 90 χιλιάδων ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους και να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018». Λάθος. Δεν είναι του Δήμου η αίθουσα, είναι του ΚΟΑ, την οποία κατασκεύασε για το Σωματείο Αναγέννηση Δερύνειας. Οι 90 χιλιάδες που αναφέρεται είναι για το τάπητα το δάπεδο και από τις 90 χιλιάδες το ένα τρίτο θα το καλύψει ο ίδιος ο Δήμος Δερύνειας.
Για το σημαντικότερο έργο που είναι το περιφερειακό κολυμβητήριο δεν πήραμε καμιά απάντηση. Μιλάμε για ένα έργο 5 εκατομμυρίων σημαντικότατο για όλη την περιοχή και έχω εξηγήσει πολλές φορές τους λόγους  που το θεωρούμε σημαντικό (τα παιδιά μας αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κολυμβητήριο στις βάσεις κτλ). Το μόνο που μας είπε για το θέμα αυτό είναι ότι «η κυβέρνηση ανέθεσε στον ΚΟΑ να μελετήσει τις παραμέτρους που αφορούν το σχετικό έργο».
Για την αίθουσα πολιτισμού που στοιχίζει 3 εκατομμύρια και Λαική Αγορά, δεν πήραμε κάποια απάντηση παρά μόνο ότι «θα αξιολογηθούν»..
Για το διαχρονικό αίτημα Δήμων Δερύνειας και Σωτήρας για τη βελτίωση του δρόμου Σωτήρας Δερύνειας ο Πρόεδρος μας είπε ότι «αναμένεται όπως τα κατασκευαστικά σχέδια για το εν λόγω έργο, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και η σχετική διαδικασία προσφορών θα προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2018», ενώ σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών στην παρουσία βουλευτών, δημοτικών συμβούλων κτλ  μας είχε πει  ότι τέλος του 2017 θα προκηρυχθούν οι προσφορές ».

Τελικά ποιος μας λέει σωστές ημερομηνίες; Ο Πρόεδρος; Ο Υπουργός;
«Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να λάβει υπόψη πως η Δερύνεια είναι ο μόνος ακριτικός δήμος και έπρεπε να δώσει έμφαση στις ανάγκες του Δήμου μας..
Δυστυχώς, ο ΠτΔ, ασχολήθηκε μόνο με τους παραλιακούς δήμους και παραμέλησε την ενδοχώρα ενώ σε πολλά σημεία των εξαγγελιών του, όπως ήδη σας έχω αναφέρει, υπήρξαν ασάφειες».

«Φαίνεται πως δεν έχουν πλάνο και όραμα για την ενδοχώρα, δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια».