Ενισχύονται οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας-Πακιστάν

Η κατάργηση των θεωρήσεων σε διπλωματικά, υπηρεσιακά και επίσημα διαβατήρια έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά 
Το καλοκαίρι, μία διπλωματική είδηση πέρασε στα «ψιλά», αλλά φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγάλη σημασία, καθ/ώς για πρώτη φορά το Πακιστάν αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία με τον πιο επίσημο τρόπο, καταργώντας τις θεωρήσεις σε διπλωματικά, υπηρεσιακά και επίσημα διαβατήρια.

Το Πακιστάν, μία από τις μεγαλύτερες ισλαμικές δημοκρατίες στον κόσμο, πάντοτε τηρούσε και τηρεί φιλο-τουρκική στάση, με τον Ραούφ Ντενκτάς μάλιστα να έχει δηλώσει ότι το Πακιστάν ήταν έτοιμο να αναγνωρίσει επίσημα το ψευδοκράτος, αλλά υποχώρησε μπροστά στην πίεση των άλλων χωρών των Ηνωμένων Εθνών.

Από το καλοκαίρι, όμως, φαίνεται ότι κάτι άλλαξε στη στάση του Πακιστάν, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία με τις συνδυασμένες ενέργειες και τις έντονες προσπάθειες των διπλωματών, όπως του Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ και του επίτιμου πρόξενου του Πακιστάν στην Κύπρο, κ. Φάνου Θ. Φιλίππου, κατάφερε να φέρει εις πέρας την συμφωνία κατάργησης των θεωρήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, προσβλέποντας σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία και καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το Πακιστάν έχει ηγετικό ρόλο στον Οργανισμό Ισλαμικών Συνδιασκέψεων, όπου το ψευδοκράτος συμμετέχει ως παρατηρητής μετά από τις πιέσεις της Τουρκίας, και ως εκ τούτου τέτοιες κινήσεις αποκτούν ξεχωριστή σημασία.