Λάρνακα: Πράσινο φως για το Εμπορικό Κέντρο της Eκκλησίας και κόκκινο φως για εκείνο του Ισραηλινού επιχειρηματία (Έγγραφο)

Το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε κόκκινο φως στο εμπορικό κέντρο στη Λάρνακα λόγω των οδηγιών SEVESO στην περιοχή. Μια πόλη αιχμάλωτη σε εταιρείες πετρελαίου και υγραερίου!

Της Γιώτας Δημητρίου

Κόκκινο φως για την ανάπτυξη Εμπορικού Κέντρου με την ονομασία «Sunnymall», το οποίο προγραμματιζόταν ν’ ανεγερθεί μεταξύ του Δήμου Λάρνακας με τον Δήμο Λιβαδιών, κοντά στο παλιό συσκευαστήριο πατατών.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής οι οποίοι μίλησαν στην «24»:
«Μας έχουν ρωτήσει αν θα εγκρίναμε μια τέτοια ανάπτυξη στην γειτονιά μας και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής είπαμε όχι. Ένα τέτοιο Εμπορικό Κέντρο θα αυξήσει τη ηχορύπανση, την οπτική οχληρία και θα αυξήσει την κυκλοφορία στη γειτονιά μας. Να πούμε ότι η περιοχή μας ήδη υποφέρει από συχνές δυσοσμίες λόγω των εγκαταστάσεων
υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών που υπάρχουν πολύ κοντά στα σπίτια μας και επίσης στη περιοχή μας έχουμε αυξημένα κρούσματα καρκίνου που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον αέρα που αναπνέουμε λόγω των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών».

Το Sunnymall θα δημιουργούσε ο  Ισραηλινός επιχειρηματίας Άλεξ Ραζ, του οποίοι η εταιρεία Sunnymall Ltd ήλπιζε ότι θα ξεκινούσε τα κατασκευαστικά έργα μέσα στο 2017.
Το κόκκινο φως στο Sunnymall άναψε το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπττυξης, το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Οι λόγοι βέβαια είναι ξεκάθαροι και κατανοητοί αφού το εμπορικό κέντρο θα ήταν μια ανάπτυξη μέσα σε ζώνη SEVESO (βλέπε εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών).

Όταν οι Λαρνακείς φωνάζουν πως οι εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών σταματούν κάθε ανάπτυξη στην πόλη τους εννοούν (και) τους περιορισμούς για κάθε ανάπτυξη στην περιοχή που υπάρχουν από τις οδηγίες SEVESO λόγω των εγκαταστάσεων αυτών.

Τμήμα Περιβάλλοντος: «Το τοπικό σχέδιο για την περιοχή αναμένεται να καθορίσει τις μελλοντικές χρήσεις στη περιοχή».

Η θέση της περιβαλλοντικής αρχής σύμφωνα με τα έγγραφα που εξασφάλισε η «24» ήταν η πιο κάτω:
Η περιβαλλοντική αρχή έλαβε υπόψη (i) την προκαταρκτική έκθεση επιπτώσεων στο περιβάλλον (ii) τις θέσεις των μελών της επιτροπής και των διάφορων τμημάτων και υπηρεσιών, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

1. Το είδος και το μέγεθος της ανάπτυξης και το γεγονός πως χωροθετείται σε Οικιστική Περιοχή και ταυτόχρονα σε Ζώνη R2 και R3 με βάση τους κανονισμούς της Κοινοτικής Οδηγίας SEVESO. Το τοπικό σχέδιο για τη περιοχή βρίσκεται υπό διαβούλευση και ετοιμασία και αναμένεται να καθορίσει τις μελλοντικές χρήσεις στη περιοχή. Με βάση
τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις, η συγκεκριμένη χρήση είναι ασύμβατη.

2. Το γεγονός πως συνολικά από τη μονάδα θα παράγεται κατά το στάδιο της λειτουργίας, μεγάλος όγκος υγρών αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα στο παρόν στάδιο για διάθεση τους στο Αποχετευτικό Σύστημα Λάρνακας ενώ δεν έχει παρουσιαστεί,
εναλλακτική διευθέτηση.

3. Το γεγονός πως η αποξήλωση και μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, που εφάπτονται με τον προτεινόμενο χώρο ανάπτυξης, δεν έχει πραγματοποιηθεί και αναμένεται να διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει
το 2019, ημερομηνία που δεν αναμένεται να έχουν μετακινηθεί οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο σύνολο τους.

4. Το γεγονός πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επαρκές έτοιμο οδικό δίχτυο στην άμεση περιοχή, για να εξυπηρετήσει χωρίς προβλήματα τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην μονάδα, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και δεν έχουν εκφραστεί τελικές θέσεις από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Με βάση τα πιο πάνω η περιβαλλοντική αρχή, εισηγείται όπως το προτεινόμενο έργο να μην αδειοδοτηθεί στην παρούσα φάση. Ταυτόχρονα σημειώνει πως το έργο θα μπορούσε επανεξεταστεί σε περίπτωση που αρθούν οι Πολεοδομικοί περιορισμοί και ιδιαίτερα ο
χαρακτηρισμός των τεμαχίων ως SEVESO, με την αποξήλωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υποβληθεί Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, στην οποία να αντιμετωπιστούν πλήρως τα ζητήματα διαχείρισης των υγρών
αποβλήτων και του επαρκούς οδικού διχτύου προς εξυπηρέτηση της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Πράσινο φως με ευκολία για…. τα malls της εκκλησίας Την ίδια ώρα φαίνεται πως η Εκκλησία καταφέρνει με ευκολία να παίρνει άδειες ακόμα και όταν είναι ηλίου φαεινότερο πως οι άδειες αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε δημόσια συμφέροντα.

Το εμπορικό κέντρο λοιπόν το οποίο όπως είδαμε σε δημοσιεύματα ενδιαφέρεται να δημιουργήσει Ελλαδίτης μεγαλοεπιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική και το οποίο θα χτιστεί σε γη  που ανήκει στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού φαίνεται να παίρνει το πράσινο φως.

Για τις ανάγκες της δημιουργίας του mall αυτού που θα φιλοξενεί 100 καταστήματα στον ισόγειο χώρο, συν υπεραγορά, συν πολυκατάστημα και υπαίθριο χώρο στάθμευσης, κτλ θα πρέπει να μετακινηθεί ολόκληρο το ΚΕΝ.

Την ίδια ώρα απορίες και συζητήσεις στην πόλη του Ζήνωνα δημιουργεί η γειτνίαση του εν λόγω Εμπορικού Κέντρου με το νοσοκομείο της πόλης το οποίο ήδη αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στάθμευσης.

Ακολουθεί Γνωμάτευση από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος:
mall final