Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Για τη Νέα Υόρκη και την 72η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναχωρεί την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει επίσης μεταξύ άλλων συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και διμερείς συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας πριν από τη μετάβαση του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο.

«Τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη, όπου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με ξένους ηγέτες», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

«Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με μέλη της ΑμερικανοΕβραϊκής Επιτροπής, με μέλη του Συνδέσμου AIPAC, καθώς και με μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων των Μεγαλύτερων ΑμερικανοΕβραϊκών Οργανώσεων».

Θα έχει συνάντηση με τη ΓΓ της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ.

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ενώ το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Οργανώσεων Κυπρίων Αμερικής.

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ