Γονείς προσοχή! Σχολικός εκφοβισμός

Όταν ως γονείς διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού πρέπει να δράσουμε άμεσα και χωρίς χάσιμο χρόνου! Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα και να μιλήσουμε μαζί του. Να το διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα πάθει κακό εάν μας πει τι συμβαίνει, εξηγώντας του ότι ως γονιοί θα το προστατεύσουμε.

Ακολούθως, παρατίθενται χρήσιμες συμβουλές ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε βοηθητικά:

Ποτέ μην πείτε στο παιδί σας να αγνοήσει την εκφοβιστική συμπεριφορά, ούτε να του ρίξετε οποιανδήποτε ευθύνη. Αντιθέτως, ενθαρρύνετε το να μιλήσει και παροτρύνετε το σε συζήτηση Εξηγείστε του ότι ο εκφοβισμός είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και ότι το ίδιο δεν φταίει σε κάτι, γι’ αυτό και πρέπει να μιλήσει σε εσάς Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να έλθει σε αντιπαράθεση με τον θύτη, ελέγξτε τα δικά σας συναισθήματα και χειριστείτε την κατάσταση διακριτικά Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου και θέστε υπόψη του το περιστατικό για να επιληφθεί της κατάστασης.

Συνεργαστείτε στενά με τον υπεύθυνο δάσκαλο/καθηγητή για επίλυση του προβλήματος Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει εξωσχολικά ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν να ενδυναμωθεί (ψυχικά) και να συναναστρέφεται με μαθητές που είναι πιο φιλικοί απέναντι του Έχετε υπόψη σας ότι, όταν ένα παιδί πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού παρουσιάζει μεταξύ άλλων, μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει σχολείο, απροσδόκητη μαθησιακή πτώση, ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή, παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα, στα διαλείμματα περνά το χρόνο του στην τάξη ή γύρω από τους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία τους, ενώ κάποιες φορές φέρει ανεξήγητα σημάδια και μελανιές σε σημεία του σώματος του για τα οποία αποφεύγει να εξηγήσει πώς συνέβησαν.

Να θυμάστε ότι, η αποτελεσματική παρέμβαση και η πρόληψη αποτελούν σημαντικά στοιχεία αντιμετώπισης της εκδήλωσης βίας μεταξύ των μαθητών.