Παρέμβαση βουλευτή Λουκαΐδη στην Ολομέλεια ΚΣΣΕ για σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΣτΕ

Με τον τερματισμό της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μεταναστευτικό θα πρέπει να ασχοληθεί η 4η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), όπως επεσήμανε κατά τις χθεσινές απογευματινές εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Εκφράζοντας την υποστήριξη της Ομάδας της Αριστεράς για τη σύγκληση 4ης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, ότι η πραγματοποίησή της θα δώσει νέα ώθηση στην αποστολή του Οργανισμού ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μια τέτοια Σύνοδος, πρόσθεσε, μπορεί να συμβάλει τόσο στην πανευρωπαϊκή ενότητα και τη δημοκρατική ασφάλεια στο χώρο του ΣτΕ όσο και στην υπεράσπιση του κεκτημένου του Οργανισμού σε σχέση με την 65χρονη επιτυχή διακυβερνητική συνεργασία.

Μια τέτοια Σύνοδος, υπέδειξε, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ασχοληθεί με τον τερματισμό της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα στην επίλυση συγκρούσεων και διενέξεων ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς, υποστήριξε, πριν οδηγηθούμε στην 4η Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

Κατά τη Σύνοδο θα πρέπει επίσης, είπε, να επαναβεβαιωθεί στην πράξη, η αρχή ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πράγματι οικουμενικά, αλληλένδετα και αδιαίρετα. Την ώρα που αναμφίβολα το ΣτΕ και το μεγαλύτερο του επίτευγμα, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελούν ίσως το πιο εξελιγμένο σύστημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης(ΕΚΧ), επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης δεν έχει συναντήσει την ίδια αποδοχή και απήχηση. Τα κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά δικαιώματα είναι εξίσου δικαιώματα, όπως και τα αστικά δικαιώματα του πολίτη. Συνεπώς, είναι επάναγκες, υπογράμμισε, όπως όλα τα κράτη μέλη προσχωρήσουν στον ΕΚΧ και όπως, ταυτόχρονα, ενισχυθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης και αξιοποίησης του ως του θεμέλιου για τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που επιδιώκει να διαμορφώσει η ΕΕ.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε ότι μια τέτοια Σύνοδος θα πρέπει να δώσει μια συλλογική και συνολική απάντηση στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων που αναζητούν καλύτερη ζωή και καταφύγιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε χαρακτηριστικά, να αποδεχόμαστε την οικοδόμηση της «Ευρώπης-φρούριο» που στο κατώφλι της χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Το ΣτΕ πρέπει να δράσει με ενιαίο τρόπο, ανέφερε, με αποτελεσματικές πολιτικές και μέτρα που να θεμελιωθούν στην αλληλεγγύη, στην ανθρώπινη μεταχείριση, στο διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στο άσυλο, με κατοχύρωση νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες.

Τέλος, ο κ. Λουκαΐδης επανέλαβε, την τεράστια συμβολή του Οργανισμού ως μοναδικού πανευρωπαϊκού φόρουμ διαλόγου για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη συνεργασία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπροστά στην προοπτική της 4ης Συνόδου, η ΚΣΣΕ, είπε καταλήγοντας, θα πρέπει να διαφυλάξει το κεκτημένο του ΣτΕ και να επενδύσει στην προοπτική του.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ