Νέες δικαιολογίες από τις εταιρείες υγραερίου και πετρελαιοειδών

Στις 2 Νοεμβρίου κατά την επίσκεψη του Υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά στη Λάρνακα ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας ανέφερε ενώπιων των δημοσιογράφων ότι σε συνάντηση που είχε με κάποιους από τους υπεύθυνους των εταιρειών υγραερίου και πετρελαιοειδών στη Λάρνακα ενημερώθηκε πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων «και όχι μόνο δεύτερες σκέψεις αλλά ήδη πάρθηκαν και αποφάσεις εκ μέρους των εταιρειών ότι τελικά δεν θα προχωρήσουν με τη δημιουργία της κοινοπραξίας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός τους» είπε ο κ. Βύρας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Να υπενθυμίσουμε ότι η δικαιολογία μη μετακίνησης των εταιρειών μέχρι πριν κάποιους μήνες ήταν η μη αδειοδότηση εκ μέρους της ΕΠΑ (Επιτροπή Ανταγωνισμού) στις εταιρείες για κοινοπραξία. Ωστόσο, η άδεια δόθηκε πριν λίγους μήνες και ενώ θεωρήθηκε ως το πράσινο φως για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων και η Λάρνακα σχεδόν πανηγύριζε, οι εταιρείες έρχονται τώρα να επικαλεστούν κάποιους από τους όρους που έχει θέσει η ΕΠΑ και να πουν ότι δεν τους ικανοποιούν και ως εκ τούτου δεν προχωρούν σε κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «σήμερα οι εταιρείες δηλώνουν πως κάνουν κάποια σχέδια για άλλες μορφές συνεργασίας και πως θα προχωρήσουν μόνοι τους σε δημιουργία εγκαταστάσεων στο Βασιλικό».

Να υπενθυμίσουμε όμως, ότι τόσο ο κ. Λευκαρίτης όσο και ο κ. Σουτζής (Διευθυντής της εταιρείας υγραερίου Synergas) είχαν δηλώσει σε συνεντεύξεις τους πριν μήνες στην εφημερίδα μας ότι χωρίς την κοινοπραξία είναι αδύνατο να γίνει η όποια μετακίνηση από τη Λάρνακα διότι τα έξοδα θα είναι τεράστια για τις εταιρείες.

Ο Νίκος Σουτζής Διευθυντής της εταιρείας υγραερίου Synergas τον Απρίλιο του 2017 δήλωνε σε συνέντευξη του στην ”24”:

«Έχουμε πρόσφατα καταθέσει νέο χρονοδιάγραμμα στους Υπουργούς ΕΕΒΤ και εσωτερικών, το οποίο θέτει νέα χρονικά πλαίσια για την μετακίνηση και το οποίο κάνει λόγο για 24-30 μήνες από την ημερομηνία επικύρωσης της συμβατότητας της κοινοπραξίας από την ΕΠΑ. Εάν, για παράδειγμα, η ΕΠΑ μας απαντήσει τις επόμενες μέρες θετικά, τότε υπολογίζεται η μετακίνηση να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο-Σεπτέμβριο του 2019».

 

Ο Ντίνος Λευκαρίτης της ”Πετρολίνα”; δήλωνε μέσα από συνέντευξη του στην «24» τον Μάιο του 2017:

– Αυτή τη στιγμή σε ποια φάση της μετακίνησης βρίσκεστε;
– Αυτή τη στιγμή θεωρώ πως αν οι άδειες δοθούν όπως μας υποσχέθηκαν μέχρι τον άλλο μήνα, τότε τα πετρελαιοειδή θα μετακινηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2018 όπως ορίζει και το νέο διάταγμα.

– Οι εταιρείες υγραερίου;
– Για τις εταιρείες υγραερίου υπάρχει ένα θέμα αυτή τη στιγμή, το ότι είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΠΑ). Ως εταιρείες υγραερίου καταθέσαμε την πρόταση μας στην ΕΠΑ και κάνουν διερεύνηση. Πιστεύω πως πρέπει να μας δοθεί η έγκριση διότι διαφορετικά δεν υπάρχει plan B. Δεν μπορούμε να κάνουμε η κάθε μια εταιρεία υγραερίου εγκαταστάσεις ξεχωριστά διότι το κόστος θα είναι πολύ πιο μεγάλο, η τιμή του υγραερίου θα φτάσει σε επίπεδα, που θα είναι ανταγωνιστικά του ηλεκτρισμού, άρα είτε γίνεται υγραέριο με τον
τρόπο που έχουμε εισηγηθεί, είτε δεν γίνεται. Και το δεν γίνεται σημαίνει πως είτε παραμένουν στην Λάρνακα (κάτι που κανένας δεν θέλει), είτε δεν θα υπάρχει γκάζι στην Κύπρο.

 

– Άρα εναπόκειται στην ΕΠΑ αν θα μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις
υγραερίου απ’ τη Λάρνακα. Τι ακριβώς περιμένετε απ’ την ΕΠΑ;
– Ναι, εναπόκειται στην ΕΠΑ! Περιμένουμε να μας εγκρίνει το Join Venture το οποίο καταθέσαμε οι τέσσερις εταιρείες υγραερίου. Δεν σημαίνει ότι στις τέσσερις εταιρίες δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός, θα υπάρχει, εκείνο που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι οι τέσσερις εταιρείες θα κάνουν logistics τα έξοδα τους θα είναι ένα depot, δεν θα είναι τέσσερα, θα είναι ένα γεμιστήριο και όχι τέσσερα θα είναι μια εταιρεία η οποία θα προσφέρει services στις εταιρείες που θα κάνουν το marketing. Αυτό γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο πλέον. Τα join ventures είναι συνεργασίες για να μειώνονται τα έξοδα, χωρίς να σημαίνει πως δεν θα πωλεί ο ένας με ανταγωνιστικές τιμές του άλλου.

Ανέκδοτο πλέον οι ατάκες για διατάγματα μετακινήσεων
Η Λάρνακα έχει ανεχτεί για χρόνια ένα άνευ προηγουμένου εμπαιγμό όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα μετακινήσεων των εταιρειών υγραερίου και πετρελαιοειδών κανένας δεν είναι σε θέση να πιστέψει πλέον ατάκες περί μετακινήσεις των καρκινωμάτων αυτών που παράνομα, σύμφωνα με τις οδηγίες Σεβέζο, απλώνονται μέσα στη καρδιά της πόλης πάνω στο παραλιακό της μέτωπο.

Ανδρέας Βύρας: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της Λάρνακας»
«Φαίνεται ότι έχουμε ακόμα μια φορά υπαναχώρηση από τα αρχικά πλάνα και χρονοδιαγράμματα. Γι αυτό έντονα και επίμονα ζητήσαμε συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία και ορίσαμε και συνεδρία της επιτροπής ανάπτυξης της πόλης για να εξετάσουμε αυτά τα νέα δεδομένα. Ορίστηκε συνάντηση την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών κι εκεί ελπίζουμε να έχουμε μια επίσημη ενημέρωση και να μας πουν επίσημα τι μέλλει γενέσθαι.

 

Ακόμη μια φορά δεν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και απαιτούμε να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε» είχε δηλώσει τότε, στις 2 Νοεμβρίου ο κ. Βύρας.

Σε πρόγευμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λάρνακας την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου με δημοσιογράφους αλλά και ανταποκριτές Λάρνακας ο κ. Βύρας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για διάφορα θέματα που αφορούν τη πόλη του Ζήνωνα και φυσικά αναφέρθηκε και στο βαρυσήμαντο αυτό ζήτημα των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών.

Ο κύριος Βύρας είπε ότι «Τα χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να τηρηθούν, ούτε για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, αλλά φυσικά ούτε και υγραερίου.

Το δεδομένο για να μετακινούνταν οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα έπρεπε να ήταν έτοιμες οι Πετρολίνα και η Βιτόλ να φιλοξενήσουν τα αποθέματα αυτών των εταιρειών. Η Πετρολίνα έχει κάνει τις ενέργειες της, περιμένει άδειες οικοδομής και ίσως και να χρειάζεται ακόμη ένα χρόνο από σήμερα για να είναι έτοιμη.

Όμως και αυτό να γίνει, κάποιες εταιρείες μπορεί να μην πάνε στην Πετρολίνα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν είμαστε σίγουροι ούτε και αισιόδοξοι ούτε και για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών ότι μετακινούνται.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμη πιο δύσκολα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγραερίου. Ενώ είχαμε δημιουργήσει μια ομάδα παρακολούθησης και επεξεργαζόταν ένα πλάνο του οποίου βασική του προϋπόθεση ήταν η δημιουργία μια κοινοπραξίας για τις εταιρείες υγραερίου, τώρα υπάρχει μια πληροφόρηση ότι η κοινοπραξία καταρρέει και θα πάει στο Βασιλικό η κάθε εταιρεία μόνη της, κάτι που οι ίδιες οι εταιρείες μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον να γίνει. Τώρα λοιπόν έχουμε ένα νέο σενάριο μπροστά μας.

Εμείς ζητούμε και απαιτούμε να μάθουμε τι σημαίνει για τη Λάρνακα αυτό το νέο σενάριο σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα. Γι αυτό απαιτήσαμε έντονα αυτή τη συνάντηση στις 10 του μήνα με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας και  και ελπίζουμε ότι θα μας δοθούν απαντήσεις. Αν κάποιοι περιμένουν τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο για να δουν τι θα κάνουν, τους στέλνουμε το μήνυμα πως εμείς δεν θα το ανεχτούμε. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει τη Λάρνακα στη προσπάθεια αυτή που κρατάει χρόνια. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να μετακινηθούν και είμαστε αδιάλλακτοι σε αυτό. Το κράτος πρέπει να μας δώσει κάποιες απαντήσεις. Τελικά η πόλη μας και το μέλλον της εξαρτάται από τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς κάποιων εταιρειών;».

Ο Δήμαρχος της Λάρνακας τόνισε ότι ο Δήμος κινήθηκε νομικά κατά των εταιρειών αλλά με την παράταση του Υπουργού δεν είχε πλέον άλλη εξουσία ο Δήμος για να κινηθεί νομικά. «Το ψάξαμε το θέμα με τους νομικούς μας.

Σκεφτείτε ότι ακόμη και την πολεοδομική αρχή μας την παραχωρεί ο Υπουργός Εσωτερικών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εμείς ως Δήμος την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου θα απαιτήσουμε κάποιες απαντήσεις και από το κράτος (Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας) και από τις εταιρείες. Με αυτή την νέα εξέλιξη απατούμε απαντήσεις, επίσης, από την άλλη, οι εταιρείες πρέπει να απαντήσουν στην ΕΠΑ πως θα προχωρήσουν.

Και ξαναρωτώ, όποιος αλλάζει σχέδια και πλάνα, είναι υποχρεωμένο το κράτος και μια ολόκληρη πόλη να αφήνονται στους όποιους σχεδιασμούς του; Που βρίσκεται το κράτος;».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα ζητήσει ο Δήμος αντισταθμιστικά μέτρα από τις εταιρείες ο κ. Βύρας ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που δόθηκε παράταση από τον Υπουργό Εσωτερικών και οι εταιρείες βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της παράτασης δεν μπορεί να επιβληθεί κανένα πρόστιμο και αντιστάθμισμα, επίσης τόνισε πως «δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε στο τρυπάκι των αντισταθμιστικών μέτρων. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η μετακίνηση αυτών των εγκαταστάσεων, επίσης νομικά το ψάξαμε με τους δύο νομικούς μας κατά
πόσο θα μπορούσαν να επιβληθούν κάποια πρόστιμα, αλλά από τη στιγμή που το κράτος παραχωρεί τις άδειες στις εταιρείες, εμείς ως Δήμος δεν έχουμε νομικά κανένα δικαίωμα να επιβάλουμε το οποιοδήποτε πρόστιμο.

 

Παρόλα αυτά επαναλαμβάνω πως η έγνοια μας είναι η μετακίνηση τους, να καθαρίσει η περιοχή».

Σε ερώτηση κατά πόσο νιώθει πως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας του ο κ. Βύρας απάντησε «νιώθω πως αυτό ναι, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της πόλης. Όχι μόνο δικό μου. Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τη πόλη και ως εκ τούτου αποτελεί για μένα, για εμάς ως Δήμο, προτεραιότητα».

Α. Βύρας: «Και μαζική κινητοποίηση του κόσμου αν χρειαστεί»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο θα κινηθεί δυναμικά ο Δήμος Λάρνακας όσον αφορά στο βαρυσήμαντο αυτό ζήτημα για τη Λάρνακα ο κ. Βύρας είπε πως «ναι, θα κινηθούμε δυναμικά είτε με νομικά είτε με άλλα μέσα και αν χρειαστεί θα καλέσουμε τον κόσμο να βγει στους δρόμους για μαζικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για το πιο σοβαρό ίσως θέμα της πόλης μας και δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι».

Να υπενθυμίσουμε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Λάρνακα έχει πραγματοποιήσεις 4-5 διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις τόσο για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών όσο και για το λιμάνι της πόλης το οποίο κάποιοι ήθελαν να μετατρέψουν σε ενεργειακό παραγκωνίζοντας το διαχρονικό όραμα της Λάρνακας για τουριστική ανάπτυξη μέσα στο λιμάνι της. Τις περισσότερες διαδηλώσεις είχε
διοργανώσει το διαδικτυακό περιοδικό της Λάρνακας Skala Times. Αν ο Δήμος Λάρνακας προβεί σε κινητοποίηση του κόσμου και μαζικές διαδηλώσεις όπως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ο κ. Βύρας, τότε θα είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Λάρνακας προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια.

Πρόεδρος ΕΒΕ Λάρνακας κ. Σταύρου: «Η Λάρνακα μένει πάντα στο περίμενε εδώ και χρόνια»

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας κ. Σταύρος Σταύρου μιλώντας για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών είπε ότι  «η πάγια θέση του ΕΒΕΛ, η οποία δεν αλλάζει με τίποτε, είναι ότι έπρεπε εδώ και καιρό να γίνει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και γι’ αυτό δόθηκαν πάρα πολλές φορές υποσχέσεις. Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Ανδρέα Βύρα ότι ενδεχομένως να μην μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο, οι Λαρνακείς νιώθουν ότι δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

«Δυστυχώς μόλις υπάρξει κάποια ελπίδα ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα μετακινηθούν από τη Λάρνακα, πάντα ξεπετάγεται ένα νέο πρόβλημα, μια νέα προτεραιότητα και η πόλη απομένει να περιμένει την πολυπόθητη μετακίνηση. Όλες αυτές οι εξελίξεις προκαλούν απογοήτευση και δυσπιστία στον κόσμο της Λάρνακας για τις οποιεσδήποτε υποσχέσεις λαμβάνει στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί βλέπουμε πως, όσο σίγουρα και να είναι τα υποσχόμενα, κάπου υπάρχει στασιμότητα».

 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας είπε ότι «έπειτα από χρόνια, έχουμε φτάσε στο σημείο όπου θεωρούσαμε πως είχαν τροχιοδρομηθεί κάποιες διαδικασίες και μπήκαμε σε μια τελική ευθεία με συγκεκριμένες ημερομηνίες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Παρά το γεγονός ότι τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών της ΚΕΤΑΠ έχουν ήδη μετακινηθεί από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, η πληροφορία για μη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, έχει απογοητεύσει τους πάντες,
περιλαμβανομένου και του επιχειρηματικού κόσμου».

Ο κ. Σταύρου είπε πως το Επιμελητήριο δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν επίσημα για την πιθανότητα οι εγκαταστάσεις υγραερίου να μην μετακινηθούν από την πόλη. «Αναμέναμε τη συνάντηση την Παρασκευή, στις 10 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου όλοι οι Φορείς θα ενημερώνονταν για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο πληροφορηθήκαμε ότι, για άγνωστους προς εμάς λόγους, η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία μόνο των Υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας, του Δήμου Λάρνακας και των εταιρειών υγραερίου».

«Η συγκεκριμένη αναβολή δημιουργεί προβληματισμό και λύπη σε όλους και ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην πάμε πίσω στα χρονοδιαγράμματα για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ακόμα και τα υγρά καύσιμα να φύγουν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, εάν δεν βρεθεί λύση για μετακίνηση του υγραερίου, είναι σαν να μην έφυγε τίποτε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή».

«Απ’ ό,τι φαίνεται, η Λάρνακα μένει πάντα στο περίμενε εδώ και χρόνια, και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε για πόσα ακόμα χρόνια θα αναμένουμε. Ακόμα και στην περίπτωση που σήμερα οι μπουλντόζες αρχίσουν την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και ταυτόχρονα ξεκινήσει το χτίσιμο των δεξαμενών στο σημείο μεταφοράς τους, πάλι δεν θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».

ΦΩΤΟ: Skala Times