Τι λένε τελικά οι δημοσκοπήσεις;

Όπως και σε κάθε εκλογική μάχη οι δημοσκοπήσεις έχουν την τιμητική τους. Μετρήσεις της κοινής γνώμης πάνε και έρχονται. Σε μερικές περιπτώσεις με πολύ διαφορετικά αποτελέσματα κάτι το οποίο προκαλεί και σύγχυση σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που δεν ασχολείται σε βάθος με τις μετρήσεις.

Της Αλεξίας Καφετζή

Παρόλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα λένε όλες περίπου τα ίδια πράγματα.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα κλασσικά…

Τι είναι οι δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Η άποψη ενός δείγματος της κοινωνίας. Δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που παρακολουθεί σαν θεατής και περιμένει να τοποθετηθεί. Το 2007 ο Χριστόφιας ξεκίνησε εννέα μονάδες πίσω από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τελικά ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγηκε πρόεδρος και ο Τάσσος Παπαδόπουλος έμεινε εκτός δεύτερου γύρου. Το 1993 όλοι ήταν σίγουροι ότι θα εκλεγεί ο Γιώργος Βασιλείου. Αυτό έδειχναν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις. Τελικά ο Βασιλείου έχασε. Τόσους μήνες πριν τις εκλογές δεν είναι δυνατό οι δημοσκοπήσεις να ερμηνεύονται σαν εκλογικό αποτέλεσμα. Πολλά θα αλλάξουν ως τις 28 του Γενάρη.
Υπάρχουν όμως ξεκάθαρες ενδείξεις.

Ο Αναστασιάδης θα είναι στο δεύτερο γύρο

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι στο δεύτερο γύρο. Όλες οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστά πέριξ του 30%. Είναι αδύνατο με τέτοιο ποσοστό να χάσει το εισιτήριο του δεύτερου γύρου. Τώρα οι εκτιμήσεις ποικίλουν για το που τελικά θα καταλήξει. Σίγουρα θα έχει πολύ δύσκολο έργο και δεν πρόκειται ούτε καν να πλησιάσει το ποσοστό που πήρε το 2013 τον πρώτο γύρο. Αν κάτι δεν αλλάξει ριζικά, το πιο σίγουρο είναι ότι το ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη είναι πιο πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 30-35%.

Το μεγάλο ντέρμπυ για το δεύτερο εισιτήριο

Από τη δημοσκόπηση της Noverna (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης) που δείχνει Μαλά και Νικόλα στο ίδιο ποσοστό, μέχρι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το Νικόλα Παπαδόπουλο αυτή τη στιγμή να προηγείται, είναι αλήθεια ότι προμηνύεται μεγάλο ντέρμπυ για τη δεύτερη θέση. Ο Σταύρος Μαλάς τώρα ουσιαστικά ξεκινά. Το ίδιο και η προσπάθεια του ΑΚΕΛ και άλλων δυνάμεων που τον στηρίζουν. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά από 6 μήνες εκστρατεία απέτυχε να αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Εδώ όλα παίζονται. Το ντέρμπυ αναμένεται σκληρό και με τακτική από τους δύο αντιπάλους. Παρά τη μεταξύ τους αντιπαλότητα, ο ένας βλέπει στο πρόσωπο του άλλου τον υποστηρικτή που χρειάζεται για να κερδίζει την προεδρία στο δεύτερο γύρο με δεδομένη την «έχθρα» με το στρατόπεδο Αναστασιάδη. Με δεδομένο λοιπόν ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν πρόκειται για διαφορετικούς λόγους να ψηφίσουν Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο, δεν θέλουν να γκρεμίσουν γέφυρες μεταξύ τους.

Εκτός ο Λιλλήκας

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Γιώργος Λιλλήκας λαμβάνει ένα ποσοστό γύρω στο 5%. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει κρυμμένη ψήφο. Ωραία. Όση και εάν είναι αυτή η ψήφος λογικά είναι απίθανο να φτάσει στο 25-30% που χρειάζεται για να είναι στο δεύτερο γύρο. Με αυτά τα δεδομένα ο Γιώργος Λιλλήκας περισσότερο πρέπει να επικεντρωθεί στο τι θα κάνει για το δεύτερο γύρο.

Οι μικροί για την τιμή των όπλων

Έχοντας ο Πρύτανης αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος το μόνο ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει το ΕΛΑΜ. Όποια και εάν είναι η απόφαση αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αφού αναμένεται να στερήσει ποσοστά τον πρώτο γύρο κυρίως από το Νίκο Αναστασιάδη αλλά και από το Νικόλα Παπαδόπουλο.

Συμπέρασμα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση της κοινωνίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, θα είναι στο δεύτερο γύρο. Εκεί θα αντιμετωπίσει είτε ένα κεντροαριστερό ή ένα κεντροδεξιό υποψήφιο. Ή Μαλά ή Νικόλα. Ο Λιλλήκας θα περιοριστεί σε ρόλο κλειδί για το δεύτερο γύρο, αφού με ποσοστά πέριξ του 5% δεν περνά με τίποτα στο δεύτερο γύρο. Ρόλος κλειδί και για το ΕΛΑΜ. Τόσο για τον πρώτο όσο και για το δεύτερο γύρο. Παρά λοιπόν τις διαφορές στις δημοσκοπήσεις, όλες λένε πάνω- κάτω τα ίδια πράγματα…