Μία εκδήλωση, χιλιάδες αντιδράσεις, μεγάλα προβλήματα

Η κυπριακή κοινωνία βρήκε τρόπο να «ξεσπάσει» κατά δικαίων και αδίκων, αφού δεν μπορεί να βρει δικαιοσύνη


Του Φίλιππου Σιακαβάρα

Η υπόθεση του Anassa και της εκδήλωσης του ξενοδοχείου στην παραλία του Ασπρόκρεμμου φανέρωσε τα βαθιά προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία και τον τρόπο που αντιδρούν αξιωματούχοι αλλά και ο απλός κόσμος. Η εκδήλωση του ξενοδοχείου έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ με πρώτο θέμα τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκδήλωσης στην παραλία, αλλά πολύ γρήγορα τα σχόλια πήραν εντελώς διαφορετικό τόνο, καταφερόμενοι κατά του ξενοδοχείου, των πάμπλουτων Ρώσων και οποιουδήποτε άλλου μπορούσαν να σκεφτούν.

Το ξενοδοχείο Anassa αποτελεί αναμφισβήτητα ένα «στολίδι» για τον τουρισμό της Κύπρου, καθώς στην επαρχία Πάφου είναι από πολλές απόψεις το καλύτερο ξενοδοχείο της Πόλης Χρυσοχούς με εξαιρετικές κριτικές και σχόλια σε όλες τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με κρατήσεις.

Πέρα από όλα αυτά, η επιχείρηση είναι μία από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, χωρίς να έχουν υπάρξει ποτέ παράπονα από τους εργαζόμενους, είτε για τις συνθήκες δουλειάς τους είτε για τις πληρωμές, αφού σταθερά αποτελεί έναν από τους λίγους καλοπληρωτές και σταθερούς εργοδότες.

Το Anassa, λοιπόν, αποφάσισε να εξυπηρετήσει ένα ζευγάρι Ρώσων που ήθελε να κάνει την δεξίωση για τον γάμο τους με καλεσμένους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως η Κριστίνα Αγκιλέρα και να οργανώσει μία από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, αναδεικνύοντας και μία παραλία που είναι από τις ομορφότερες του νησιού. Οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν όντως να πάρουν άδεια για την έκδηλωση από τις αρχές και γι’ αυτό αποτάθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες, κάτι το οποίο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, δεν ήταν αρκετό, γιατί θα έπρεπε να αποτεθούν σε καμιά… δεκαριά ακόμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τοπικές αρχές έδωσαν την άδεια για την εκδήλωση, ενώ και μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε, υπερασπίστηκαν την επιχείριση, αφού είναι μία από τις λίγες που δίνουν «ζωή» στην Πόλη Χρυσοχούς που είναι παραμελημένη από το κράτος. Εξ’ άλλου μία βόλτα στην περιοχή και μία… αυτοψία στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί εκεί αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Πέρα από αυτό, ο κόσμος τα έβαλε με τους πάμπλουτους Ρώσους, ξεχνώντας ότι αν κάτι κράτησε όρθιο την Λεμεσό και την οικονομία της Κύπρου γενικότερα ήταν η παρουσία των Ρώσων στην χώρα, επενδύοντας χρήματα σε κατοικίες και επιχειρήσεις και αφήνοντας τα λεφτά τους στον τουρισμό της Κύπρου επί χρόνια.

Παρόλα αυτά, με αφορμή την περιβαλλοντική ευαισθησία, διάφοροι βρήκαν την ευκαιρία να «ξεσπάσουν». Το περιβαλλοντικό θέμα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό και στην διπλανή σελίδα θα δείτε το χάος που επικρατεί με τις αρμόδιες και τις… αναρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να αδειοδοτήσουν ή όχι ανάλογες εκδηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι με την εκδήλωση στην Πέτρα του Ρωμιού – η οποία οργανώθηκε εν πολλοίς υπό την αιγίδα του κράτους – δεν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις.

Μέσα στο καλοκαίρι είδαμε επίσης να γεμίζει με σκουπίδια κάθε είδους μία από τις καλύτερες τοποθεσίες της Κύπρου, η «Blue Lagoon» στην χερσόνησο του Ακάμα από τουρίστες και… φυσιολάτρες που παίρνουν τα διπλοκάμπινά τους ή τα σκάφη που διοργανώνουν ολιγόωρες κρουαζιέρες και ψήνουν στα κάρβουνα, αφήνοντας πίσω τους ένα βουνό σκουπιδιών. Και πάλι οι αντιδράσεις δεν συγκρίνονται καν με την περίπτωση του Anassa, αφού δεν υπήρχε στόχος οι «πάμπλουτοι Ρώσοι» ή το «πολυτελές ξενοδοχείο».

Πριν από λίγες μόνο ώρες, ορισμένοι με τετράτροχες «γουρούνες» κατέστρεψαν προστατευόμενες φωλιές των χελώνων σε παραλία λίγα μέτρα πιο κάτω από το Anassa στην παραλία της Λίμνης, όπου αξίζει να θυμίσουμε ότι δόθηκε και άδεια για πολυτελή ανάπτυξη γκολφ-θερέτρου. Και πάλι οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες.

Αυτή ήταν η εικόνα στο blue lagoon στον Ακάμα πριν από μερικές εβδομάδες. Με ελάχιστες αντιδράσεις

Το συμπέρασμα

Όλες οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δικτύα δείχνουν ότι η κυπριακή κοινωνία έχει πρόβλημα γενικά. Ο κόσμος υποφέρει και μετά την κρίση του 2013 νιώθει ολοένα και περισσότερο στο πετσί του την αδικία. Η οικονομική ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή από τον απλό κόσμο, που ανάπτυξη ακούει και ανάπτυξη δεν βλέπει ούτε σε μισθούς, ούτε σε καλές θέσεις εργασίας.

Όλοι, λοιπόν, ψάχνουν τρόπο να «ξεσπάσουν» για την αδικία που νιώθουν και βλέπουν ότι δεν υπάρχει καμία δικαίωση από την πλευρά των αρμοδίων. Ούτε η φοροδιαφυγή «χτυπήθηκε» μετά την κρίση, ούτε κάποιος από τους υπαίτιους της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας τέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης. Τα φαινόμενα της διαφθοράς πληθαίνουν – με τελευταίο «φωτεινό» παράδειγμα του ΤΕΠΑΚ – κι ενώ η αντιμετώπιση είναι ελλιπής, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να διαβάλλουν τον Γενικό Ελεγκτή.

Τα δίκαια παράπονα του κόσμου καταλήγουν κατά δικαίου και αδίκου, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία.