Σκάνδαλο στη Γερμανία από φιλοναζιστικές δηλώσεις ακροδεξιού ηγέτη

Σκάνδαλο έχουν προκαλέσει στη Γερμανία –εννέα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές- οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Αλεξάντερ Γκάουλαντ, με τις οποίες και προσπάθησε να σχετικοποιήσει τα εγκλήματα του ναζισμού.

«Εάν οι Γάλλοι είναι δικαίως υπερήφανοι για τον αυτοκράτορα τους και οι Βρετανοί για τον Νέλσον και τον Τσώρτσιλ, τότε και εμείς έχουμε δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των στρατιωτών της χώρας τους κατά τη διάρκεια του Α’ αλλά και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου», δήλωσε ο Γκάουλαντ σε προεκλογική του ομιλία. Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου και σχετικό βίντεο της ανέβασε στον ιστότοπο του youtube.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «ο κόσμος δεν χρειάζεται πλέον να μας επιπλήττει για αυτά τα δώδεκα χρόνια (σσ του ναζισμού) γιατί αυτά δεν έχουν σχέση με τη σημερινή μας ταυτότητα. Εάν κοιτάξω σε όλη την Ευρώπη, κανένας άλλος λαός δεν αντιμετώπισε με τόση καθαρότητα τις αδικίες του παρελθόντος όσο οι Γερμανοί.

Απαντώντας σε αυτές τις δηλώσεις ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μαας, ανέφερε σήμερα πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τις φρικαλεότητες που προκάλεσαν οι Γερμανοί στρατιώτες στο όνομα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δηλώσεις του Γκάουλαντ δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του κόμματος αυτού. Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει μεταμορφωθεί στην επίσημη εστία των ναζιστών».

Το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ακολούθησε μια πολύ επιθετική προεκλογική εκστρατεία, που στο επίκεντρο της είχε την ξενοφοβία και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει ένα ποσοστό μεταξύ 10 και 12%, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιθανό το να αναδειχθεί τρίτο κόμμα της Γερμανία μετά τις εκλογές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον πολιτικό γερμανικό κόσμο, αλλά και την κοινωνία.

Να θυμίσουμε πως πριν λίγες ημέρες ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το φαινόμενο αυτό και σε συνέντευξη του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά μετά το 1945, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αληθινοί ναζί να εισέλθουν στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ