Συσφίγγουν τις σχέσεις τους Λεμεσός και αρχές της κινεζικής πόλης Nanjing

Σε ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων τους προχωρούν ο Δήμος Λεμεσού και η κινέζικη πόλη Nanjing, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στο νησί με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη διδυμοποίηση των δυο πόλεων (24 Σεπτεμβρίου 1992) αλλά και την πραγματοποίηση του τριήμερου 1ου Κινεζικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ.


Τον Αντιδήμαρχο της Nanjing, Xu Jinhui και τα μέλη της αντιπροσωπείας, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στην παρουσία του Προέδρου του ΕΒΕ Λεμεσού, του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, της Διευθύντριας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, του Προέδρου του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού και εκπροσώπων του ΚΟΤ και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, ως επίσης και του πρώην Δημάρχου Λεμεσού, Αντώνη Χατζηπαύλου, επί δημαρχίας του οποίου είχε υπογραφτεί η συμφωνία διδυμοποίησης.

Στο χαιρετισμό του, ο κ.Νικολαϊδης ανέφερε πως η βάση και οι στόχοι της συμφωνίας διδυμοποίησης των δυο πόλεων ισχύουν απόλυτα και σήμερα, 25 χρόνια μετά την υπογραφή της και σημείωσε πως η παρουσία της αντιπροσωπείας της Ninjang “είναι μια χρυσή ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε αυτή τη συμφωνία, ενδυναμώνοντας την και διευρύνοντας την ακόμα περισσότερο, μέσα από την κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένο προγραμματισμό και σε ένα οδικό χάρτη των παραπέρα κοινών δράσεων μας”.

Αν εξαιρέσουμε τον πληθυσμό της Nanjing, (8,5 εκατομμύρια κάτοικοι), ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, οι δυο πόλεις έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν πραγματικά αδελφές πόλεις και πρόσθεσε, “είναι δυο ιστορικές πόλεις με πολυ-χιλιόχρονη διαδρομή, είναι και οι δυο κέντρα οικονομικής δραστηριότητας και τουρισμού στις χώρες τους, η Nanjing έχει ένα από τα πιο σημαντικά εσωτερικά λιμάνια της Κίνας και η Λεμεσός ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, ενώ και οι δυο είναι κέντρα πολιτισμού και πολιτιστικής δραστηριότητας”.

“Το πιο σημαντικό κοινό στοιχείο όμως, είναι οι άνθρωποι των δυο πόλεων, οι οποίοι είναι χαρούμενοι και με αισιόδοξη διάθεση, δραστήριοι και φιλόξενοι, που αγαπούν το πράσινο, την καθαριότητα, τη ζωή”, είπε και συμπλήρωσε “οι δυο πόλεις, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ακολουθούν μια παράλληλη πορεία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έκανε μια συνοπτική αναφορά στη Λεμεσό του σήμερα ως το σημαντικότερο οικονομικό και επιχειρηματικό Κέντρο της Κύπρου αλλά και ως ένα εξαιρετικό τουριστικό και επενδυτικό προορισμό.

Τη χαρά του για την παρουσία του στη Λεμεσό και την προσδοκία του για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δυο πόλεων εξέφρασε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος της Nanjing, ο οποίος δέχθηκε από το Δήμαρχο Λεμεσού ένα αναμνηστικό δώρο με το έμβλημα του Δήμου Λεμεσού, ενώ και ο ίδιος έδωσε ένα αναμνηστικό δώρο με το έμβλημα της κινεζικής πόλης.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν όπως δημιουργηθούν κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες θα προγραμματίσουν κοινές δράσεις στο άμεσο μέλλον για συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ακολούθως, η κινεζική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο κέντρο της πόλης, ενώ κατά το τριήμερο αναμένεται να επισκεφθεί το 1ο Κινεζικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που αρχίζει σήμερα στο παλιό λιμάνι Λεμεσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ