«Κράτος εν κράτει» η ΟΠΑΠ Κύπρου

Η δημόσια δήλωση-καταγγελία του Γ. Περδίκη για τα πρωτοφανή συμβάντα στην Επιτροπή Ελέγχου πέρασε χωρίς… απάντηση από την κυβέρνηση ή το δικηγορικό γραφείο Λ. Παπαφιλίππου & Σία

Της Αλεξίας Καφετζή

Το «κράτος εν κράτει» της ΟΠΑΠ Κύπρου με την βοήθεια και του πανίσχυρου δικηγορικού γραφείου του Λουκή Παπαφιλίππου και Σία, του νομικού εκπρόσωπου του ιδιωτικού οργανισμού, συνεχίστηκε για μία ακόμη εβδομάδα χωρίς τοποθέτηση είτε από την κυβέρνηση, είτε από τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η «24» ήταν το μοναδικό Μέσο που δημοσίευσε την επίσημη, γραπτή δήλωση του Γιώργου Περδίκη, προέδρου των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, για τα όσα πρωτόγνωρα έγιναν στην Επιτροπή, όταν υπό τις… εντολές του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τον ΟΠΑΠ Κύπρου αναβλήθηκε η συζήτηση θέματος που είχε τεθεί στην ατζέντα της Επιτροπής.

Η σιωπή που συνάντησε ο κ. Περδίκης στα όσα πολύ σοβαρά κατήγγειλε συνεχίστηκε για μία ακόμη εβδομάδα, αφού φαίνεται ότι τα περισσότερα κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ υπολογίζουν περισσότερο την οικονομική και πολιτική ισχύ του ΟΠΑΠ Κύπρου παρά τις φοβερές καταγγελίες του κ. Περδίκη.

Η «24» είχε φέρει στο φως τον τρόπο με τον οποίο η ΟΠΑΠ Κύπρου διαχειρίζεται τα διαφημιστικά κονδύλια που διαθέτει (για τα οποία κονδύλια δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν δέχεται τον έλεγχο από την Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας) και πως μέσα σε μια μέρα ο ΟΠΑΠ Κύπρου «έκοψε» κάθε διαφήμιση στο Balla.com.cy, ένα από τα κορυφαία αθλητικά sites της Κύπρου, λόγω των αποκαλυπτικών ρεπορτάζ της εφημερίδας «24». Εξάλλου, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αφού και στην Ελλάδα η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, με συνεχείς καταγγελίες από ΜΜΕ που δεν «υποστηρίζουν» τον ιδιωτικό οργανισμό για «μείωση» του διαφημιστικού μπάτζετ, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Στην δήλωσή του ο κ. Περδίκης την προηγούμενη εβδομάδα έκανε αναφορά σε «νοσηρό κατεστημένο» και είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το χέρι του νοσηρού κατεστημένου έκανε πάλι το θαύμα του. Δεν ξέρω αν στο παρελθόν αυτή η Βουλή έχει αναβάλει συνεδρίαση θέματος, επειδή το ζήτησε κάποιο δικηγορικό γραφείο. Αυτό συνεβη πριν λίγο στην Επιτροπή Ελέγχου, όπου με εισήγηση του ΔΗΣΥ -κατ’ απαίτηση μεγάλου δικηγορικού γραφείου- αναβλήθηκε η απογευματινή συνεδρίαση που είχε καθοριστεί για να εξετάσει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τον ΟΠΑΠ».

Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι δεν δόθηκε ποτέ γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, από τον Γενικό Εισαγγελέα ή από οποιονδήποτε απλό νομικό για το αν πρέπει να αναβληθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αργήσει ήδη ένα χρόνο! «Επειδή υπάρχει σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα, μετά από εντολή του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, αποφάνθηκε το γραφείο του μεγαλοδικηγόρου, ότι πρέπει να επέμβει και να σταματήσει η εξέταση του θέματος στη Βουλή. Η Βουλή χωρίς να ρωτήσει τον γενικό Εισαγγελέα, ή οποιονδήποτε νομικό, επειδή υπήρξε μια συγκυριακή πλειοψηφία στην Επιτροπή, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίασης. Απαράδεκτες και πρωτοφανείς πρακτικές, το να μπορεί ένα δικηγόρος, όποιος και αν είναι, να επεμβαίνει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακόμα και για θέματα που δεν αφορούν το δικαστήριο, ή την υπόθεση με την οποία ο ίδιος ασχολείται. Φαίνεται όμως πως κάποια δικηγορικά γραφεία είναι συγκοινωνούντα δοχεία με αυτούς που είναι στην εξουσία, αν δεν είναι και οι ίδιοι εξουσία, ή μέρος της εξουσίας».

Οι Προεδρικές Εκλογές πλησιάζουν και το θέμα του ΟΠΑΠ συνεχίζει να κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς το κράτος χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από ένα παράνομο ιδιωτικό μονοπώλιο, το οποίο συνεχίζει να είναι σε ισχύ παρόλο που η ΟΠΑΠ Κύπρου συνεχίζει να αρνείται τον έλεγχο των βιβλίων της από την αρμόδια Αρχή του κράτους, τη Γενική Λογίστρια και παρόλο που η Κυπριακή Αστυνομία δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον έλεγχό της λόγω των νομικών ενεργειών της ΟΠΑΠ Κύπρου.

Δεν μπορεί παρά ένα τόσο μεγάλο θέμα, με τόσα πολλά χρήματα του Κύπριου πολίτη να διακυβεύονται από διαφυγόντα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ένα θέμα που αφορά μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν ακόμη μεγαλύτερα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή του κρατικού λαχείου, να αποτελέσει θέμα συζήτησης και ερωτήσεων και για όσους θα διεκδικήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές του Φεβρουαρίου.