Τετρακομματική «βουλή» σε περίπτωση «εκλογών» σύμφωνα με έρευνα στα κατεχόμενα

Τετρακομματική «βουλή» με πρώτο κόμμα το κόμμα Εθνικής Ενότητας προκύπτει σε περίπτωση «βουλευτικών εκλογών» την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με την τρίμηνη έρευνα του κέντρου εργασιών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS).


Το ΚΕΕ (UBP) εμφανίζεται πρώτο με ποσοστό 34.05%, ακολουθούν το κόμμα του Λαού (HP) με 25.86%, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP) με 23.28», το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) με 9.92%, το Δημοκρατικό κόμμα (DP) με 4.31% και ποσοστό 3% πάει σε άλλα κόμματα.

Πριν την αναγωγή τα ποσοστά το κομμάτων ήταν UBP 18,5%, HP 14,5%, CTP 12,65% και TDP 5,39%. Το DP του Σερντάρ Ντενκτάς εμφανίζεται με ποσοστό 2,34% και να μην εισέρχεται αρχικά στη «βουλή», με όριο εισδοχής το 5%, αλλά με την αναγωγή των ψήφων να το κατορθώνει. Γενικά, παρατηρείται μια μικρή πτώση στο ποσοστό του κόμματος Εθνικής Ενότητας και αύξηση του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Τα κόμμα Νέα Κύπρος, Ενωμένη Κύπρος, Κοινοτικής Απελευθέρωσης και Σοσιαλιστικό, συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 0,5-1%.

Για τους συμμετέχοντες στην έρευνα το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η οικονομία, όπως έδειξε και η προηγούμενη έκθεση του Κέντρου. Σύμφωνα με την διευθύντρια του CMIRS, Μινέ Γιουτζέλ το 40% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ενώ μόνο το 15% δήλωσε ότι περνά οικονομικά άνετα. Το 69.8% πιστεύει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κατάσταση στη «χώρα» είναι προς το χειρότερο.

Οι Τ/κ «θέλουν λύση» με ποσοστό 67,4%, είπε η κ. Γιουτζέλ προσθέτοντας ότι ποσοστό 32% «δεν θέλει πολύ την λύση» ή «δεν θέλει καθόλου λύση». Ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει πέσει χωρίς να δίδει ποσοστά.

Πηγή: ΚΥΠΕ