Δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη την ΕΕ

Του Μάριου Δημητρίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για τη δημιουργία σημείων παροχής δωρεάν πρόσβασης σε ασύρματο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με «γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο» σε περισσότερες από 6.000 κοινότητες σε όλα τα κράτη μέλη, με βάση τη σειρά παραλαβής των αιτημάτων για τη χρηματοδότηση δωρεάν ασύρματων συνδέσεων σε δημόσιους χώρους, όπως υπαίθριοι χώροι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, βιβλιοθήκες, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κλπ.

Επιλεξιμότητα και προϋποθέσεις

Προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα για τουλάχιστον τρία χρόνια και να προσφέρουν δωρεάν, εύκολη πρόσβαση και ασφαλή σύνδεση για τους χρήστες. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μόνο εάν αποκλείονται οι εμπορικές διαφημίσεις και η χρήση προσωπικών δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς. Έργα που αντιγράφουν παρόμοιες ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές δωρεάν ασύρματου δικτύου στην ίδια περιοχή, δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση. Η πρόσβαση πρέπει να παρέχεται στις σχετικές γλώσσες του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και, ει δυνατόν, και σε άλλες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Ένα ισχυρό πολιτικό όραμα

Ο Carlos Zorrinho (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία WiFi4EU ήταν ένα ισχυρό πολιτικό όραμα που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ασύρματο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το πού ζουν, ή πόσα χρήματα κερδίζουν. Αυτό θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή κοινωνία, καθιστώντας την οικονομικά ανταγωνιστική».

Το νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 582 ψήφους υπέρ, 98 κατά και 9 αποχές.

 Πρόσβαση σε ευάλωτες ομάδες

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ), χαιρέτισε «αυτό το πρώτο βήμα της ΕΕ για δωρεάν διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους στις τοπικές κοινωνίες, όμως πρέπει να προχωρήσουμε στη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης και σε ευάλωτες ομάδες, σε συνταξιούχους, σε φοιτητές, σε απομονωμένες περιοχές, σε νησιά κ. α. Η διαχρονική μας θέση είναι ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα, ιδιαίτερα σήμερα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, για αυτό οφείλει η ΕΕ να διασφαλίσει στους Ευρωπαίους πολίτες, εύκολη και υψηλής ποιότητας πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Οι απομακρυσμένες περιοχές

«Η πρωτοβουλία για την προώθηση της δωρεάν ασύρματης συνδεσιμότητας (wifi) στις τοπικές κοινότητες είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε πώς θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό δημόσιο όφελος», είπε στη δική του παρέμβαση ο ευρωβουλευτής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς,  Νεοκλής Συλικιώτης. Πρόσθεσε ότι  «πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα είναι δωρεάν και δεν θα υπάρχει καμία χρέωση. Προτεραιότητα πρέπει να είναι να επωφεληθούν από την ασύρματη συνδεσιμότητα, ιδιαίτερα τα κράτη και οι περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες, τα νησιά και οι ορεινές, απομακρυσμένες, και δυσπρόσιτες περιοχές. Χαιρετίζουμε τις θετικές αυτές αναφορές που έχουν περιληφθεί εν τέλει στο κείμενο, βελτιώνοντας την πρόταση της Κομισιόν».