Παιδεία, η Αχίλλειος πτέρνα του Αναστασιάδη

Της Αλεξίας Καφετζή


Πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, δεξιώθηκε δημοσιογράφους με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Η μεγάλη έκπληξη- αποκάλυψη δεν ήρθε από κάποια καινούρια εξαγγελία. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ήταν ο αποχαιρετισμός του Κώστα Καδή! Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτή είναι η τελευταία του χρονιά στο Υπουργείο. Και προφανώς όχι γιατί θεωρεί ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν πρόκειται να εκλεγεί.

Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο «σπρώχνει» τον Κώστα Καδή στην πόρτα εξόδου; Όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις υποστηρίζουν ότι, παρά τη σημαντική στήριξη της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, η παιδεία μετατρέπεται σε αχίλλειο πτέρνα του Αναστασιάδη. Στις πρόσφατες εκλογές στην ΟΕΛΜΕΚ και στην ΠΟΕΔ, οι Συναγερμικές παρατάξεις δέχτηκαν σημαντικές ήττες με σοβαρές απώλειες ποσοστών. Από τότε διέρρευσε στο φιλοκυβερνητικό τύπο ότι ο «βαθύς Συναγερμός» έθετε ως υπεύθυνο τον Κώστα Καδή και τους χειρισμούς του και ζητούσε την αντικατάστασή του. Στους ίδιους χώρους η Προοδευτική που ανήκει στην Αριστερά, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το ΑΚΕΛ, κατέγραφε σημαντικές ανόδους στα ποσοστά της.

Ταυτόχρονα συνδικαλιστές της δεξιάς, αλλά και συναγερμικοί βουλευτές μας είπαν με νόημα ότι ο Κώστας Καδής έχει στρέψει ενάντια στην κυβέρνηση εκατοντάδες οικογένειες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Επί Υπουργίας Καδή εκατοντάδες εργαζόμενα στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στα Ολοήμερα, στα Μουσικά και Αθλητικά Λύκεια, μετατράπηκαν σε αυτοεργοδοτούμενους με αγορά υπηρεσιών. Εκατοντάδες οικογένειες, χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών έχασαν 35% των εισοδημάτων τους.

– Ο Καδής συγκρουόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμβασιούχους, εκτάκτους και αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς. Παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι όλα αυτά τα χρόνια έκανε λάθος, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η κατάσταση. Εκατοντάδες οικογένειες δεν θέλουν να ακούσουν για την κυβέρνηση Αναστασιάδη! Και δικαιώθηκαν και από πάνω δικαστικώς για τα αιτήματά τους.

– Η πίεση από τις πρόχειρες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα μεταφέρεται στον Πρόεδρο.
Όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, «ο Καδής γυρίζει τα κανάλια και θριαμβολογεί, ενώ ο Αναστασιάδης βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει χιλιάδες ψήφους…».

Ξεκίνησε λοιπόν η σχολική χρονιά. Αν και μπαίνει το φθινόπωρο, καύσωνας έρχεται για τους κυβερνώντες στο χώρο της παιδείας. Ο Καδής κουνά μαντήλι. Μπορεί όμως αυτή η κίνηση να γλυτώσει τον Αναστασιάδη από την οργή πολλών εκατοντάδων οικογενειών που θεωρούν ότι η κυβέρνησή του, τους καρατόμησε;