«Εν Ψυχρώ» έγκλημα, εκείνο το Νοέμβρη

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Καλή η ιδέα της κρατικής τηλεόρασης, να προβάλει την ταινία  «Capote», βασισμένη στο κλασικό πια, βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Truman Capote, «Εν Ψυχρώ» («In Cold Blood»), για την πραγματική ιστορία της δολοφονίας της οικογένειας Clutter, στο χωριό Holcomb του Κάνσας, τον Νοέμβρη 1959.

Ο Capote άρχισε να το δημοσιεύει σε συνέχειες από το 1965 στο περιοδικό The New Yorker και το εξέδωσε το 1966, μετά την εκτέλεση των δολοφόνων Richard Hickock και Perry Smith, αφού του πήρε έξι χρόνια να το γράψει. Ο μεγάλος συγγραφέας πληροφορήθηκε τον τετραπλό φόνο στις 16 Νοεμβρίου 1959, την επομένη της διάπραξής του, από ένα μονόστηλο τριακοσίων λέξεων στην εφημερίδα The New York Times.

Αυτό που ως δημοσιογράφο με εντυπωσιάζει στην ιστορία αυτή, είναι ότι ο Truman Capote (1924-1984), ενέργησε όχι ως μυθιστοριογράφος, αλλά ως αστυνομικός ρεπόρτερ, που από την πρώτη στιγμή, είχε την έμπνευση να πάει αυτοπροσώπως στο Κάνσας και να πάρει συνεντεύξεις από όλους τους εμπλεκόμενους, πριν ακόμα συλληφθούν οι δολοφόνοι.

Στο Κάνσας τον συνόδευσε η παιδική του φίλη, επίσης συγγραφέας Nelle Harper Lee και μαζί συνομίλησαν με κατοίκους του χωριού, με τους αστυνομικούς ερευνητές και επανειλημμένα, με τους ίδιους τους δράστες, ενώ ήταν θανατοποινίτες στη φυλακή και περίμεναν την εκτέλεσή τους.

Το βιβλίο επεξεργάζεται τη φιλία των δύο διάσημων πια, δολοφόνων, που υπαινικτικά, παρουσιάζεται να έχει μια ομοφυλόφιλη χροιά, όμως ο συγγραφέας, που ήθελε απελπισμένα να κάνει ένα best-seller, διέψευδε στις συνεντεύξεις του, ότι οι Hickock και Smith, είχαν σεξουαλική σχέση μεταξύ τους και δεν ανέφερε τίποτα σχετικό, στο κείμενο, για να μην επηρεάσει αρνητικά, τις πωλήσεις του βιβλίου. Έκδηλη στο βιβλίο και στην ταινία, είναι μια τρυφερή σχέση ανάμεσα στον ίδιο τον συγγραφέα και τον θανατοποινίτη Perry Smith, που ο Άγγλος δημοσιογράφος Andrew Gumbel, αποκάλεσε «ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά ρομάντζα του 20ου αιώνα».

Το βιβλίο βέβαια, περιγράφει επίσης τη ζωή της οικογένειας Clutter, καθώς και την επίδραση αυτής της τραγωδίας στη μικρή αγροτική κοινότητα του Holcomb, όπου μέχρι τότε, οι άνθρωποι άφηναν μέρα-νύχτα ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους – γεγονός που διευκόλυνε τους δύο φονιάδες να μπουν ανενόχλητοι στο σπίτι του Herb Clutter για να τον ληστέψουν και στην συνέχεια να εξολοθρεύσουν όλα τα μέλη της οικογένειας, για να μην αφήσουν πίσω τους, πιθανούς μάρτυρες που θα τους ενοχοποιούσαν. Στο κείμενο, γίνονται επίσης αναφορές στις ρατσιστικές προκαταλήψεις της εποχής.

Τους δύο φονιάδες, Richard Hickock και Perry Smith, που μετά τον απαγχονισμό τους, θάφτηκαν σε κοιμητήριο στο Λάνσινγκ του Κάνσας, ξέθαψαν οι αστυνομικές Αρχές της περιοχής τον Δεκέμβρη 2012, σχεδόν μισό αιώνα, μετά το θάνατό τους. Πήραν από ίχνη του μυελού των οστών, βιολογικό δείγμα, ώστε με υψηλής ευαισθησίας τεστ στο γενετικό υλικό τους, να διαπιστωθεί, (μετά από παρέλευση 47 χρόνων!), κατά πόσο οι δύο άντρες, είναι οι δράστες του ανεξιχνίαστου, επίσης τετραπλού φονικού της οικογένειας Walker στη Φλόριδα, που συνέβη τον Δεκέμβρη 1959, λίγες μέρες πριν συλληφθούν στο Λας Βέγκας.

Οι δύο εγκληματίες, που μετά τη σφαγή της οικογένειας Clutter πέρασαν με κλεμμένο αυτοκίνητο από τη Φλόριδα, ήταν από το 1960, ύποπτοι για  τον φόνο της Christine Walker 24 χρόνων που υπέστη βιασμό πριν δολοφονηθεί, του άντρα της Cliff 25 χρόνων και των μικρών παιδιών τους Jimmie 3 χρόνων και Debbie 2 χρόνων. Όμως δεν είχε καταστεί δυνατόν να συνδεθούν με το έγκλημα αυτό, αφού η τεχνολογία της γενετικής, δεν το επέτρεπε τις προηγούμενες δεκαετίες. Όπως δήλωσε τότε, αστυνομικός ντετέκτιβ που ασχολήθηκε με την υπόθεση Walker, αναμενόταν ότι αυτή επιτέλους θα ξεκαθάριζε, μετά την ταυτοποίηση του γενετικού υλικού των δύο δολοφόνων, με δείγμα σπέρματος που βρέθηκε στο εσώρουχο της Christine Walker, τη μέρα της δολοφονίας της!

O συγγραφέας Truman Capote.

Έξι μήνες μετά, το καλοκαίρι 2013, αξιωματικοί της Αστυνομίας, δήλωσαν ότι ήταν αδύνατο να γίνει επαρκής επιστημονική σύγκριση του γενετικού υλικού, λόγω της φθοράς που υπέστη μέσα στα χρόνια. Πρόσθεσαν ότι δεν αποκλείεται, οι Hickock και  Smith να ήταν οι δολοφόνοι και της οικογένειας Walker, αλλά δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο. Και ότι σε κάθε περίπτωση, ο φάκελος του εγκλήματος αυτού, παραμένει ανοιχτός.

Η εκταφή των λειψάνων του Richard Hickock και του Perry Smith, «ενθουσίασε» όλους εκείνους που αγαπούν την αμερικανική λογοτεχνία και έφερε στην άμεση επικαιρότητα, το παλιό «Εν Ψυχρώ», με τη βοήθεια της…προηγμένης γενετικής.

Υποθέτω ότι το καλό γράψιμο, έχει στο DNA του την αθανασία…

Φωτό: O Richard Hickock, αριστερά και ο Perry Smith, που το 1965 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό, για τη δολοφονία της οικογένειας Clutter  – του Herb, της Bonnie και των παιδιών τους Kenyon 15 και Nancy 16 χρόνων, τον Νοέμβρη 1959.