Το θρίλερ για τη μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαίου συνεχίζεται!

Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας: «Θα αντιδράσουμε δυναμικά αν χρειαστεί»

Της Γιώτας Δημητρίου

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για να συζητηθεί ακόμη μια φορά το περιβόητο πια θέμα των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών, αφού οι νέες εξελίξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό που είχαμε γράψει πρόσφατα στην «24» ότι το θέμα αυτό αποτελεί
τον μεγαλύτερο εμπαιγμό που βίωσε ποτέ η πόλη του Ζήνωνα.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες οι εταιρείες «άλλαξαν γνώμη» για την κοινοπραξία η οποία αποτελούσε για αρκετό καιρό «δικαιολογία» μη μετακίνησης τους όσο δεν έπαιρναν άδεια από την ΕΠΑ (Επιτροπή Ανταγωνισμού), αλλά, τελικά, όταν πήραν την άδεια αποφάσισαν πως… δεν θέλουν να προχωρήσουν σε κοινοπραξία.

Η εφημερίδα «24» μίλησε με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα ο οποίος αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη της ολομέλειας της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας την περασμένη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. «Ο λόγος που ζητήσαμε τη συνάντηση με την Επιτροπή Ανάπτυξης ήταν καταρχάς επειδή η επιτροπή παρακολούθησης που έχει συσταθεί για το θέμα αυτό δεν έχει συνεδριάσει  εδώ και μήνες και αυτό μας ανησυχούσε. Επιπλέον, έφταναν κοντά μας διάφορες πληροφορίες ότι
ναυαγεί η κοινοπραξία υγραερίου, την οποία θα ίδρυαν τέσσερις εταιρείες υγραερίου. Όλα τα πλάνα που ετοίμαζε η επιτροπή παρακολούθησης και όλα όσα είχαμε υπόψη μας, ήταν με δεδομένο, ότι θα γίνει η κοινοπραξία.

Έντονα ζητήσαμε τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας για να δούμε πως θα μας επηρεάσουν οι νέες εξελίξεις της μη κοινοπραξίας. Aυτό μας ανησύχησε ιδιαίτερα πως θα ήταν ακόμα ένας λόγος για περισσότερη καθυστέρηση.

Στη συνάντηση οι εταιρείες μας είπαν άλλα. Μας ανέφεραν ότι την προηγούμενη μέρα είχαν συνάντηση με την ΕΠΑ και έχουν ξεκαθαρίσει οι απορίες τους και ότι μάλλον τώρα προχωρούν σε κοινοπραξία. Η προφορική ενημέρωση που είχαμε ήταν πως οι τρεις εταιρείες προχωρούν σε κοινοπραξία και αναμένουν από την τέταρτη, την ΕΚΟ, να εξασφαλίσει κάποιες απαντήσεις από την Ελλάδα».

Όπως μας είπε ο κ. Βύρας  στη συνάντηση της Δευτέρας πάρθηκε μια απόφαση η οποία έχει ως σκοπό την άσκηση πίεσης προς τις εταιρείες. «Μαζί με τους Υπουργούς θα δοθεί μια παράταση στις εταιρείες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017 για να απαντήσουν γραπτώς  τη θέση τους, τα χρονοδιαγράμματα τα οποία χρειάζονται και τι αναμένουν από τις κρατικές υπηρεσίες. Διότι οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και η
αλήθεια είναι ότι προκύπτει θέμα και με τις κρατικές υπηρεσίες, δεν φταίνε μόνο οι εταιρείες. Πολλά θέματα όπως αδειοδοτήσεις, κτλ έχουν ευθύνη και οι κρατικές υπηρεσίες» είπε ο Δήμαρχος κ. Βύρας.

Κυρώσεις
Ζητήθηκε από τις εταιρείες όπως υποβάλουν τα χρονοδιαγράμματα τους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Βύρας «τον Δεκέμβριο (2017) θα υπάρξει μια συναρμολόγηση μιας νομικής δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ εταιρειών, κυβέρνησης και επηρεαζόμενων Δήμων  που να καθορίζονται τα χρονοδιαγράμματα, ο οδικός χάρτης και ποιες ποινές θα επιβάλλονται και τι κυρώσεις θα έχει η  πλευρά η οποία υπαναχώρησε στα
όσα συμφώνησε. Οι κυρώσεις θα είναι τέτοιες έτσι ώστε να αποτελούν κίνητρο μη υπαναχώρησης.

Το δεύτερο που συζητήθηκε είναι το σχέδιο περιοχής το οποίο θα ξεκαθαρίσει και τη χρήση που θα έχει η περιοχή εκεί. Θα δοθούν κίνητρα, έτσι ώστε αν γίνουν γρήγορα οι αναπτύξεις στη περιοχή θα δοθούν επιπλέον συντελεστές».

Ανδρέας Βύρας: «Αυτή τη στιγμή το μαχαίρι το κρατά η κυβέρνηση»

Ο κ. Βύρας παραδέχθηκε πως οι Δημότες της Λάρνακας είναι πλέον δύσπιστοι στο βαρυσήμαντο αυτό θέμα που αφορά την πόλη του Ζήνωνα αφού ο εμπαιγμός των παρατάσεων φαίνεται να μη τελειώνει. «Είναι γεγονός πως ο κόσμος πλέον αλλά και εμείς ως Δήμος είμαστε δύσπιστοι σε ότι ακούμε», είπε ο Δήμαρχος.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λάρνακας αναμένει από τις εταιρείες να στείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017 τα χρονοδιαγράμματα τους και να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι οι δικές τους απαιτήσεις από τις κρατικές υπηρεσίες.

Φαίνεται πως ο Δήμαρχος Λάρνακας, ένα χρόνο μετά την ανάδειξη του στο τιμόνι της πόλης, είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί δυναμικά για το ζήτημα αυτό που είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της Λάρνακας: «Το έχω ξαναπεί, ως Δήμος, αλλά και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με δυναμικά μέτρα διότι δεν δεχόμαστε και δεν ανεχόμαστε πλέον τον όποιο εμπαιγμό παρατάσεων. Θα κινηθούμε με μαζικές κινητοποιήσεις και με όποιο άλλο «όπλο» υπάρχει στη διάθεση μας.

Προσωπικά πιστεύω πως αυτή τη στιγμή το μαχαίρι το κρατά η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κρατά τα διατάγματα και τα νομικά μέτρα. Αν η κυβέρνηση κινηθεί δυναμικά τότε θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για το δημόσιο καλό μιας ολόκληρης πόλης» είπε στην «24» ο κ. Βύρας.

Ντίνος Λευκαρίτης, με δύο καπέλα

Να αναφέρουμε ότι στην σύσκεψη της ολομέλειας της Επιτροπής Ανάπτυξης την περασμένη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, βρισκόταν και ο κ. Ντίνος Λευκαρίτης Διευθυντής μίας εκ των εταιρειών υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών (Πετρολίνα),  ο οποίος ήταν παρόν ως Πρόεδρος της ΕΤΑΠ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) Λάρνακας.

Αποτελεί δε γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι χωρίς τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών να απλώνονται σε μεγάλη έκταση του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, η πόλη του Ζήνωνα θα μπορούσε να είχε μια άλλη εικόνα και τουριστικό μέλλον.