Το «κούρεμα καταθέσεων» εξακολουθεί να βαραίνει το Νίκο Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάγγειλε σήμερα Σάββατο την υποψηφιότητά του και αρχίζει την προεκλογική «μάχη» με το Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Σταύρο Μαλά και τον Γιώργο Λιλλήκα

Της Αλεξίας Καφετζή

Η παρουσία του Μιχάλη Χατζηγιάννη σε συνεδρία του ΣΥΚΑΛΑ και η αποστασιοποίηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Νίκος Αναστασιάδης

Μετά την ανακοίνωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνου Χριστοφίδη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές και με την επικείμενη αναγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αύριο Σάββατο, το τοπίο ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2018 ξεκαθαρίζει με βασικούς υποψήφιους τον νυν ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη που στηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το Νικόλα Παπαδόπουλο που στηρίζεται από τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου», τον Σταύρο Μαλά που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και τον Γιώργο Λιλλήκα από την Συμμαχία Πολιτών.

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη για τον β’ γύρο θα είναι ανάμεσα στον Μαλά και τον Παπαδόπουλο με το Νίκο Αναστασιάδη να είναι σίγουρος για την δεύτερη Κυριακή, ενώ ο Στ. Μαλάς που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τα ποσοστά του και δείχνει να συσπειρώνει σιγά σιγά το ΑΚΕΛ.

Τα όσα συνέβησαν, όμως, την εβδομάδα που μας πέρασε, ειδικά με την παρουσία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, του δημοφιλούς τραγουδιστή, στην συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής δείχνουν ποιο θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για να παραμείνει πρόεδρος για δεύτερη πενταετία. Το θέμα της αξιοπιστίας του κ. Αναστασιάδη είναι αυτό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών όσο και την δεύτερη Κυριακή, όταν θα έχουν απομείνει δύο υποψήφιοι.

Η «ατάκα» του Χατζηγιάννη που έγινε viral

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είπε στην συνέντευξη Τύπου μία ατάκα για το «κούρεμα» καταθέσεων που διαδόθηκε πιο γρήγορα και από τις μεγαλύτερες του επιτυχίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς χαρακτήρισε το «κούρεμα» ως ένα «μαζικό έγκλημα που αφαίρεσε από εμάς και τα παιδιά μας τίμιες και φορολογημένες αποταμιεύσεις».

Τα λόγια του δημοφιλούς τραγουδιστή απόκτησαν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν ο κόσμος άρχισε να θυμάται την παρουσία του Μιχάλη Χατζηγιάννη στις προεκλογικές εκδηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη το 2013, όταν ο Λεμεσιανός τραγουδιστής στήριξε όσο λίγοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επανέφερε ένα θέμα που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στην υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς το βίντεο των

δηλώσεών του περί «δεσμεύομαι» για το «κούρεμα» των καταθέσεων διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, είναι εύκολο να το βρει ο οποιοσδήποτε και θα μπορούσε να αποτελέσει μία στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία όπως το «no new taxes» του George Bush στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 1992, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους και λίγο μετά αναγκάστηκε να πράξει ακριβώς το αντίθετο. Ο τότε υποψήφιος Μπιλ Κλίντον εκμεταλλεύτηκε με κάθε τρόπο αυτό το στιγμιότυπο και θεωρήθηκε ως ένας από τους βασικούς λόγους που έχασε τις εκλογές ο Μπους.

It’s the economy, stupid

«Είναι η οικονομία, ανόητε», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον το 1992 και κάτι που έχει αποδειχτεί ως αξίωμα τα τελευταία 30 χρόνια σε εκλογές. Η πορεία της κυπριακής οικονομίας επί της προεδρίας Αναστασιάδη είναι το κύριο επιχείρημα υπέρ της επανεκλογής του και η παροχολογία στην οποία προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες έγινε δυνατή μόνο και μόνο γιατί είχε το περιθώριο να «μοιράσει» έργα και εκατομμύρια στις επαρχίες και τους δήμους.

Στο Κυπριακό, όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται επιθέσεις τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσπαθεί να του «χρεώσει» υποχωρήσεις, αλλά η πιο αποτελεσματική κριτική έρχεται από τα αριστερά, όπου ο Σταύρος Μαλάς προσπαθεί να προσεγγίσει όλες τις οργανώσεις και όσους έχουν ταχθεί υπέρ της λύσης και νιώθουν «προδομένοι» από την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα και την στάση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας όταν βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία.

Στους επόμενους μήνες είναι ξεκάθαρο ότι θα δούμε την προσπάθεια όλων των υποψηφίων να τονίσουν και να αναδείξουν τα προβλήματα αξιοπιστίας του Νίκου Αναστασιάδη, είτε στο Κυπριακό είτε στο θέμα του κουρέματος καταθέσεων, προκειμένου να καταφέρουν όχι μόνο να μπουν στο δεύτερο γύρο αλλά και να τον κερδίσουν. Όπως τραγούδησε κι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σε μία από τις πρώτες του επιτυχίες, «οι τίτλοι του τέλους θα γράψουν το θέμα».