Αντρος Κυπριανού: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπαιξε με την ελπίδα του λαού για λύση

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μιλώντας ενώπιον του εκτάκτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του κόμματος, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έπαιξε για ακόμα μια φορά με την ελπίδα του λαού μας για λύση και επανένωση, ενώ σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση και τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων είπε πως τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού θα μείνουν στην ιστορία, ως η εποχή πρωτοφανών περιστατικών διαφθοράς, συνδιαλλαγής, νεποτισμού και αλαζονείας.

Το συνέδριο συζήτησε την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο κάθε ΑΚΕΛικός, ο κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος μπορεί, πρέπει και αξίζει να δώσει αυτή τη μάχη με όλη του τη δύναμη για αληθινή αλλαγή. Λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για ακόμα μια φορά έθεσε τις προσωπικές φιλοδοξίες και τις εκλογικές του σκοπιμότητες πάνω από τις επόμενες γενιές και τα συμφέροντα της Κύπρου, διευκρίνισε ότι κανένας δεν αμφιβάλλει για τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς και τη γνωστή αδιαλλαξία της.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ επιμένει σταθερά στη στρατηγική και στο πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί από το 1977, στο συμπεριλαμβάνονται όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και η οποία στηρίχτηκε από όλους τους διαδοχικούς Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ακόμα ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιθυμητή λύση.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζεται ανέτοιμος να αναλάβει ειλικρινείς και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αποτροπή των νέων τετελεσμένων που επιχειρούνται από την τουρκική πλευρά, αλλά αντίθετα θέτει προϋποθέσεις που δεν πείθουν τον ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία ενώ ο ΟΗΕ μας καλεί να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε για να αποφασίσει τι θα πράξει.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε στη συνέχεια ποιοι μιλούν εκεί για «νέα στρατηγική», για εγκατάλειψη της ομοσπονδίας; Για να προσθέσει πως αυτοί είναι “το κόμμα των Εποίκων στα κατεχόμενα και το επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Λιλλήκα”. Ανέφερε πως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ λένε ότι θέλουν δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο και η ΕΔΕΚ την έχει αποκηρύξει επίσημα, ενώ η Αλληλεγγύη θέλει ενιαίο κράτος.

Αναφερόμενος στην εσωτερική διακυβέρνηση είπε ότι το ⅓ του πληθυσμού βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από το καθορισμένο όριο φτώχειας, προσθέτοντας πως η Eurostat κατέγραψε ότι η Κύπρος έχει γίνει η τελευταία χώρα σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας και είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση του χάσματος μεταξύ των λίγων προνομιούχων και όλων των υπολοίπων.

Σε σχέση με τα ενεργειακά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι εκτός από τον Γ’ γύρο αδειοδότησης η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα απολύτως στην υπόθεση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, αλλά αντίθετα «σκότωσε» το σχεδιασμό για δημιουργία τερματικού που στόχευε στη μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο. Είπε πως περάσαμε πέντε χρόνια πλήρους απραξίας και περιπλανήσεων

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού θα μείνουν στην ιστορία, ως η εποχή πρωτοφανών περιστατικών διαφθοράς, συνδιαλλαγής, νεποτισμού και αλαζονείας. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την Κυβέρνηση, της οποίας ο Πρόεδρος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης σε δίκη για ένα εκλεκτό του φίλο, που καταδικάστηκε για δεκασμό, δωροληψία, δωροδοκία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και συνομωσία.

Είπε ακόμα πως πρόκειται για την Κυβέρνηση όπου το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου έβγαλε στο εξωτερικό 21 εκατομμύρια ενώ οι καταθέσεις χιλιάδων άλλων ανθρώπων κουρεύτηκαν και την Κυβέρνηση στην οποία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπόγραψε το συμβόλαιο διορισμού της Γενικής Ελέγκτριας, κάνοντας τα στραβά μάτια στη διαπλοκή και όταν τράνταξε ο τόπος από το σκάνδαλο, το συμβόλαιο απλώς χάθηκε.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει, προτού βουλιάξει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στη στασιμότητα, την αναξιοπιστία, την αδικία, την ανισότητα και την απαξίωση των ανθρώπων της. Πρόσθεσε πως αυτοί που θα έρθουν πρέπει να είναι νέοι, άφθαρτοι, έντιμοι, ικανοί και καινοτόμοι και δεν μπορεί να είναι ούτε αυτοί που θα έρθουν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ούτε αυτοί που συνοδεύουν τον Γιώργο Λιλλήκα.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά είπε πως «αυτή τη φορά μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε το λαϊκισμό και τη δημαγωγία αυτών που νομίζουν ότι ο τόπος είναι τσιφλίκι τους. Πρόσθεσε πως «μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε το κατεστημένο, το παλιό και το σάπιο που απλώς φόρεσε τη μάσκα του νέου και παριστάνει ότι είναι ένας από εμάς, την αλαζονεία και την έπαρση αυτών που νομίζουν ότι μπορούν περίπου να αγοράσουν τις εκλογές, ότι μπορούν να εξαγοράσουν τη συνείδηση του κόσμου».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως ο Σταύρος Μαλάς είναι επιλογή νίκης γιατί συσπειρώνει γύρω του μια δυνατή και ικανή ομάδα που μπορεί να πάρει την Κύπρο μπροστά, εμπνέει εμπιστοσύνη στους περισσότερους και δίνει δύναμη στους καλύτερους. Ανέφερε ακόμα ότι «ανάμεσα σε αυτούς που μας βυθίζουν στη στασιμότητα και τους άλλους που θα μας βάλουν σε περιπέτειες, ο Σταύρος Μαλάς είναι ο υποψήφιος – εγγύηση ότι το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει γιατί ο Μαλάς ενώνει, δε διχάζει, προτείνει δεν δημαγωγεί, ξέρει τι θέλει και που πάει, με ασφάλεια και σιγουριά».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ