ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ ευνοούνται… ο Νικόλας καραδοκεί

 

Η τραγελαφική ιστορία, της πρόωρης ανάρτησης στο διαδίκτυο των θεμάτων για τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών, δεν θα μπορούσε να μην πάρει πολιτικές διαστάσεις, ιδίως τώρα, στο χρονικό πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Τελικά .. μόνο για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», οι οποίοι αγωνίζονται να βρουν τον τρόπο να αφυπνίσουν τους απογοητευμένους κύπριους πολίτες-και ίσως, δικαίως είναι αδιάφοροι και απογοητευμένοι – ούτε τρεις μήνες μέχρι τις Προεδρικές.

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Είτε ήταν γκάφα ενός υπαλλήλου, είτε κυβερνητική ανοργανωσιά, ο αντίκτυπος και από το γεγονός αυτό, αναπόφευκτα προσθέτει ακόμα ένα τραύμα -από τα πολλά-στο προφίλ της σημερινής κυβέρνησης. Δεν συνεπάγεται όμως, πως τον Νίκο Αναστασιάδη θα αρχίσει να τον λούζει κρύος ιδρώτας. Ούτε το κούρεμα καταθέσεων, το μνημόνιο, οι παλινωδίες στο κυπριακό, ούτε βεβαίως η αναποτελεσματικότητα σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, του στερούν το δημοσκοπικό προβάδισμα, έναντι των βασικών του αντιπάλων. Μετά το κούρεμα, οι ιδεολογικοί ομοϊδεάτες του στην Ε.Ε -και όχι μόνο αυτοί-τον στήριξαν και δεν τον τιμώρησαν, όπως έπραξαν με την ελληνική περίπτωση και εν πολλοίς, σε αυτό το γεγονός οφείλονται τα θετικά στοιχεία-σε αριθμούς- της κυπριακής οικονομίας.

Την στήριξη-ακόμα και τώρα-του την προσφέρουν απλόχερα, μέχρι και η πρόσφατη συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν ίσως και με τον Πούτιν, είχαν άρωμα προεκλογικό. Ποντάρει αρκετά στη διεθνή του εικόνα, ίσως, γιατί γνωρίζει πως εντός των τειχών θα πρέπει εκτός από τις εξαγγελίες, να παράξει έργο. Ταυτόχρονα, φαίνεται να μην εμπνέουν και να πείθουν ούτε οι βασικοί πολιτικοί του αντίπαλοι. Τρεις πρωταγωνιστές, με τα επιτελεία τους να προσπαθούν να σπάσουν τις συσπειρώσεις, ο ενός του άλλου. Σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε πως δεν έχει υπάρξει προηγούμενο στην εκλογική ιστορία του τόπου, μα είναι και η πρώτη φορά με τους τόσους πολλούς αναποφάσιστους πολίτες.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στηρίζεται στους Οικολόγους στην ΕΔΕΚ στους αποχωρήσαντες από τη Συμμαχία Πολιτών, αποτελεί όμως γρίφο, πόση δύναμη και επιρροή έχουν στους ψηφοφόρους τους. Η ΕΔΕΚ, σε αυτό παραμένει διαχρονικά ο αδύναμος κρίκος του πολιτικού συστήματος. Ο Νικόλας Παπδόπουλος αφήνει εκτός κάδρου του, τους αριστερούς ψηφοφόρους και προσπαθεί να διεμβολίσει την εκλογική επιρροή του ΔΗΣΥ, συνεργαζόμενος με τα πρώην στελέχη του (βλέπε Ελένη Θεοχάρους) προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα, εάν καταφέρει να αποσπάσει τη στήριξη-εκτός αυτής του Χρήστο Ρότσα -και προσωπικοτήτων με δεξιόστροφο κοινωνικό εκτόπισμα. Ωστόσο, το ΔΗΚΟ εξακολουθεί να παραμένει βαθιά διχασμένο και κορυφαία στελέχη του, όπως ο πρώην πρόεδρος του, ο Μάριος Κάρογιαν και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, κινητοποιούνται το τελευταίο διάστημα και αυτή η κινητοποίηση, δεν θα είναι για το καλό της υποψηφιότητας Νικόλα. Άγνωστο παραμένει, εάν η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές του ΕΛΑΜ, με πιο ξεκάθαρες και σκληρές θέσεις στο κυπριακό, δυνητικά θα στερήσουν από τον Νικόλα Παπαδόπουλο ένα μικρό αλλά απόλυτα σημαντικό αριθμό ψήφων , ώστε να μην βρεθεί στον β’ γύρο.

Ο Σταύρος Μαλάς από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, ήταν μακριά από το προσκήνιο των εξελίξεων, όπως ήταν και πριν τις εκλογές του ‘13. Σπάνια αρθρογραφούσε, ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις έκανε και αυτή η στάση πλήττει το προφίλ του, όπως επίσης και η έλλειψη ηγετικών χαρισμάτων και το γεγονός βεβαίως, πως δείχνει να κηδεμονεύεται τόσο έντονα από το ΑΚΕΛ, ωσάν να είναι όργανό του.
Το ΑΚΕΛ ταλανίζεται εξίσου από τις εσωτερικές έριδες και από μια αποστροφή του παραδοσιακού ακροατηρίου του προς τα κοινά, το οποίο αναζητεί μια «αριστερή εναλλακτική» εκτός ΑΚΕΛ. Ο Γιώργος Λιλλήκας δεν μπόρεσε να την προσφέρει το ‘13, δεν φαίνεται να μπορεί να την προσφέρει ούτε τώρα, ο οποίος εξαιτίας της πόλωσης που θα ακολουθήθει, ίσως δει τα ποσοστά του να συμπιέζονται περαιτέρω. Ενώ ο ίδιος αποκλείει τελευταία στιγμή να αποσυρθεί , στηρίζοντας επί παραδείγματι τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή τον Σταύρο Μαλά, τίποτα στην κυπριακή πολιτική ζωή δεν αποκλείεται.

Το κλειδί των εκλογών του πρώτου γύρου, είναι το πόσο επιτυχημένες θα είναι οι “εισβολές” του ενός επιτελείου στο έδαφος του άλλου, ποια κόμματα θα γίνουν ο εύκολος στόχος των πολιτικών αντιπάλων. Εν ολίγοις, οι υποψήφιοι και τα κόμματα που διαθέτουν τους λιγότερο σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους, ο υποψήφιος τους -ίσως- αποκλειστεί από τη συνέχεια.

*Ο Ιάκωβος Γωγάκης είναι Δημοσιογράφος/ Πολιτικός Επιστήμονας και Κριτικός Κινηματογράφου