ΠτΔ: Η κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για ενίσχυση και ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες βράδυ ότι έχοντας επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, η κυβέρνηση ανέπτυξε σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος.

Σε χαιρετισμό του στην φιλανθρωπική εκδήλωση του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου στο Δημοτικό Κήπο στη Λάρνακα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εκδηλώσεις όπως την σημερινή έχουν «μόνο κίνητρο την προσφορά στον συνάνθρωπο» και ενισχύουν το ευγενές φιλανθρωπικό έργο Ιδρυμάτων, όπως του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου.

Πρόσθεσε ότι «το Ίδρυμα, αφιερωμένο στη μνήμη της Χριστίνας Α. Αποστόλου, εμπνεόμενο από το παράδειγμα της και πιστό στις δικές της παρακαταθήκες, στηρίζεται σε ανθρώπους, οι οποίοι με περίσσευμα ευαισθησίας και αλτρουισμού προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Έτσι είναι που έχει καταφέρει να αναπτύξει στη διάρκεια της εντεκαετούς του πορείας πλούσια φιλανθρωπική δράση και να επιδείξει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, πετυχαίνοντας την αποστολή της δημιουργίας του».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι «μέσα από τη συνεχώς αυξανόμενη δράση, η οποία έχει πάντοτε τελικό αποδέκτη το παιδί, πέτυχε ανάμεσα σε άλλα να βοηθήσει σωρεία οικογενειών οι οποίες αντιμετώπιζαν ή και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, πλήθος παιδιών που χρειάζονταν θεραπεία στην Κύπρο ή και το εξωτερικό, να ολοκληρώσει έργα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, να ενισχύσει το έργο των Κοινωνικών Παντοπωλείων, να καθιερώσει την επίδοση βραβείων σε άριστους μαθητές, να δημιουργήσει την τράπεζα αίματος καθώς επίσης και άλλες αγαθοεργίες».

Στο πλαίσιο του ευρύτερου φάσματος των σκοπών του, συνέχισε «το Ίδρυμα προχώρησε επίσης, στη δημιουργία Ορχήστρας Εγχόρδων Νέων και Τράπεζας Αίματος. Έχοντας επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και θεωρώντας πως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι, ένας βραχίονας της εκάστοτε Κυβέρνησης και στενός της συνεργάτη, έχουμε αναπτύξει μία σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «είναι για να αισθάνεσαι περηφάνια γιατί μέσα από ανάλογες δράσεις δημιουργείται το αίσθημα αλληλεγγύης, της συνδρομής του ανθρώπου προς τον άνθρωπο και κάπου η ξεχασμένη ανθρωπιά να γεννάται. Γι’αυτό και ως Κυβέρνηση θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαία η δημιουργία του Γραφείου και ο διορισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών οργανώσεων» είπε και πρόσθεσε πως «σκοπός του θεσμού ήταν και παραμένει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του εθελοντικού κινήματος, η ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και ειδικότερα των νέων. Πραγματικά είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που βλέπω δεκάδες, εκατοντάδες νέους που αναγνωρίζοντας το έργο του Ιδρύματος, το ενισχύουν με την παρουσία τους, το εμψυχώνουν όσους είναι χορηγοί και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παραπέρα πρόοδο και συμμετοχή».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «στοχεύοντας την ενεργό εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο, εφαρμόζουμε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων, βάσει του οποίου λαμβάνουν σημαντική επιχορήγηση για τη λειτουργία τους εκατοντάδες Μη Κυβερνητικών Εθελοντικών Οργανώσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και δημιουργική απασχόληση παιδιών αλλά και την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».
Παράλληλα, σημείωσε «αναπτύξαμε μια σειρά πολιτικών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας χρηστή διοίκηση και την οικονομική διαφάνεια των Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην αναφορά του Λάκη Αποστόλου, Προέδρου του Δ. Σ. του Ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου για «τα εγκλήματα του λευκού κολάρου» και σημείωσε πως «πραγματικά νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση να χαιρετίσω την άψογη διαχείριση από πλευράς ενός τόσο ευρύτατα αποδεκτού Ιδρύματος του οποίου χιλιάδες είναι οι συνεισφορές κατ’ έτος. Μέσα από τη χρηστή διοίκηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και συνεχώς τα μέλη αυξάνονται και από 2.300 δεν έχω αμφιβολία ότι του χρόνου θα είναι τρεις χιλιάδες και συνεχώς θα αυξάνεται το Ιδρυμα» είπε και πρόσθεσε πως «είναι σημαντική η αναγνώριση του έργου που η ίδια η Χριστίνα (Αποστόλου) έχει επιτελέσει και που με τόση θέρμη έχει αγκαλιάσει το Ιδρυμα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «τα έντονα αισθήματα εκτίμησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την έντονη φιλανθρωπική του δράση» τους συνεχάρη και ευχήθηκε «με την ίδια θέρμη και αγάπη» να συνεχίσουν το έργο τους και εξήγγειλε «ως ελάχιστη συμβολή προσφορά χιλίων ευρώ» αποδεικνύοντας με τη παρουσία μου και την μικρή εισφορά την αναγνώριση του έργου που επιτελεί το Ιδρυμα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ