Το Υπ. Παιδείας προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού «έχει στις βασικές του προτεραιότητες την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι «στα αναλυτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης κατέχουν σημαντική θέση θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη».


Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της διαδραστικής ψηφιακής έκθεσης πολυμέσων, με τίτλο «Ο Πλανήτης σε χρειάζεται! Ζήσε στο 2050», η οποία διοργανώνεται από την Lionact International, ο κ. Καδής είπε ότι «σε αυτή την πρωτοπόρα έκθεση – η οποία σχεδιάστηκε από το Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Λονδίνου και έτυχε θερμής ανταπόκρισης σε όσες χώρες παρουσιάστηκε, με περισσότερους από 1,5 εκατ. επισκέπτες μέχρι στιγμής – το κοινό θα έχει την ευκαιρία να προβληματιστεί για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και της σύγχρονης ζωής στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, καθώς και για τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε».

«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει μελετήσει και έχει τεκμηριώσει πλήρως τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, ο περιορισμός των υδάτινων πόρων κ.ά. απασχολούν ήδη τις ηγεσίες των κρατών, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται παγκόσμια πολλά συνέδρια και δραστηριότητες για ευαισθητοποίηση και λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Η κοινωνία των πολιτών οφείλει να είναι καλά ενημερωμένη και σε εγρήγορση, για να μπορεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο καίριο αυτό θέμα που αφορά στο μέλλον και στη σωτηρία του πλανήτη», είπε.

Ανέφερε ότι «μικρή συμβολή σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη αποτελεί και η έκθεση, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα, που δίνει την ευκαιρία ενημέρωσης με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο σε κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως ενδιαφερόντων και μορφωτικού επιπέδου».

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι «μέσα από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης που συνδέονται με την καθημερινότητα του ανθρώπου – όπως το νερό, η τροφή, η μετακίνηση και τα κτίρια – ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τα ενδεχόμενα για το μέλλον του πλανήτη και να προβληματιστεί για τη δική του συμβολή».

Πηγή: ΚΥΠΕ