ΓΓ ΑΚΕΛ: Να αφεθούν στο περιθώριο οι πειραματισμοί και να επικεντρωθούμε στην ανάγκη λύσης

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε οι πάντες ότι θα πρέπει να αφεθούν οι πειραματισμοί στο περιθώριο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και να σκεφτούμε τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές, και όχι τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες μπορεί να έχει ο καθένας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρος Κυπριανού ύστερα από επίσκεψή του σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

“Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο κ. Αναστασιάδης έτσι λειτούργησε και επίσης να πω ότι εάν υιοθετήσουμε απόψεις οι οποίες διατυπώνονται είτε από τον κ. Παπαδόπουλο είτε από τον κ. Λιλλήκα το μόνο που θα πετύχουμε είναι να διευκολύνουμε την Τουρκία να προωθήσει τους δικούς της σχεδιασμούς”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως “είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση που κάνει ο ΓΓ στην έκθεση του, τον οποίο όλοι ως εχθές χαρακτηρίζαμε ως σοφό, έμπειρο, ικανό, αντικειμενικό, έναν ΓΓ ο οποίος βασίζαμε πάνω του πολλές ελπίδες για να μας βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Στο Κραν Μοντανά μας βοήθησε ο ΓΓ, με τις θέσεις που διατύπωσε στα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και σε άλλα κεφάλαια. Καθόρισε ένα πλαίσιο το οποίο θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε”, ανέφερε.

“Από τη μία δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και από την άλλη βέβαια δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναδείξουμε ούτε την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Με αποτέλεσμα ο ΓΓ να κάνει αναφορά για χάσιμο ιστορικής σημασίας, να λέει ότι αυτό ευθύνεται στο ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πολιτική βούληση από τους δύο ηγέτες και ουσιαστικά να αθωώνει την Τουρκία με το άρθρο 18, στο οποίο λέει ότι προσήλθε η Τουρκία και οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις εκεί με την διάθεση να συμβάλουν έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία στα μείζονα ζητήματα”, είπε ο κ. Κυπριανού .

Πρόσθεσε πως “το χειρότερο από όλα είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε επί του εδάφους. Η απαράδεκτη πολιτική που προωθείται από την Τουρκία αλλά και το λεγόμενο πρωθυπουργό στα κατεχόμενα είναι τέτοια που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην όλη διαδικασία όταν και εφόσον έρθει η ώρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων”.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτή “θέλει να αναδείξει τη σημασία που αποδίδουμε ως κόμμα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Θεωρώ ότι η κάθε πολιτεία κρίνεται από το πόση σημασία δίνει στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας και έτσι θα πρέπει να κριθεί ο κάθε ένας από εμάς. Διαχρονικά ως ΑΚΕΛ στηρίζαμε τον τομέα της Υγείας, είχαμε ασκήσει έντονη κριτική στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις δαπάνες για τον τομέα της Υγείας με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ”, ανέφερε.

“Έχουμε εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, αλλά πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι αν δεν αυτονομηθούν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, τα νοσοκομεία δηλαδή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Και για να αυτονομηθούν τα Νοσοκομεία θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα όταν θα έρθει η στιγμή”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ΓεΣΥ ή να γίνει αυτονόμηση των νοσοκομείων δίχως να παραχωρηθούν λεφτά. “Όλα αυτά είναι απαραίτητα, πρέπει να γίνουν άμεσα, διαφορετικά φοβούμαι ότι όταν θα έρθει ώρα να υπάρξει αυτονόμηση δεν θα έχουμε ούτε γιατρούς, ενδεχομένως βέβαια ούτε και νοσοκόμους παρόλο που είναι καλύτερες οι συνθήκες σε ότι αφορά τους νοσοκόμους, αλλά δεν δίνονται τα λεφτά για να εργοδοτηθεί ο απαραίτητος αριθμός. Γίνονται νέες πτέρυγες, υπάρχουν πολλές ανάγκες και δυστυχώς ανταπόκριση καμία από τη πλευρά του κράτους”, κατέληξε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ