Η ΕΔΟΝ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

34 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με τη σημαία της ντροπής, να σκεπάζει ακόμη τον Πενταδάκτυλο. Η παράνομη ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», στις 15 Νοεμβρίου του 1983, ήταν το αποκορύφωμα των διχοτομικών ενεργειών που μεθόδευσε η Άγκυρα και η τότε Τ/κ ηγεσία. Με αυτή τους την ενέργεια, έδωσαν συνέχεια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για διαμελισμό της Κύπρου.

Η φετινή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει το Κυπριακό σε ένα πρωτόγνωρο αδιέξοδο των συνομιλιών. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις προεκλογικές σκοπιμότητες του Νίκου Αναστασιάδη, οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έπαιξε» το δικό του παιχνίδι, ίσως στην πιο κρίσιμη φάση για το μέλλον της Κύπρου, θέλοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και να ενισχύσει την υποψηφιότητα του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Η στάση του αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να λάβουμε τη χειρότερη έκθεση που λάβαμε από Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μετά το 2004, παρ` όλες τις διαβεβαιώσεις του Αναστασιάδη για το αντίθετο. Την ίδια στιγμή, έχουμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άλλους υποψήφιους που μας τάζουν «νέες στρατηγικές», οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνα διχοτομικά μονοπάτια.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μόνο η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά μπορεί να εγγυηθεί μια σοβαρή και αξιόπιστη προσπάθεια για λύση σε αυτή τη συμφωνημένη βάση.

Καλούμε όλους τους μαθητές και φοιτητές να συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγει ο λαός μας, δίνοντας μαζικά το παρών τους στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του οργανωμένου Μαθητικού και Φοιτητικού Κινήματος οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία το πρωί της μαύρης επετείου.

Επίσης, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καλούμε την κυπριακή νεολαία να παρευρεθεί στην αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που πραγματοποιεί το ΑΚΕΛ την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ώρα 19:00, στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία, με ομιλητή τον Γ.Γ. της Κ.Ε., Άντρο Κυπριανού.

Γραφείο Τύπου
ΚΣ ΕΔΟΝ
14/11/2017