Υπ. Μεταφορών: “Ατυχείς” οι δηλώσεις του ΓΓ ΑΚΕΛ για το Λιμάνι Λεμεσού

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κύπρου σε “ξεπούλημα” του Λιμένα Λεμεσού και σε έσοδα που δεν θα ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ “είναι ατυχείς, γεγονός το οποίο καταδεικνύεται άλλωστε, από τους αριθμούς”, αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το Υπουργείο Μεταφορών, αναφέρει ότι “τα αναμενόμενα έσοδα από την εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού, όπως παρουσιάστηκαν στη Βουλή, είναι της τάξης του 1,8 δις και όχι 2.5 δις, όπως λανθασμένα δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ” .

Προσθέτει ότι “τα αναμενόμενα έσοδα ενδέχεται να φθάσουν τα 2 δις, εάν σε αυτά προστεθούν 140 εκατομμύρια ευρώ από αναμενόμενες επενδύσεις, καθώς και φόροι συνολικού ύψους 60 εκατομμύρια ευρώ”.

 

Επίσης, “τα έσοδα για το κράτος, για τους 12 πρώτους μήνες της λειτουργίας του Λιμένα υπό το νέο καθεστώς, θα ξεπεράσουν τα 36 εκατομμύρια ευρώ αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα 20-22 εκατομμύρια που εισέπραττε το κράτος κάτω από το προηγούμενο καθεστώς”.

 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Συγκοινωνιών, “στο εν λόγω ποσό, δεν περιλαμβάνονται επενδύσεις της τάξης των 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ από τις διαχειρίστριες εταιρείες για το 2017 ενώ ανάλογο θα είναι και το ποσό των επενδύσεων για το 2018”.

 

Σημειώνει πως “παρά την ισοπεδωτική κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση κατά τις πρώτες μέρες της ανάληψης των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού από τους στρατηγικούς επενδυτές, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, και τα οποία ήταν εν πολλοίς φυσιολογικά, ξεπεράστηκαν εντός ενός μηνός”.

 

Πέραν τούτου, συνεχίζει το Υπουργείο Μεταφορών, “έξι μήνες μετά την ανάληψη της διαχείρισης του Λιμένα από τους στρατηγικούς επενδυτές, ο χρόνος εξυπηρέτησης των φορτηγών έχει φθάσει στα 15 λεπτά, σε σχέση με τη 1-1.5 ώρα που ίσχυε κάτω από το προηγούμενο καθεστώς”.

 

Σημαντική βελτίωση παρατηρείται, τέλος, και σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των πλοίων, “η οποία γίνεται εντός 24ωρου, ενώ προηγουμένως ο χρόνος που χρειαζόταν ήταν τουλάχιστον, διπλάσιος”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

Πηγή: ΚΥΠΕ