Νέα Ομάδα με το όνομα «Φίλοι της Κύπρου» από το κόμμα των Εργατικών στο Λονδίνο

Εικοσιπέντε Βρετανοί βουλευτές και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μαζί με τους «Φίλους της Κύπρου» υψώνουν τη φωνή τους για το Κυπριακό

Της Γιώτας Δημητρίου

Στις 17 Οκτωβρίου ημέρα Τρίτη, στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 57 χρόνια της ανεξαρτησίας της Κύπρου μέσα από την οποία θα γίνει και παρουσίαση, αλλά και ανακοίνωση της νέας ομάδας του Εργατικού Κόμματος με το όνομα «Φίλοι της Κύπρου».  Πρόκειται για μια νέα ομάδα μέσα στο κόμμα των Εργατικών που σκοπό έχει να προωθήσει και να δράσει για το Κυπριακό.

Την εκδήλωση που θα τιμήσουν με τη παρουσία τους εικοσιπέντε (25) Βρετανοί Βουλευτές, διοργανώνει το κόμμα των Εργατικών και συγκεκριμένα η ομάδα των Εργατικών «Friends of Cyprus» («Φίλοι της Κύπρου») με επικεφαλή της ομάδας την Βουλευτή Kate Osamor και Πρόεδρο τον Δρ Βασίλη Μαύρο. (Πρόεδρο του Συνδέσμου Famagusta Association με έντονη δραστηριότητα και έργο στο Λονδίνο).

Πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση που σκοπό έχει να επαναφέρει ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το Κυπριακό και να ζητήσει την στήριξη και δράση των Βρετανών πολιτικών στο θέμα της Κύπρου. Ίσως να μην είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση στη Παροικία του Λονδίνου που αφορά το Κυπριακό αφού μετά από 43 χρόνια προσφυγιάς ο Βρετανός ηγέτης της αντιπολίτευσης και 25 Βρετανοί Βουλευτές θα συναντηθούν με παράγοντες και κόσμο της Κυπριακής Παροικίας του Λονδίνου για να μιλήσουν τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού που καταπατούνται εδώ και δεκαετίες.

Δρ Βασίλης Μαύρος: «Ευχόμαστε τα ΜΜΕ στη Κύπρο να καλύψουν και να προβάλουν τη σημαντική για την Κύπρο αυτή εκδήλωση»
Σε δηλώσεις του στην «24» ο Δρ Βασίλης Μαύρος είπε πως «για το κόσμο εδώ στο Λονδίνο δεν είναι έκπληξη η δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας καθότι είναι γνωστή η δράση των Εργατικών για το Κυπριακό και η βοήθεια τους προς την ίδια την κυπριακή παροικία, παραδείγματος χάριν ήταν και εξαιτίας των προσπαθειών του ίδιου του Jeremy Corbyn η δημιουργία του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου στην περιοχή του Wood Green, όταν ακόμα τότε ο Jeremy ήταν δημοτικός σύμβουλος της περιοχής. Να αναφέρουμε ότι ο κύριος Corbyn ήταν ο μοναδικός υποψήφιος Πρωθυπουργός της Βρετανίας ο οποίος συμπεριέλαβε το κυπριακό στο προεκλογικό του Πρόγραμμα. Θέλω να τονίσω και να βγει προς τα έξω και στους συμπατριώτες μας στη Κύπρο πως στους αγώνες που κάνουμε εδώ και χρόνια για τη Κύπρο μας, ως Κύπριοι της παροικίας του Λονδίνου, έχουμε δίπλα μας πάντα το κόμμα των εργατικών. Με δράση και όχι μόνο λόγια.
Η δημιουργία της ομάδας «Φίλοι της Κύπρου» θα ανακοινωθεί επίσημα στις 17 Οκτωβρίου στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Κεντρικό Λονδίνο και θα αποτελεί την αρχή μιας ακόμα πιο έντονης δράσης για τη Κύπρο μας εντός και εκτός Βρετανικής Βουλής.
Ευχόμαστε τα κυπριακά ΜΜΕ και ιδιαίτερα το κρατικό μας κανάλι, το ΡΙΚ, να καλύψουν και να προβάλουν την εκδήλωση και τη σημασία της διοργάνωσης της εκδήλωσης17ης Οκτωβρίου στο Λονδίνο, αλλά και τη σημασία της δημιουργίας της ομάδας «Φίλοι της Κύπρου» εντός ενός Βρετανικού κόμματος. Παρόντες στην εκδήλωση θα βρίσκονται πέραν  των 25 Βρετανών Βουλευτών».

Ο Δρ Βασίλης Μαύρος

Η ανακοίνωση της ομάδας:
Η ομάδα «Φίλοι της Κύπρου του Εργατικού Κόμματος» σας προσκαλεί στην πρώτη της επίσημη συνάντηση, κατά την οποία θα παρουσιαστεί επίσημα η ομάδα στην Κυπριακή Κοινότητα καθώς παράλληλα θα τιμηθεί και η μέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn θα απευθύνει χαιρετισμό καθώς και 25 ακόμα βουλευτές του Εργατικού Κόμματος χορηγοί της εκδήλωσης την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 6:30 μ.μ με 9:00 μμ στο Grand Committee Room, του Βρετανικού Κοινοβουλίου, House of Commons, London SW1A 0AA

Δηλώσεις του Πρέσβη κ. Ευρυβιάδη στην «24»
Σε δηλώσεις του στην «24» ο Πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο κύριος Ευριπίδης Ευρυβιάδη μας είπε: «Είναι βασική στρατηγική της Ύπατης Αρμοστείας να δημιουργεί φίλους της Κύπρου, αλλά και να τους στηρίζει όπου υπάρχουν, αυτό θα κάνουμε και με το κόμμα των Εργατικών στις 17 Οκτωβρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με το κόμμα των Συντηρητικών, όπου πρόσφατα διοργάνωσαν μια σημαντική εκδήλωση με φίλους της Κύπρου, με παρόντες τον Υπουργό Εξωτερικών κύριο Boris Johnson, κ.α. Θα ήθελα να τονίσω ότι διαχρονικά ο Jeremy Corbyn είναι ένας πολύ καλός φίλος και υποστηρικτής της Κύπρου και του λαού της
Στις 17 Οκτωβρίου στην εκδήλωση «Φίλοι της Κύπρου» των Εργατικών θα είμαι παρόν. Την ίδια μέρα, το πρωί, θα τιμήσουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου μας με δέηση στο  Αββαείο του Ουέστμινστερ».

Ο πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Τζακ Στρο σε κείμενο του στη Βρετανική εφημερίδα «Independent» υποστήριξε ότι «μόνο η διχοτόμηση μπορεί να αποτελέσει λύση του Κυπριακού». Τότε ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους (η «24» είχε φιλοξενήσει πριν ένα μήνα αποκλειστική του συνέντευξη) του απάντησε δημόσια ότι: «το άρθρο προδίδει ανεπαρκή γνώση των καταστάσεων και ότι η άποψη του Στρο ο οποίος υπήρξε πρώην Υπουργός Εξωτερικών επί Εργατικών δεν αντιπροσωπεύει τη θέση του κόμματος».
«Δεσμευθήκαμε στο προεκλογικό μας μανιφέστο να παρέχουμε την ισχυρή στήριξή μας σε εκείνες τις χώρες που ήδη εργάζονται για να τερματίσουν δεκαετίες διαίρεσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου»
«Ο ηγέτης του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν είναι εδώ και χρόνια φίλος της Κύπρου και η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι κάνει εξαιρετική δουλειά ως προς την υποστήριξη της ειρήνης στην Κύπρο».
«Θα έπρεπε όλοι να εργαζόμαστε για μια ενοποιημένη Κύπρο με ισότιμο σεβασμό και υπόληψη για τα δικαιώματα όλων των πολιτών μίας ενωμένης Κύπρου».

O αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn