ΟΜΙΛΟΣ CTC: Ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία Πραγματοποιήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων

Με μεγάλη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον ο Όμιλος εταιρειών CTC, τόνισε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μάριος Σιακόλας, μιλώντας στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Cyprus Trading Corporation Plc, Ermes Departments Stores Plc και Woolworth (Cyprus) Properties Plc, που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στη Λευκωσία. Αφού αναφέρθηκε στους οικονομικούς κύκλους στη διεθνή και κυπριακή οικονομία, που επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών, τόνισε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τον αρνητικό κύκλο που κράτησε από το 2009 μέχρι το 2014.

Τώρα βρίσκεται στην αρχή ενός θετικού κύκλου, που εκτιμάται ότι θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια. «Αυτό το διαγραφόμενο θετικό οικονομικό περιβάλλον δεν μπορεί παρά να αποφέρει στα επόμενα λίγα χρόνια σημαντικότατη αύξηση κερδοφορίας στην Όμιλο CTC και ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους του», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σιακόλας.

Η CTC διατηρεί αναλλοίωτη τη στρατηγική της ρευστοποίησης ώριμων επενδύσεων, πρόσθεσε ο κ. Σιακόλας, η οποία θα της επιτρέψει με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, να υιοθετήσει σε όλες της τις δραστηριότητες μια δυναμική πορεία ανάπτυξης, όχι μόνο οργανικής αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές του Ομίλου CTC και έδωσε στοιχεία για τη θετική πορεία και στους πέντε βασικούς τομείς δραστηριοτήτων, που είναι τα έργα υποδομής, τα ακίνητα, τα οχήματα, το λιανικό εμπόριο και η διανομή καταναλωτικών αγαθών.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Διανομής Καταναλωτικών Προϊόντων κ. Μάριος Λουκαΐδης παρουσίασε τις εταιρείες που εδρεύουν στο Παγκύπριο Κέντρο Διανομής, Argosy, Cassandra, HOB και Artview, και σκιαγράφησε τη στρατηγική των εταιρειών αυτών. Συγκεκριμένα, η Argosy θα εστιαστεί στην ανάπτυξη εργασιών με βάση την αλλαγή στη συμπεριφορά του καταναλωτή, στην επέκταση στον τομέα HORECA και στην επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Για την Cassandra, που εμπορεύεται τα καπνικά προϊόντα, ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα λανσάρει τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου i QOS της Philip Morris.

Αποτελέσματα CTC

Παρουσιάζοντας εκ μέρους του Εκτελεστικού Προέδρου κ. Μάριου Σιακόλα τα αποτελέσματα της CTC για το 2016, ο κ. Γιώργος Λουκά, Εκτελεστικός Σύμβουλος Οικονομικών και Πληροφορικής, ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε €302.805.000, σημειώνοντας αύξηση 3,8%. Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου πριν τη φορολογία παρουσιάζουν κέρδος €3.135.000 σε σχέση με ζημιά €45.327.000 το 2015. Με τις στοχευμένες ενέργειες για απομόχλευση, ο Όμιλος CTC πέτυχε να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό του και κατ’ επέκταση τα χρηματοδοτικά του έξοδα κατά €4.4 εκατ.

Αποτελέσματα ERMES

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Ermes Department Stores Plc, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Ανηλιάδης ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών το 2016 έφθασε τα €153.000.000, παρουσιάζοντας αύξηση 1.1%. Το συγκρότημα ΕΡΜΕΣ βρίσκεται σε πορεία πλήρους αναδιοργάνωσης με πολλές νέες ενέργειες και δράσεις, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων θα φανούν στα αποτελέσματα του 2017.

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη νέα στρατηγική του συγκροτήματος ΕΡΜΕΣ έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νίκος Καρακόιδας. Ανέφερε συγκεκριμένα τη συνεργασία με την Spar International, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των υπεραγορών παγκόσμια, με 12.500 καταστήματα, παρουσία σε 44 χώρες και ετήσιο κύκλο εργασιών €33 δις το 2016. Η Spar Cyprus θα αναπτύξει παγκύπριο δίκτυο καταστημάτων σε τρείς τύπους, υπεραγορές, supermarkets και Express καταστήματα. Τα πρώτα Spar στην Κύπρο θα λειτουργήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2018. Άλλη σημαντική δραστηριότητα της ΕΡΜΕΣ είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού Mall για τη μεγάλη ανερχόμενη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Γίνεται επίσης σημαντική αναβάθμιση των πολυκαταστημάτων Debenhams.

Αποτελέσματα Woolworth

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος Woolworth (Cyprus) Properties Plc για το 2016, ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Δημήτρης Δημητρίου τα χαρακτήρισε ικανοποιητικά. Τα συνολικά αποτελέσματα του έτους, πρόσθεσε, επηρεάστηκαν θετικά από τα κέρδη, λόγω αυξήσεων στις αξίες των ακινήτων του συγκροτήματος, που ανήλθαν σε €7.333.000, έναντι ζημιών €26.890.000 το 2015. Τα καθαρά κέρδη για το 2016 ανήλθαν σε €4.884.000, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση, σε σχέση με καθαρή ζημιά €26.289.000 το 2015. Βελτιωμένα, κατέληξε ο κ. Δημητρίου, αναμένονται τα συνολικά εισοδήματα του συγκροτήματος για το 2017.
Η ανάκαμψη της οικονομίας και ιδιαίτερα του τομέα των ακινήτων προσδίδει πολύ θετικές προοπτικές στην ανάπτυξη των ακινήτων του συγκροτήματος και στην καλύτερη αξιοποίηση των επενδυτικών του ακινήτων.