ΟΠΑΠ: Με ψέματα σε Αστυνομία και ανακριτές προσπαθούν να φιμώσουν δημοσιογράφο της «24»

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Εμμένουν μέσω της Αστυνομίας να εκμαιεύσουν τις πηγές της «24» 

Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων για το νομοσχέδιο περί τυχερών παιχνιδιών, τις ανοιχτές νομικές υποθέσεις κατά της διοίκησης της ΟΠΑΠ Κύπρου και τις αστυνομικές έρευνες που θα επαναρχίσουν έχουν κάνει τους υπευθύνους του ιδιωτικού Οργανισμού που απολαμβάνει τους καρπούς ενός παράνομου μονοπωλίου αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως να «τρέμουν» και να προσπαθούν απεγνωσμένα να γλυτώσουν από το αδιέξοδο.

Το θέμα είναι ευρέως γνωστό στους πολιτικούς κύκλους και στους κύκλους των ΜΜΕ. Κανένας όμως δεν τολμά να το αναδείξει μήπως και θυμώσει το θηρίο και τους κόψει τις χορηγίες και τα διαφημιστικά πακέτα.

Όπως κανένας δεν αμφισβητεί ότι με τα διαφημιστικά τους πακέτα «κλείνουν» στόματα και «φιμώνουν» αντικειμενικούς δημοσιογράφους. Όσοι υπάρχουν… Σύνηθες και προσφιλή τακτική για αυτούς, πλην όμως μη αποδεχτή από εμάς.

Τα ΜΜΕ φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης της καταστροφής της οικονομίας

Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, φέρουν και τα Μέσα, τα οποία προκειμένου να εξασφαλίσουν έσοδα και διαφημίσεις, έκαναν τα «στραβά μάτια» σε καραμπινάτες περιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής επιχειρηματιών με πολιτικά πρόσωπα.

Στην «24» ποτέ δεν έχουμε πληρωθεί, για να γράψουμε κάτι ή…. για να μην βγάλουμε στο φως της δημοσιότητας οποιοδήποτε σκάνδαλο. Δεν δουλεύουμε με αυτό τον τρόπο κύριοι, όπως σας έχουν συνηθίσει οι πλείστοι οργανισμοί και εκδοτικοί οίκοι.

Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της «24», όπως είχε γίνει και με το 24h.com.cy, αποκαλύψαμε πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις τις οποίες ο υπόλοιπος κυπριακός Τύπος, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έκρυβε επιμελώς κάτω από το χαλί.

Αυτός είναι τρόπος που λειτουργάτε και σε μας, δυστυχώς για σας, μέθοδοι Έρντογαν, δεν πιάνουν τόπο. Η «πένα» δεν φιμώνεται με διαφημιστικά πακέτα, όσο και αν αυτά αποτελούν ίσως τη μόνη πηγή εσόδων εκδοτικών εταιριών ή/και ιστοσελίδων.

Το γεγονός ότι το κράτος στερείτε από σας κύριοι του ΟΠΑΠ ετήσια έσοδα της τάξεως των 22εκ ευρώ περίπου τον χρόνο, ποσώς σας απασχολεί. Αντιθέτως πνέετε μένεα, για να διατηρήσετε τα ωφελήματα και τα κέρδη σας.

Αυτό που σας ενοχλεί τα μάλα, είναι από πού αντλεί τις τόσες έγκυρες πληροφορίες της η «24» για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Οι προσπάθειες «φίμωσης» συνεχίζονται

Το μοναδικό Μέσο που προχώρησε άφοβα σε αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Κύπρου και πως ζημιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η εφημερίδα που διαβάζετε και οι δημοσιογράφοι της έχουν δεχτεί αφόρητες πιέσεις και απειλές, έχει κοπεί πλήρως η διαφήμιση και ταυτόχρονα ο Οργανισμός προσπαθεί να μας «φορτώσει» με νομικές διαδικασίες προκειμένου να σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια σχετικά με την ΟΠΑΠ Κύπρου.

Μάλιστα, μετά από καταγγελία του δικηγορικού γραφείου Λουκή Παπαφιλίππου και ΣΙΑ, η δημοσιογράφος Αλεξία Καφετζή κλήθηκε από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας να καταθέσει για την υπόθεση του ΟΠΑΠ με προφανή στόχο να γνωστοποιήσει τις «πηγές» της και να σταματήσει να δημοσιεύει τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μετά την πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα.

Την Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017, η Αλεξία Καφετζή συνοδευόμενη από τον νομικό μας σύμβουλο κ. Ρίκκο Μαππουρίδη, μετέβηκε στο ΤΑΕ Αρχηγείου, για να καταθέσει, ως είχε ζητηθεί από αστυνομικό του Τμήματος, υπό την ιδότητά της ως δημοσιογράφος, καθώς και ως Διευθυντής και κατά νόμο υπεύθυνη της εφημερίδας «24».  Ήταν ηλίου φαεινότερον, από τις ερωτήσεις της Αστυνομίας ότι πρόκειται για ακόμα ένα «τέχνασμα» του ΟΠΑΠ σε συνεργασία με ένα εκ των νομικών του Συμβούλων, να προχωρήσουν στην σχετική καταγγελία, για να χρησιμοποιήσουν το γεγονός, και να ασκήσουν πίεση στην έγκριση του αιτήματος certiorari, του οποίου η «τύχη» θα κριθεί στις 28 του μήνα.

Με ψέματα και μαρτυρίες του δικηγορικού γραφείου Λουκή Παπαφιλίππου και ΣΙΑ, έγινε για ακόμα μια φορά προσπάθεια φίμωσης, αφού οι ημερομηνίες που παρατέθηκαν για το δημοσίευμα και το πότε άρχισαν οι αστυνομικές έρευνες της Αστυνομίας στον ΟΠΑΠ, ποσώς ευσταθούσαν.

Το νομικό γραφείο του ΟΠΑΠ, υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις της «24» έγιναν πριν αρχίσουν οι αστυνομικές έρευνες κατά του ΟΠΑΠ, ενώ το επίμαχο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου.Προφανώς τελούσε υπό σύγχυση το γραφείο του κ. Παπαφιλίππου, όταν έκανε ρητή καταγγελία ότι  παρεμποδίζαμε το έργο της Αστυνομίας, ήτοι τον έλεγχο του ΟΠΑΠ. Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, έδωσε εντολή στην Αστυνομία να αρχίσει έλεγχο στον ΟΠΑΠ, στις 6 Μαρτίου 2017.

Μέσα από την μαρτυρία του κ. Παπαφιλίππου, νοείται ότι δεν παρέλειψαν να επιμένουν για τις πηγές των εγγράφων που επισυνάπτουμε στα σχετικά δημοσιεύματα.

Άκουσον, άκουσον! Αν είναι δυνατό, κάποιος δημοσιογράφος να αποκαλύπτει τις πηγές του.

Η «24» δεν φιμώνεται, ούτε και εκφοβίζεται κύριοι του ΟΠΑΠ.

Τα μέτωπα για τον ΟΠΑΠ σε Κύπρο και Ελλάδα πληθαίνουν συνεχώς και πλέον η ηγεσία του Οργανισμού βρίσκεται σε προφανή αγωνία, καθώς με την επιστροφή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής, τις προεδρικές εκλογές που έρχονται τον Φεβρουάριο, αλλά κυρίως το νομοσχέδιο περί τυχερών παιχνιδιών και η αποκρατικοποίηση του κρατικού λαχείου είναι τεράστιοι «πονοκεφάλοι» για τον ιδιωτικό Οργανισμό που μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια ευρώ σε Μέσα ενημέρωσης, σε φιλανθρωπίες και «φιλανθρωπίες», στηρίζει βουλευτές και πολιτικά κόμματα προκειμένου να συνεχίσει να απολαμβάνει την ίδια ασυλία που απολάμβανε στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες εις βάρος της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπρίων.

Αποφυγή ελέγχου με κάθε τρόπο

Η προσπάθεια των ανθρώπων της ΟΠΑΠ Κύπρου είναι να σταματήσουν κάθε έρευνα εναντίον της κακοδιαχείρισης και της αθέτησης της διακρατικής συμφωνίας, υπό το καθεστώς της οποίας εξακολουθεί να λειτουργεί η ΟΠΑΠ Κύπρου και της οποίας τις πρόνοιες θα έπρεπε να εφαρμόζει. Αντίθετα, όπως αποκάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή του, ο ΟΠΑΠ αποδίδει πολύ μικρότερο ποσό στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ενεργεί ουσιαστικά ανεξέλεγκτος, ενώ όταν η Γενική Λογίστρια του κράτους ζήτησε να ελέγξει τα βιβλία ως αρμόδια Αρχή, οι ιθύνοντες της εταιρείας αρνήθηκαν σε μία προκλητική απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διέταξε να γίνει αστυνομική έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα και η… πολυπληθής νομική ομάδα του ΟΠΑΠ κατάφερε να εξασφαλίσει αναστολή των αστυνομικών έρευνων μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να λογοδοτήσει. Ακόμη και αν τελικά δια της νομικής οδού καταφέρει να αποφύγει τον έλεγχο της Γενικής Λογίστριας, είναι απορίας άξιον πως θα δικαιολογηθεί ο οποιοσδήποτε Υπουργός Οικονομικών να δεχτεί να συνεχιστεί η οποιαδήποτε σύμβαση του κράτους με τον ΟΠΑΠ, μία εταιρεία που αρνείται τον έλεγχο για την εφαρμογή των όρων της σύμβασης, η οποία ούτως ή άλλως έχει εξαιρετικά ευνοϊκά χαρακτηριστικά υπέρ του ΟΠΑΠ και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολιτική στήριξη

Η πολιτική στήριξη που προσφέρεται απλόχερα στον ΟΠΑΠ είναι προφανής, μεταξύ άλλων, και από την καθυστέρηση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής να εξετάσει το νομοσχέδιο περί τυχερών παιχνιδιών, πέρα φυσικά από τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε το σχετικό νομοσχέδιο και για το οποίο η «24» έχει αναδείξει πολλάκις τις «σκοτεινές» διαδρομές και την αλληλεπίδραση των φορέων που συνέτασαν το νομοσχέδιο με τον ΟΠΑΠ.

Η αποκρατικοποίηση του κρατικού λαχείου

Μάλιστα, μετά την έκθεση του ελεγκτικού οίκου που αποκάλυψε η «24» για την αποκρατικοποίηση του κρατικού λαχείου και τα 300εκ (το ξαναγράφουμε ολογράφως: 300,000,000 ευρώ) που θα βάλει στα ταμεία του το κράτος σε βάθος 15ετίας αν επιτρέψει τα e-Instants, δηλαδή τις ηλεκτρονικές λοταρίες να διενεργούνται από τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο, η προσπάθεια της ΟΠΑΠ Κύπρου είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο να συμπεριληφθεί αυτή η δυνατότητα, καθώς γνωρίζουν ότι έτσι θα «χτυπηθεί» το νούμερο ένα παιχνίδι του ΟΠΑΠ σε τζίρο, το ΚΙΝΟ.

Να σημειώσουμε ότι, για όλα όσα έγραψε διαχρονικά η «24» για το σκάνδαλο ΟΠΑΠ, πάντα με αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα, δικαιώθηκε. Τρανή απόδειξη, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να διατάξει αστυνομική έρευνα για τα οικονομικά του ΟΠΑΠ, στις 6 Μαρτίου 2017.

Τα ανοιχτά μέτωπα και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο ΟΠΑΠ πέτυχε να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο για τα VLT (τα γνωστά «φρουτάκια») σύμφωνα με τις απαιτήσεις του, καθώς το πρώτο νομοσχέδιο απέτυχε παταγωδώς, αφού ο Οργανισμός δεν κατάφερε να αποκομίσει τα κέρδη που θα περίμενε. Όπως καταγγέλουν πολιτικοί και ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης, «ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε δωρεάν 8ετή επέκταση της άδειας για τα «φρουτάκια», πέτυχε να μειώσει αζημίως τον αριθμό των συνολικών vlts από 35.000 σε 25000, να αυξήσει τον αριθμό μηχανών ανά πρακτορείο σε 15 και ανά κατάστημα σε 50 και να καταστεί απόλυτο μονοπώλιο απαλλασσόμενος από τους διαγωνισμούς για υποπαραχωρησιούχους…».

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη έφερε καταγγελίες στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τα καζίνο είχαν ήδη προσφύγει στην Κομισιόν για τα «φρουτάκια». Όλα αυτά σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί πλέον στην ελλαδική πολιτική σκηνή για τις μεθοδεύσεις του ΟΠΑΠ ρίχνουν «μεγάλη σκιά» στο μέλλον του Οργανισμού.

Λ.Χ.